Европа ще о(PIP)ва. Слагат баркод на силикона

Брюксел затяга мерките за имплантите за уголемяване на бюста
Обновена: 24 яну 2012 19:22 | 24 яну 2012 18:03,
19
Европа ще о(PIP)ва. Слагат баркод на силикона
Снимка: Reuters

Европейската комисия ще предложи през март промени в директивата за медицинското оборудване, за да засили контрола върху качеството на силиконовите импланти, протезите и пейсмейкърите.

Това се наложи, след като се оказа, че над 400 000 жени са получили уголемяване на бюста с френски импланти, направени не от медицински, а от индустриален силикон.

Смята се, че той увеличава риска от поява на рак. Скандалът гръмна в началото на годината, след като беше установено, че френският производител PIP е предлагал по-ниски цени благодарение на по-евтините съставки на своите импланти.

За да попречи на подобни практики, Европейската комисия ще предложи въвеждането на внезапни проверки при производителите, доставчиците и в козметичните клиники. Вчера Брюксел призна, че има проблем с контрола върху медицинското обородуване в ЕС и обяви, че ще въведе система за проследяемост на продуктите.

Още по темата

Предвижда се всеки производител да получи индивидуален код, чрез който да се следи на кого се слагат имплантите, тъй като в някои страни все още не може да се каже на кои пациенти са поставени опасните френски силикони.

Най-вероятно ще бъде премахната системата за докладване на проблеми само от производителите, като тя ще бъде заменена от проверки и одити. Брюксел ще провери и органите, които издават разрешителните за употреба на продуктите, които сега се определят от правителствата на страните членки.

Във френския случай се оказа, че компанията е получила лиценз от един от 16-те германски центрове, избягвайки по-строгите френски проверки. Издалата разрешително лаборатория в Райнфелд не била технически в състояние да установи състава на имплантите и така PIP е успяла да работи необезпокоявана с години. 

Първите сигнали срещу нея датират от 2005 г., но настоящото разследване не са били предприети мерки въпреки съобщенията на френски хирурзи и през 2010 г., че силиконите са опасни. Сега Европейската комисия се извинява, че не е имала информация за разкритията на Американската агенция за безопасност на храните, която е правила няколко тестове на продукцията на PIP.

Вашингтон обаче не бил разтревожен от състава на силикона, а от солния разтвор в него. Около 80 на сто от продукцията на фирмата е продавана в Латинска Америка, Япония и други държави извън Европа. Делото срещу производителите на фалшивите силикони ще започне през февруари в Париж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: силикон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
0
 
! Отговори
1111 преди 12 години
Голема новина! Европа се тресе от стачки, народите се бунтуват вие тука оправяте силиконите на разни тъпанарки дето не им стига гръдната обиколка и акъла в празните глави.
11
1
 
4
 
! Отговори
Загрижен преди 12 години
Всъщност не е чак толкова цинично, колкото го прави заглавието - повечето от жените, използващи силиконите го правят по принуда, като част от реконструкция след операция от рак. Празноглавите блондинки, които търсят големи чашки на сутиена, за да си проправят път в живота не са водещи в случая
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лелеее, докъде стигна този свят! Да учиш медицина като луд 6 години, после още поне 4-5 за специалност , за да ръгаш пластмаса на некви кухи ***, за да могат те пък да си намират дебелия
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То си е опасно.Гледах наскоро по тв едно предаване въпросните имплантанти понякога ги произвеждат в мазета в някоя много подозрителна страна.Какво съдържат- един господ знае.Дали са отровни - най-вероятно да.Но понеже са страшно евтини се разцепвали да ги купуват.А после страдат.Ревете ревете бих перефразирал аз, га се стискахте не ревахте се ревете.Що тогава не ревахте?
8
1
 
6
 
! Отговори
тц-тц-тц... преди 12 години
Да ва о(PIP)ат ***, *** джурналя...
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Neka awtora da poqsni kakwo e iskal da kaje sys zaglawieto. Kakwo zna4i, 6te opipwa silikonite? Razrabh, 4e firmata se kazwa PIP i kakwo ot towa? Kakwo zna4i da se oPIPwat silikonite? I kakwo e ob6toto s barkodowete? Zaglawieto nito e originalno, nito e prawilno, o6te po-malko i smisleno.
6
3
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
Какво е тва заглавие??
5
2
 
4
 
! Отговори
fck преди 12 години
да си турат силикон в мозика вместо мозък 2-3 от тия импланта.. и тва е ЩЕ Е МНОГО МОДЕРНО!
4
3
 
31
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
Чакам акция на Цветанов за проверка на бандеролите. Всички фолк певици за ръчна проверка. Акция - Цицорите
3
2
 
20
 
! Отговори
White Rabbit преди 12 години
Баркод ? Що направо не сложите и RFID чипове за проследяване..... тц тц тц
2
3
 
5
 
! Отговори
седнал съм преди 12 години
Медсестрите да са със силикон,ще работите ли или нещо друго...
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде, баркод и на циците и на трътките и на джуките. После да имат и инвентарен номер в данъчното с отпечатъци,че да не крият кинти под дюшека.