Среднощни пазарлъци спасяват Гърция

?130 млрд. и отписване на 53,5% от дълга й
21 фев 2012 09:21,
136
Среднощни пазарлъци спасяват Гърция
Снимка: Reuters

Гърция ще получи втори спасителен заем, стана ясно след инфарктно заседание на еврозоната.

Финансовите министри от страните членки обсъждаха до ранните часове на деня плана за спасяване на гръцката икономика.

След маратон от преговори те се договориха за новото споразумение с Атина, което включва отпускане на заем в размер на 130 милиарда евро и отписване на 53,5% от гръцкия дълг, пише в. "Нафтемборики" и цитира думите на премиера Лукас Пападимос, който също присъства на заседанието, че това е "ден от историческо значение".

Още по темата
За пазарлъци на заседанието на Еврогрупата пише в. "Та неа". Изданието отбелязва, че фитилът е бил подпален от доклад на тройката инспектори на Европейския съюз и Международния валутен фонд за стабилността на гръцкия дълг.

В текста се посочва, че заради икономическия спад - резултат от новите рестриктивни мерки, в замяна на които Гърция получава финансовата помощ, до 2020 г. ще бъдат необходими още между 50 и 100 милиарда евро, за да може икономиката на страната да влезе в релси.

Изданието цитира управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, според която за да бъде постигната целта - намаляване на гръцкия дълг до 120 процента от брутния вътрешен продукт до 2020 г., ще са необходими още средства.

Загубите от 53,5 на сто по гръцките облигации, които са се съгласили да понесат частните кредитори на Атина, ще имат като резултат намаляване на гръцкия дълг със 110 милиарда евро, пише в. "Катимерини". Изданието посочва, че на заседанието на Еврогрупата е имало натиск частните кредитори да понесат по-големи загуби.

Страните членки са се съгласили да намалят значително лихвите по кредитите, получени от Гърция, в рамките на първия спасителен пакет, което ще донесе на Гърция ползи в размер на 6 милиарда евро.

С още 7 милиарда евро ще бъде намален дългът посредством участието на централните банки в страните членки, пише вестникът.

"Ще има задушаващ надзор" на изпълнението на поетите от Гърция ангажименти за реформи, пише в. "Елефтерос типос".

Изданието посочва, че тройката инспектори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд може да се установи за постоянно в Атина. Създава се и сметка, която да обслужва задълженията по дълга, отбелязва вестникът.

Под заглавие "130 милиарда евро с вериги" вестник "Димократия" пише, че в четвъртък през нощта в Атина ще бъде гласуван закон за прилагането на всички искани от кредиторите мерки.

На 12 февруари гръцкият парламент прие серия от рестриктивни мерки, искани от кредиторите в замяна нова финансова помощ.

Гласуването премина с напрежение както във, така и извън сградата на парламента. По улиците на Атина имаше масови демонстрации, преминали в безредици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
15
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Тези тарикати живяха повече от 20 год. яко, благодарение на поредица траншове, сега им дават 130млрд. за срок от 30 години, пак пиене, кибичене по кафенетата и сиртаки, като го свършат ще следва нов ***, след поредният цирк, тоест протести ...... а ние 20 год. мизерствахме и още 30 сигурно положението ще е същото! Пък нали знаете и оная поговорка ... "след 30 год. я камилата я камиларя" тоест ЕС сигурно няма да го има! Да 46-ти, няма да го връщат.. кой ял, кой пил, кой е... всичко е минало!
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Маляките вече официално са роби на Германия. Да им е честито :DЗа тези, които мислят, че маслинаджиите няма да върнат нищо - ох, малеееее, ако знаете какво ги чака... Че им опростят 50%, но ще върнат повече ;)
38
1
 
20
 
! Отговори
аз преди 12 години
Сега ще премат България в Шенген за да изплаща дълга на Гърция. Конграчулейшън. Това ще бъде голям успех за управляващите.
37
4
 
6
 
! Отговори
Kentucky Bourbon преди 12 години
Фалит та фалит...к'во сте накацали като лешояди вперили поглед в ***. Бедни съседи ...и ние бедни. Българи, злорадството е признак на примитивизъм
36
0
 
