България е на опашката по усвояване на европари за 2011

Страната ни е на предпоследно място, последна е Румъния
Обновена: 26 яну 2012 19:25 | 26 яну 2012 19:25,
66
България е на опашката по усвояване на европари за 2011
Снимка: архив, Reuters

България отново е сред страните с най-слабо усвояване на фондовете за сближаване в ЕС за 2011 г. Това сочи справка за страните членки, предоставена от Европейската комисия на бюджетната комисия на Европейския парламент.

София заема предпоследното 26-о място по усвояемост за Европейския социален фонд и е 25-а при Европейския фонда за регионално развитие и Кохезионния фонд.

Справката за изпълнението на графиците по политиката за сближаване към 1 януари 2012 г. показва влошаване на позициите спрямо предходната година.

От Европейския социален фонд, чрез който се финансират програми за заетост и подобряване на условията на труд, България е получила 19,99% от полагаемите й се за периода 2007-2013 г. 1,19 млрд. евро. Средното изпълнение в ЕС за същия период е 56 на сто. А разликата между първенеца Латвия (63,58%) и последната – Румъния (18,68%), е повече от три пъти (324%).

Справката за усвояването на средствата от Кохезионния фонд и от Европейския фонд за регионално развитие подрежда България на 25-о място с усвоени 24,31%, докато средното изпълнение в ЕС е 25,9%. Зад нас са само Италия (19,25%) и Румъния (16%), а най-добре работещата Литва вече е получила 48,1% от парите си.

По двата фонда, чийто размер за България е 5,49 млрд. евро, се финансират проекти  в помощ на дребния и среден бизнес, за изграждане на инфраструктура, за създаване на работни места, за транспорт и околната среда.

Данните бяха разпространени от Ивайло Калфин, който е заместник председател на Комисията по бюджет.

Той припомни, че разликата с отчетените от правителство значително по-добри резултати идва от факта, че Европейската комисия признава за усвоени само фактически получените средства, т.е. тези, които са декларирани от правителството, били са проверени от нея и възстановени на България, докато София обявява като такива договорените суми, авансовите плащания, които са под условие, както и парите, разплатени за сметка на националния бюджет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
СмаХнат преди 12 години
Който се е пробвал да взема пари по тези програми знае какво се казва бюрократщина, и много малко е процента на отново кандидатствали. По-добре лизинг или кредит отколкото ОП. Бойко да си гони общините да усвояват - бизнеса има нужда законодателни стимули за да работи.
50
1
 
1
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
Хайде де! Нали бяхме сред първите по думите на Дянков.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ami davaite da gi otkradnem de ,tva sa pari za kradene.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте само кой разпространява данните,Ивайло Калфин,имам някакви спомени че този мишок наскоро взе участие в нещо,аааааа сетих се,загуби изборите за президент,значи е позаздравял от боя който яде и пак започна да надига глава,ей това тия от БСП нямат отказване,стана за срам пред цяла България и още има очи да дава изявления и да прави коментари!!!!!!!!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опааа, нали бяхме първенци.
46
4
 
13
 
! Отговори
6666 преди 12 години
Пълни глупости на квадрати!При тези палшоци дето ни управляват нищо не може да се случи.Само простотии раждат тъпите им глави и народът ще става още по-беден.Народее , ама много си ***!
45
2
 
16
 
! Отговори
ani преди 12 години
Пълни глупости! Нашето слънце каза, че сме винаги първи! И..по- важното е , че другите трябва да се раняват с нас- по /без/доходи, /без/работа, /без/ паричие...но и по агресия, лъжи, преливане от пусто в празно...и най- вече по нарцисизъм.
44
11
 
11
 
! Отговори
гица преди 12 години
трябваше да почнете с пояснението ,че информацията е от другаря калфин за да не си губя времето с опити да вниквам в написаното!
43
5
 
21
 
! Отговори
ОБЕЗВЕРЕН преди 12 години
ПОСЛЕДНИ НА ОПАШКАТА,НО ПЪРВИ ПО КРАДЕНЕ
42
5
 
