Унгария навлезе в "ерата" на Виктор Орбан

От днес в страната влизат в сила конституционни промени
Обновена: 1 яну 2012 16:36 | 1 яну 2012 16:34,
181
Унгария навлезе в "ерата" на Виктор Орбан
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Премиерът Виктор Орбан, който може да разчита на мнозинство от две трети в парламента, започна преди година и половина дълбока реформа на законодателството в Унгария с редица поправкив конституцията, които са в негова полза, предаде Франс прес.

Агенцията изброява основните промени, които влизат в сила с новата конституция от 1 януари или вече се прилагат, като някои от тях няма да могат да бъдат променяни, освен ако за това не дадат съгласието си две трети от депутатите.

- Названието Република Унгария изчезва и страната официално се нарича Унгария.
- Според новата конституция "отговорните за комунистическите престъпления", извършени до 1989 година от ръководителите на сегашната Социалистическа партия (бивши комунисти), могат да бъдат съдени.

Религия:

- В новата конституция се въвежда изричното позоваване на "Господ": "Господ да благослови унгарците". В преамбюла се говори за Бог и християнството като обединяващи фактори на нацията. Критици на текста смятат, че това е дискриминационно към последователите на други религии и атеистите. В преамбюла се сливат в едно цяло политическата нация и етническата нация.
- Религиозните общности, които получават субсидии от държавата, намаляват от 300 на 14.

Избирателен закон:

- Новият закон предвижда изборите за парламент да бъдат само на един тур за 199 депутати вместо досегашните 386.
- Право на глас вече имат и унгарците, които живеят в чужбина.

Управление:


- Мандатът на заемащите важни държавни постове в икономиката, правосъдието, полицията и армията се увеличава до девет или 12 години. Това означава, че евентуално ново правителство на друга политическа сила ще бъде принудено да работи с враждебно настроен държавен апарат, отбелязва АФП.

Икономика и финанси:


- Законът за "финансовата стабилност" определя в основния закон на страната единна ставка от 16% за подоходния данък.
- Създава се бюджетен съвет, в който влизат трима души, назначени от премиера, който пък ще има правомощията да налага ветото си върху проектобюджета.
- Форинтът става по конституция национална валута и поради това евентуално присъединяване на Унгария към еврото (Будапеща си е поставила тази задача на хоризонта на 2020 година) ще трябва да се одобри от две трети от депутатите.
- Данъкът върху добавената стойност (ДДС) се вдига от 25 на 27 на сто.

Общество:


- Конституцията постановява, че ембрионът е човешко същество от самото забременяване.
- Конституцията повелява, че бракът може да бъде между един мъж и една жена, изключвайки хомосексуалните бракове.
- Според закон бездомниците могат да бъдат осъдени на затвор.

Държавни медии:


- Радиото и телевизията и информационната агенция МТИ се обединяват и минават под надзора на Медиен съвет, ръководен от близък на премиера Виктор Орбан.
- На единственото опозиционно радио Клубрадио бяха отнети честотите, припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: УнгарияВиктор Орбан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
9
 
! Отговори
Червени псетанаповод преди 12 години
Броят на неграмотните расте, а броят на здравно неосигурените и бездомниците е вече над 2 милиона души при положение, че през 1989 г. беше НУЛА.=============================================================Лъжеш!Като Чим Кен Ир лъжеш.До 89-та пенсионни фондове НЯМАШЕ.Лично *** от Правец ви информира,че социализЪма е едно недоносче ама пусти червени чугунени чутори това няма как да го проумеят.
77
2
 
8
 
! Отговори
a преди 12 години
Само за информация ДДС-то им може да е 27 процента, но за основни храни е 18, за книги и лекарства е 5 процента....
76
1
 
1
 
! Отговори
за 74 преди 12 години
А ти какъв цвят *** си? Впрочем защо ли питам. Профила ти е ясен - неудачник в живота, дървен философ.
75
3
 
3
 
! Отговори
Червени псетанаповод преди 12 години
Какви са твоите политическо убеждения? Освен помиярството и нихилизма?===============================================================Десен до мозъка на костите си!От Юни 1990-та,та до ден днешен моето семейство се грижи за благоденствието си абсолютно самостоятелно.От " държавата" не съм взел АБСОЛЮТНО нищо.Само съм давал.Дори и парите които се даваха при раждане на дете- за второто си спомням че бяха 150 лева и тях не сме взимали.Както и детски не сме взели една стотинка.
74
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Населението на България за последните 22 години сe стопи от над 9 милиона души през 1989 г. на около 7 милиона души при последното преброяване заради икономическия геноцид над българския народ и въпреки че България е в ЕС и е капиталистическа страна. Броят на неграмотните расте, а броят на здравно неосигурените и бездомниците е вече над 2 милиона души при положение, че през 1989 г. беше НУЛА.
73
4
 
