Барозу постави ултиматум на еврозоната

Съставянето на бюджетите на страните става зависимо от Брюксел
Обновена: 23 ное 2011 16:37 | 23 ное 2011 16:37,
60
Барозу постави ултиматум на еврозоната
Снимка: Reuters

Или ще приемете нашите условия, или не гарантираме, че еврото ще оцелее. Така звучеше посланието на шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу към правителствата от еврозоната при представянето на нови правила, които ще направят зависимо от Брюксел съставянето на бюджетите в страните, използващи общата валута.

"Без по-строго управление, по-силно сближаване и по-строга дисциплина ще бъде трудно, ако не и невъзможно еврото да оцелее", заплаши Барозу.

Той предупреди, че европейската икономика изглежда по-вяла от всякога, че несигурността и липсата на доверие се засилват, а рисковете се увеличават дори в сравнение с началото на годината.

Затова еврокомисията реши да предложи контрол върху държавните финанси на 17-те в еврозоната.

По-специално се предлагат две нови регулации, които ще се отнасят до съставянето на бюджетите и до узаконяването на мониторинга в държави, за които действат спасителни програми и които получават помощ за стабилизиране на бюджетите си отвън.

Първият регламент предвижда Европейската комисия да проверява националните сметки и ако не ги одобри, да поиска от парламента на съответната държава да промени бюджета, дори ако той вече е приет.

Проектобюджетите ще се инспектират и от останалите държави от еврозоната в рамките на Еврогрупата, преди да бъдат одобрени от местните власти.

Предвижда се въвеждане на график за подаване на проектобюджетите в Брюксел и общи правила за съставянето им, като правителствата ще бъдат задължени да поръчат независима макроикономическа прогноза за състоянието на приходите и разходите и стабилността на държавните финанси.

Предлага се създаването на независими фискални съвети, които да наблюдават и контролират изпълнението на бюджетите.

Новата разпоредба дава право на Европейската комисия да санкционира финансово правителства, които не следват нейните препоръки за бюджетна дисциплина.

Втората разпоредба, предложена днес, се отнася до държавите с висок дълг, надвишаващ лимита от 3%, както и до тези, за които действат спасителни програми.

За тях се предвижда система за контрол, който се засилва в зависимост от степента на трудност, която изпитват. Еврокомисията и Европейската централна банка ще имат достъп до всяка информация, която ще им позволи да преценят степента на риска, който проблемните държави представляват за останалите.

Основният критерий за включването на държави в списъка на "лошите" ще е до каква степен техните проблеми застрашават другите държави от еврозоната, заяви комисарят, отговарящ за еврото, Оли Рен.

Еврокомисията ще може да издава предписания на такива страни за мерки, които да предприемат, за да регулират бюджетните си баланси. Всяко неподчинение на Брюксел ще се наказва със засилване на контрола от страна на евроинституциите и Еврогрупата.

Барозу сложи на масата и предложение за три варианта за еврооблигации, които сега ще се обсъждат от страните членки и ако се постигне съгласие, може да бъдат реализирани след 2013 г.

Те предвиждат компенсиране на целия държавен дълг на всички страни от еврозоната, 60 на сто от дълга на всички страни или по-малка част от дълга за част от страните от еврозоната.

Комисията избра да не прави законодателно предложение за емитиране на еврооблигации заради категоричното противопоставяне на тяхното въвеждане от водещата европейска икономика - Германия.

Попитан как ще се справи с германския отпор, Барозу каза, че изострянето на кризата вече е принудило много правителства да смекчат позициите си срещу новия финансов инструмент, на който в Брюксел гледат като на последно оръжие за справяне с дълговата криза в еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 37 а такива като тебе скоро ще им се наложи да си спасяват задниците от гневът на хората като забягвате в САЩ ,а опаа грешка и там май се очертава на такива като тебе си изкарат хората гнева и на това май му викаха линч нали , да ти си по запознат с краварската (култура)
37
3
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
"В момента чистата средна заплата в Гърция е около 930 евро. В София с 930 лв. се живее по-добре, отколкото с 930 евро в Атина."Не мога да се съглася. Синът ми /гастърбайтер/ цяло лято в Гърция вземаше по 1200?, сега е на борсата и ще взема през зимата 500?, а за Коледа и Нова година 13-та заплата /макар и безработен/ - 1000?. И то се смята за малко, понеже е осигуряван на 4 часа. Гърците са задружни и са си извоювали добри социални придобивки.
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за всички желаещи да се спасяват - вратата на братската ви Русия е широкотворена за васможе даже и доброволци в новосформирания славянски батальон да се запишетезападната цивилизация ще оцелее все пак , през каквито и трудности да минавадори и ЕС да се разпадне жизнеспособни има достатъчно
35
1
 