14
 
! Отговори
бачкатор преди 12 години
Комунистите национализираха България след 1944 година.След псевдопреврата,който си спретнаха приватизираха национализираното и трудът на хората през комунизма.Сега имат парите и могат да участват с 20% в проекти от Еврофондовете и да прилапат милиони,които пак народа и децата му ще връщат.Обикновеният човек няма достъп до фондовете,защото е с празен джоб и длъжник на банките .Комунистите претоплена храна не ядат-изхвърлят я,а народа рови в контейнерите за да открие" четерилистната детелина."
41
9
 
18
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Как така на упашката сме по усвояване на европари. Борисов само с това се хвали, че усвоява европейскити и строи магистрали и то много голяма цели 19 км. А пътищата в страната са дупка до дупка, сигорно има пътища от Живково време не ремонтирани. А тая магистрала е най-скъпо струваща до сега. Ето така Борисов ги усвоява, къде ли отиват...Народът е беден, едва преживява, а той лъже че уж гради България, гради ама друг път, я вижте какво прави Литва, а ние пак на опашката, аман от такива управници
40
11
 
17
 
! Отговори
бренеке преди 12 години
Калфин,Кал-фин.Хвърляш кал с финес срещу Герб.Не,че съм много доволен и от Герб,но от твоята комунистическа партия съм отвратен,поради манипулациите и плоските лъжи, с които поддържаш тонуса на наивния си електорат.Върнете откраднатите пари на хората,за да могат да се включат в Европроектите със своите 20 % самоучастие.Хората са обезверени и не вярват вече на партии и ЕС,защото са задлъжнели към вашите банки.
39
13
 
9
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 12 години
Гарантирано от ГЕРБ...
38
12
 
18
 
! Отговори
dkf преди 12 години
#35,истината е, че сме на опашката по усвояване. В последните 2 г. има известен напредък, но като цяло сме зле. По-зле, отколкото го представя мутрата. В негова защита (пу-пу! - пепел ми на езика) обаче трябва да отбележа, че основната част от вината носи предишното правителство. Лошото е, че ГЕРБ не ускориха процеса на усвояване, колкото се очакваше от тях.Накратко: мутрата се хвали повече, отколкото е реално свършената работа.
37
8
 
16
 
! Отговори
Бъни преди 12 години
Ние сме богати на нас кинти не ни трябват . От нови работни места нямаме нужда . Само стригане му е майката .Абе ШЕБЕЦИ КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ 3 КОАЛИЦИЯ И ГЕРБ ? Да ви кажа че ония крадяха и го деляха на 3 а тия крадът и хранят неколцина пишман депутати . ГОЛЯМО ВАЖНО ЧЕ ЩЕ ДАДЪТ ПАРИ БОРИСОВ ЩЕ АСВАЛТИРА С ВАСКО ЧИРЕПА И ВАЛЬО ЗЛАТЕВ ТРАСЕТО НА ПАРИЖ ДАКАР като асвалтират всички магистрали у нас . Аиде маимуните ходум марш към урните да гласувате за Бъфи Тиквоф ,Цецо Лажецо и Мони Лудото иха
36
5
 
24
 
! Отговори
зъл преди 12 години
Глупости! Аз на кой ще вермам на некви измисленяци от ЕС или на премиера Слънце, който казва, че усвоявал наред и даже скоро лунната пътека по морето щел да асфалтира. Ама ха, това е компромат!
35
4
 
7
 
! Отговори
IVO преди 12 години
DOBRE DE KALFIN VIDIAXME GERB A TI KAJI SEGA NA NAS PROSTITE VIE KOLKO BIAXTE YSVOILI CHE MAI IMASH DEMENCIA
34
8
 
1
 
! Отговори
ebloo преди 12 години
dago lapate na *** haha turci mrasniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
33
8
 
23
 
! Отговори
112 преди 12 години
Колеги стана ясно къде са 1.4 милиарда от резерва на НЗОК за магистрали и други " значими " обекти на които Борисов трябва да режи лентички и да се показва.АКО ЕС НЕ ВЪЗТАНОВИ ПАРИТЕ ПОРАДИ НЯКОЙ НАРУШЕНИЯ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТИТЕ. КАКВО ПРАВИМ ЗА БОРИСОВ И МС ИМА БОЛНИЦА " ЛОЗЕНЕЦ" А НИЕ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДА МРЕМ
32
3
 
18
 
! Отговори
$ преди 12 години
Това за 2007 година ли е? Не е. И какво се е променило тогава? Само локумите по-дълги....