ЕК загрижена за безопасността на децата пред монитора

Предлага повече мерки срещу неподходящото интернет и видео съдържание
Обновена: 13 сеп 2011 15:56 | 13 сеп 2011 15:55,
1
ЕК загрижена за безопасността на децата пред монитора
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Държавите от Европейския съюз не реагират адекватно при осигуряването на съобразено с възрастта съдържание за деца, при повишаването на сигурността на децата в социалните мрежи и при защитата на подрастващите от вредни видеоигри.

Това констатира представен днес доклад Европейската комисия, който е фокусиран върху начина, по който страните в ЕС прилагат препоръките за безопасен и сигурен достъп на децата до цифровите технологии.

Документът отчита още, че страните от ЕС имат различни подходи при докладването на незаконно или неподходящо за деца съдържание.

За пример са посочени множество различия между страните членки в начина, по който службите от т. нар. „горещи линии“ проверяват законосъобразността или вредата на съдържанието, за което са получили сигнал.

Различни са и в методите, по които се проследяват източникът на съдържанието и се уведомяват компетентните органи.

Установено е например, че държавите използват различни рейтингови системи и технически средства за съобразяване на сайтовете и игрите с възрастта на децата.

Европейските страни и бизнесът полагат все повече усилия за изпълнение на препоръките на ЕС от 1998 г. и 2006 г. за защита на юношите, ползващи аудиовизуални и интернет услуги, но предприетите мерки са недостатъчни, отчита комисията.

Докладът предлага да се популяризират горещите линии за подаване на сигнали за незаконно или неподходящо съдържание, както и подобряване на методите за по-ефективно премахване на незаконното съдържание в интернет.

Комисията планира подобряване на информираността за рисковете от публикуването на лична информация онлайн, отбелязва БТА.

Друга мярка е свързана с въвеждането на системи за възрастова категоризация за игрите онлайн и подобряване на информираността на търговците на дребно, за да се предотврати продажбата на игри, неподходящи за деца под определена възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
Айде, айде... игрите не са толкова фатални, ама порното... лошоооо, мнооого лошо. Влиза детето в замунда, гледа неква розова иконка... щрак!!! И кво да види, жена с ***... скат и кви ли не други неща, нз как ще му повлияе това!!!???