6
 
! Отговори
Червени псетанаповод преди 12 години
А за северна корея може да си разтягаш локумите, далече е и няма как да се докаже дали лъжеш.============================================================Абе аз още 1990-91-ва осъзнах че с червен *** диалог не може да се води.За червената чугунена чутора фактите нямат никаква стойност.Той е последната инстанция.По презумпция!За това трябва да се изпълнява стриктно лозунга от пернишката мина: "всеки комунист-под земята"
72
2
 
2
 
! Отговори
за 72 преди 12 години
Какви са твоите политическо убеждения? Освен помиярството и нихилизма?
71
2
 
9
 
! Отговори
Червени псетанаповод преди 12 години
Костов носи огромната вина за съсипване на пенсионния фонд, защото след хиперинфлацията от 1997 г. не направи нищо, за да компенсира пенсиите в новите левове с размера на хиперинфлацията.==============================================И с кво да ги компенсира? Червените севернокорейски скакалци бяха опоскали хазната до дъно.Що серГея не ги компенсира,тогава когато икономиката бележеше най-висок ръст през последните години,а се чудеше заедно с другите двама крадци как да гепи излишъка?
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Унгария се самоизолира - шанс за другите държави. Успяват предприемчивите, изолираните се прецакват. Кристалина да се готви да им пращаме помощи като започнат да гладуват.
69
5
 
7
 
! Отговори
за 67 преди 12 години
И колко измрели от глад и бедност имаше в България за 45 години? НИТО ЕДИН!А за северна корея може да си разтягаш локумите, далече е и няма как да се докаже дали лъжеш.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов носи огромната вина за съсипване на пенсионния фонд, защото след хиперинфлацията от 1997 г. не направи нищо, за да компенсира пенсиите в новите левове с размера на хиперинфлацията. А хиперинфлацията стана след като САЩ и МВФ отказаха да компенсират България заради блокадата на Югославия и войната с Ирак.
67
3
 
0
 
! Отговори
за 66 преди 12 години
Наближава да хахахаххахахаа но няма да е през то век.
66
5
 
4
 
! Отговори
Червени псетанаповод преди 12 години
Комунистическите държави сега и преди 1989 г.=============================================================Надявам се да си се спасил в някои от тези държави.Като да речем Северна Корея или Куба.Тези 3 милиона измрели от глад в КНДР през последните 10 години са незначителен факт за всеки един комуняр по земното кълбо.
65
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Краят на ЕС наближава, много лошо , че за да ни приемат там, си съсипахме държавата.
64
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Промените въведени от този чичка мен не ме притесняват, даже напротив. Щом е решил да праща Унгария в миманса, тяхна си работа. Като почнат да пукат от глад като северно корейците тогава ще се молят за помощи. Тяхната глупост дава шанс за нас да просперираме. Не съм виждал унгарски стоки по магазините нещо, та не знам на какво разчитат. Жалко за унгарците наистина. Орбан ще го оставят да прави глупости стига да не пипа транспортните коридори, пипне ли ги ще отнесе боя.
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Унгария не е никак добре, защото чуждите банки и корпорации в Унгария само изнасят колосални печалби, а унгарците продължават да мизеруват и да трупат нови заеми.
62
1
 
7
 
! Отговори
Червени псетанаповод преди 12 години
До 61-вия ***.Че Костов е крадлив *** -комунист,го знаят и на Марс.Но да лъжеш както само Червен кхмер от Северна Корея или член на БКП могат, можеш да си береш лайката.На пенсиите им разгониха фамилията през есента-зимата на 96-та.Червените ***.И от тогава до ден днешен поради грешно структурирана икономика,демографски дисбаланс и ниска производителност на труда пенсиите са мизерни.
61
2
 
4
 
! Отговори
do 60 преди 12 години
Комунистическите държави сега и преди 1989 г.
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България Костов също подписа тайно фашистко споразумение, с което се задължи да ликвидира пенсиите на българските пенсионери за над 100 милиарда лева срещу само 500 милиона долара заем от МВФ за валутния борд.
59
0
 
7
 
! Отговори
do 52 преди 12 години
pokazi mi edna dyrzava vav sveta, koiato podkrepia interesite na bednite - N I K O I A, otkato sveta svetuva !!!!!