България е на опашката по усвояване на европари за 2011

Страната ни е на предпоследно място, последна е Румъния
Обновена: 26 яну 2012 19:25 | 26 яну 2012 19:25,
66
България е на опашката по усвояване на европари за 2011
Снимка: архив, Reuters

България отново е сред страните с най-слабо усвояване на фондовете за сближаване в ЕС за 2011 г. Това сочи справка за страните членки, предоставена от Европейската комисия на бюджетната комисия на Европейския парламент.

София заема предпоследното 26-о място по усвояемост за Европейския социален фонд и е 25-а при Европейския фонда за регионално развитие и Кохезионния фонд.

Справката за изпълнението на графиците по политиката за сближаване към 1 януари 2012 г. показва влошаване на позициите спрямо предходната година.

От Европейския социален фонд, чрез който се финансират програми за заетост и подобряване на условията на труд, България е получила 19,99% от полагаемите й се за периода 2007-2013 г. 1,19 млрд. евро. Средното изпълнение в ЕС за същия период е 56 на сто. А разликата между първенеца Латвия (63,58%) и последната – Румъния (18,68%), е повече от три пъти (324%).

Справката за усвояването на средствата от Кохезионния фонд и от Европейския фонд за регионално развитие подрежда България на 25-о място с усвоени 24,31%, докато средното изпълнение в ЕС е 25,9%. Зад нас са само Италия (19,25%) и Румъния (16%), а най-добре работещата Литва вече е получила 48,1% от парите си.

По двата фонда, чийто размер за България е 5,49 млрд. евро, се финансират проекти  в помощ на дребния и среден бизнес, за изграждане на инфраструктура, за създаване на работни места, за транспорт и околната среда.

Данните бяха разпространени от Ивайло Калфин, който е заместник председател на Комисията по бюджет.

Той припомни, че разликата с отчетените от правителство значително по-добри резултати идва от факта, че Европейската комисия признава за усвоени само фактически получените средства, т.е. тези, които са декларирани от правителството, били са проверени от нея и възстановени на България, докато София обявява като такива договорените суми, авансовите плащания, които са под условие, както и парите, разплатени за сметка на националния бюджет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
13
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Виновни за това са БСП, БКП, Станишев, тройната коалиция, арменския поп, световната криза, зърнопроизводителите, железничарите, минъорите, целият академичен състав на БАН, археолозите и още много други бъдещи.А иначе ако трябва да резюмирам - виновно е ниското образование на масите и столовете. В чужбина съм виждал по-умни дървени маси от тукашните маси.
10
2
 
18
 
! Отговори
Абе страна работа преди 12 години
Вярно на Станишев им спряха парите защо е отделна тема не е заради краденето (Тук в сравнение с Гърция Италия и Испания въобще не се крало толкова много). Добре де приемем че ГЕРБ са успели да дръпнат напред в този показател абе защо тези дни се оказва че в Албания минималната заплата е 150 евро а в България 138. Ето резултат как е било преди как е сега. А сега на този въпрос ми отговорете куде бяхме къде сме сега
9
2
 
10
 
! Отговори
Евгений преди 12 години
За съжаление, в усвояването на еврофондове и на какви да са фондове и от коя да е посока, не можем да се мерим с Гърция.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема не е че трябва да дадем и наши. Разбира се че трябва да дадем и наши, но само 20%. Проблема е че държавата и общините, както преди така и сега, са тотално неадекватни и неквалифицирани и необразовани в европейската тематика и не могат да изготвят един читав проект, с много малки изключения. Абсолютно нищо не се промени със смяната на управлението (като изключим наглостта на тъпите селяни полицай, което е факт, но въпреки всичко не води до никакви резултати в борбата с престъпността)
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да напомня на *** под мен едно стихотворение на Петко Славейков:"Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат." и т.н.Сега можете да започнете и по петко Славейков да плюете, другари, защото това стихотворение е писано за *** като вас. Лека вечер.
6
4
 
1
 
! Отговори
Harmony преди 12 години
Франсоа Митеран = ***
5
5
 
31
 
! Отговори
БОКО-ЕВРОФОНДА преди 12 години
Какво става по всички икономически показатели сме на последно място,а по полицейско насилие върху населението на първо-дали това не е геноцид!!!
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре, че е община Бургас, че иначе около 1/3 от тези пари щяха да си стоят в Брюксел.
3
12
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Проблема е, че за да вземем пари от еврофондовете, трябва да вложим и наши. България трябва да плати 20% от сумата, еврофондовете покриват останалите 80%. Тоест-ако хазната на България е пълна, ще взимаме повече и от еврофондвете. А и на Станишеф всички помним, че наистина му спряха еврофондовете, защото европейците са цивилизовани, а не са пенсионери, *** или ниско грамотни.
2
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нали беше "на Станишев ги спират, на нас ги пускат"
1
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе пак е добре, при предните май беше под 3%, трябва да проверя, ама беше нещо чудовищно незначително.