Разпадът на еврозоната ще струва поне 7 трилиона евро

И тази цена ще покрие само първоначалните загуби
11 ное 2011 19:18,
137
Разпадът на еврозоната ще струва поне 7 трилиона евро
Снимка: Reuters

Разпадането на еврозоната ще струва поне половината от произведеното за година от европейската икономика, съобщи Еврокомисията, позовавайки се на изследване на германския застрахователен концерн "Алианц".

Според изследването тази цената ще покрие само първоначалните загуби, като последстващите разходи ще зависят от това как ще се случи разпадът. В момента Брутният вътрешен продукт на 27-те европейски членки се равнява на около 12,3 трилиона евро (2010 г.).

Още по темата

Изследването, което беше цитирано и от президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, посочва, че Германия - най-голямата икономика в ЕС, ще загуби 3 на сто от икономиката си, както и един милион работни места.

"Политическия ефект от това ще е дори по-голям, защо ще унищожи перспективите пред бъдещето поколение", заяви Барозу пред германската неправителствена организация Die Europa Rode.

В реч в Берлин той припомни, че Европа ще загуби и международната си тежест, ако от континентален съюз се превърне в обединение от 6 или 12 държави.

Коментарите на президента на Еврокомисията идват дни, след като френският президент Никола Саркози разви идеята за разделяне на Европа на държави, които използват еврото, и останалите, като се създадат съответно съюзи на федерален и на конфедерален принцип.

В отговор на френската идея, която получи косвена подкрепа и от Лондон, Барозу заяви, че не само не бива да се допуска разделение на съюза, но че е недопустимо и да се изключват държави от еврозоната или пък да се поставят допълнителни условия на страните, които вече са обявили, че желаят да се присъединят към общата валута. Той заяви, че всички държави трябва да приемат еврото и че това е тяхно задължение по договора за членство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
6
 
! Отговори
зевзек преди 12 години
Искам да попитам МВР какво стана с човека, който пусна коментар 99 и защо вече не коментира във форума?:))
115
1
 
0
 
! Отговори
absulute преди 12 години
aide 90te 6te se varnat super naprao ludnica turbo chalgata pak 6te e na moda :D pak 6te ima addidas i zlatnata maika 6te e na 1vo mqsto
114
3
 
0
 
! Отговори
POLITIK преди 12 години
NIKOIA DARZAVA NIAMA DA SE OTDELI OT ES.....NAPROTIV...6TE VLIAZAT O6TE NIAKOLKO....PROBLEMA 6TE SE RE6I....
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 112 за непросветените *** - ми това са фактите
112
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 106.А бе *** що не се скриеш!Вечно ще се намери някоя *** да плюе по българите и България!
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция,Италия,Португалия,Испания това са циреи и трябваше да бъдат отстранени с първите симтоми!А сега какво?А ако се разровят в нещата на французите ще се усети вонята на загниването на тази страна.Но нали се парфюмират пустите му французи,та успяват все още да ни заблудят!
110
0
 
4
 
! Отговори
Пенчо Пинаката преди 12 години
В крайна сметка Гърция ще я изхвърлят ли от еврозоната или просто ще я ползват за камъка, с който неменуемо ще увисне на въжето, с което ще се самоубие т.нар. Европейски съюз!
109
0
 
5
 
! Отговори
новата ера преди 12 години
стига вече всичко се видя нито комунисти ,нито капиталисти ,нито царисти са нужни на народа всички ни докараха до просяшка тояга ами обърнете се към новата ера ЖИВОТОСТОИЗЪМ. кои може да спасЕСи народа от претискащия в пипалата си октопод /агресорът/ ЕС,и тяхните последователи
108
2
 
2
 
! Отговори
келеша преди 12 години
до 70те сащ и ес са в един отбор бе, ***..
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отлагането на разпада с нови заеми ще бъде в пъти по-скъпо. Това се видя при провала на ЕС с Гърция.
106
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
:))) който се е захванал с нас се е разпадал...римската,турската,съветската империи
105
4
 
5
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
Една пушка да изгърми само в Кърджали или в Петрич готови сте!
104
3
 
2
 
! Отговори
Комунист преди 12 години
Беленските прасета са петимни за мутрокомунисти и анални ***.....
103
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правителството даде 30-годишна концесия за експлоатация на находището при Крумовград на фирмата Balkan Mineral and Mining която е дъщерна на канадската "Дънди прешъс металс", Защо давате да се изнася от държавата 27т. злато.Всички находища в България се разработват от частни компании. Защо????? Държавата също може да създава работни места, покрай тях да има търговия и консумация и отгоре на всичко - ДА ПРИБИРА ЦЯЛАТА ПЕЧАЛБА за собственото си население, а не за чуждо.
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На всеки 20-50 години нещата които приемаме за непоклатими стават преходни.Особено новите мантри като демокрация, капитал, финансова ..,бла бла ес ,ек всичко това е прах ,запасяваите се с храна и чакаите срив на борсите разпадане на империи и такива глупости.
101
1
 
9
 
! Отговори
до 94 преди 12 години
А ти какъв си бре ?Как може да плюеш държавата в която си роден ти и дедите ти промит Догански мозък...
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
щем като се заговори за распад това не е на добре да знаете
99
7
 
21
 
! Отговори
ТОВА Е ДИКТАТУРАТА преди 12 години
Политическото сплашване и страхът също се увеличават в България. В този район твърдите политически сигнали не се прикриват. Назначаването на вътрешния министър начело на предизборната кампания на управляващата партия ГЕРБ е все едно президентът Барак Обама да назначи директорите на ФБР и ЦРУ да ръководят кампанията му за преизбиране. Из цялата страна българите споделят в частни разговори за политическо сплашване и страх от изразяване на несъгласие със сегашното правителство.
98
1
 
0
 
! Отговори
Кондов преди 12 години
Какъв е този вой, какъв е този хленч?Надявам се по-разумни да внесат ред в нещата, лилипута Саркози много скоро ще бъде изхвърлен.Лондон да не си въобразява , че ще се върне имперския му ореол.Колко робско малоудушие чета тук.Някой дърпа дявола за опашката, ама няма да му стане.Има по-важни неща да се оправят, ще трябва да си платим и за виртуалния безплатен обяд.
97
1
 
1
 
! Отговори
чарли преди 12 години
Анонимен много си смотан.Освен това и ***.