4
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Брадварчета,овчарчета и мили чокундурчета(необработени захарчета),светнаха ли Ви от Трета Римска империя?Хак да ни е Европата!С потурки и цървулки към Дивия запад!В кръгова отбрана сме,задникът все ни е ачик!"Великденчетата" ни набутаха,налапаха а нас прецакаха!Дедите ни кръв ляха,ние от кръв се плашим.Викайте УРА и кой как може да се спасява и *** за зеле от нас не става!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това ли им е (демокрацията) на политиците с която ни залъгваха последните 22 год .това си е направо диктатура на банкерите ,добре ,че все повече хора се събуждат и излизат на улицата да защитават свободата си и правото си на живот
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
червените социалисти свикнали да източват държави ще ореват всичко , ще реват и на умряло дажете и без това винаги си искат само и единствено Съединените Руски Щати а ЕС им е трън в задникавсе раправят че отиват на село пък си стоят пред форумните работни места на *** 20
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей незнам дали имаме шанс да излезем от ЕС, преди разбира се да се разпадне, дай Боже, но нека поне всички се събудим и да искаме референдум, ако решат да ни вкарват в икономическия затвор еврозоната, където са Гърция и т.н......скивайте europarl в youtube
31
1
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
какво означава СЕЩ според тебе ,защото на мен ми звучи съединени еврейски щати
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
има много интересно мултипликационно филмче на тема глобализъм, напишете в V-box7 -,,атака срещу хората '''и вижте какво бъдещето ни очаква заради либералстващите глобалисти
29
3
 
5
 
! Отговори
Розо Некрозо преди 12 години
Еврозона може да има само в СЕЩ, а СЕЩ може да има само с общи закони и правила. В противен случай някой се опитва по мирен начин да си намери колонии, особено ако могат един "валутен борд" да им закичат. Барозо да се репчи на Кунева, на останалите им е през ... караваната.
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еврозоната - това е да ни натрапят още 100 Дянковчета.Умирачката е сигурна.Да търсим сближаване и помощ от БРИКС!Там е Бразилия, която би ни подкрепила.
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ес не е обединение на доброволен принцип на европейските народи ,а е изобретение на масоните и евреите ,само политиците и управниците подкрепят ЕС обикновените хора не щат да чуят за тоя миш-маш ,наскоро се завърнах от Холандия там в пъти е неодобрението към европейския съюз в този му вид и имат много силни националистически настроения срещу съюза ,нека като са такива <демократи управниците> да свикат в страните от ЕС референдум да си кажат хората дали искат да членуват в такъв съюз
26
3
 
17
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
всички тия еврооблигации,бюджетни баланси,макроикономика и темподобни термини ,са куха история,истинското богатство което притижаваме и от което трябва да се възползваме е плодородната ни земя и хубавата ни природа и трябва много да внимаваме да не ни откраднат родината
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕС ще се разпадне това е логичния завършек на масонското недоносче натрапено на белите народи на Европа от слугите на Родшилд
24
4
 
20
 
! Отговори
аха преди 12 години
Е сега ще видите - кон боб яде ли! В еврейският ви съюз!
23
4
 
14
 
! Отговори
antiES преди 12 години
на ЕС и разни Барозчета там им пiкая в устата
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чак пък необратим ? СССР се разпадна и то заради 2 макдоналдса и един хахо ,а ЕС недоносчето ?Гледам гърците джихат на власта обявяват за някакви си 200Е а ние с заплати под 200Е ?Кучетата на фалиралите гърци ги хранят с повече ,но сме за Евроутопията.Отивам си на село , да имам ,че няма резерв и ще мрем от глад.
21
1
 
18
 
! Отговори
ентъртеънър преди 12 години
Демокрацията, както ти я наричаш, или националният сувернитет каквото е всъщност, бе разпнат още 1999 г. с договорът от Маастрих. Явно го осъзнаваш сега, но то е факт от има няма 12 г. И е почти необратим процес.
20
0
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
милиярда, каде, тея, Мафистрали, помош, дадът, фалид, и още много други грешки само в един пост. Искаш да ни поучаваш, а дори българския език не знаеш.
19
2
 
18
 
! Отговори
вино дайте преди 12 години
Много кухи *** коментират тука, което не е добре. И това, че големите "умници" от еврокомисията се опитват да спасяват Еврото и ЕС в последния момент, като ОТМЕНЯТ ДЕМОКРАЦИЯТА също не е добре. Ей това е проклятието за нормалния човек: някой друг да му решава съдбата и цял живот да живее сред скотове.