5
 
! Отговори
zeru преди 12 години
Какво означава отписване на 53,5% от гръцкия дълг? Че няма да го връщат ли ?
35
0
 
8
 
! Отговори
Lud преди 12 години
А мойте лоши кредити кой ще ги покрие ? Вече сам приел всички рестриктивни възможни мерки , надявам се и за мен да има опрощение ............
34
6
 
5
 
! Отговори
сиртакис преди 12 години
лятото ще дойдат 10 костюма ще седнат пред Google Map и ще си разделят островите и ще кажат ние си ги купихме зимата не помните ли..
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Запада никога не е обичал България ,НИКОГА, и винаги са гледали да сме в калта и да не можем да подадем глава
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СБОГОМ ГЪРЦИЯ !!! ВМЕСТО ЗАЕМИ СПАСЕНИЕТО ТИ БЕШЕ ДА ИЗЛЕЗЕШ ОТДАВНА ОТ ЕС и досега да сте забравили за кризи .... Гърция беше купена , самата държава Гърция вече не съществува
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Eeeх, как няма да им дадат, като са разположили десетки бази на Нато по цялата им територия. Смеят ли да не им отпишат дълга? А вие вместо да завиждате, вземете се поучете как се прави политика без да имаш ресурси.Искрено се надявах да ги обявят във фалит, та да си купя едно бунгалце на морето за жълти стотинки, но.....не би. Чакам следващият път.
30
3
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Ако имахме политици с топки, още днес трябваше да депозираме жалба в Стразбург срещу ЕС, заради двойния стандарт спрямо нас и Гърция и унижаващото и подигравателно опрощаване на дълг на държава с по-висок стандарт от нашия! Като не могат да си връщат заемите - фалит=>драхма=>хиперинфлация! Това е! Всичко друго е подигравка с нас! Ако трябва да излизаме от ЕС! Ама нямаме политици с топки, а и ние не е ясно дали имаме топки, щом не сме вече на площада! жалка картинка...
29
0
 
8
 
! Отговори
Kentucky Bourbon преди 12 години
Ясо филе, каза Йорго удряйки по масата и отвори следваща бутилка Узо.
28
2
 
8
 
! Отговори
а преди 12 години
Не четете правилно , 50% ще опростят , но всъщност ще връщат повече от взетото , защото трябва да се отчитат и лихвите . После , какво като няма да фалират , това за народа беше по-добрия вариант, сега ще трябва да се съобразяват с наложените от МВФ и банките рестрикции , които ние добре ги знаем и постепенно ще потъват. Разбира се Гърция успя доста да построи и има работещи важни отрасли , корабоплаване и туризъм .
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спасение ли? Гърча за гърците тепърва започва. Ще им излезе през носа този заем. Не случайно целия народ се опъва. Ама няма мърдане. Вече им е влезнало отзад и колкото повече мърдат, по-навътре ще влиза.
26
6
 
11
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Мързеливите гърчоля, типично по византийски преметнаха работливите, но наивни немци, пак ще лапат яки заплати, а ние "стабилните" бедняци-мухи! Въртяха, сукаха, циркове тоест протести и постигнаха своето - абе хора някой замислил ли се е за тая цифра 130 млрд., що на нас някой не ни помогне с с една десета част от нея!? Нас обаче са ни хванали за гушата да си платим до стотинка "сименсчетата" на БДЖ! Някой да оспори твърдението, че западняците ни мразят, а нашите нещастници тичат да им слугуват
25
0
 
30
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Абе какво става тука бе?! Гърците и след тези "икономии" и намаляне на заплати и пенсии пак са с ПО-ВИСОКА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ и стандарт като цяло от нас!!!! ФАКТ! Ами тогава защо им се махат над 50% от дълга и им се дават още 130 милиарда? Това е пряка подигравка с нас, най-бедната държава в ЕС! Плюят ни в очите и ни се смеят всички! Пълен провал за нас и нашите прости и некадърни политици! Направиха ни за посмешище пред целия свят! Ние сами си се правим де...
24
4
 
22
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
Гръцките политици мислят и за народа си.Нашите ГЕРБерасти мислят само за "бонуси". Гласувайте пак за мутро-милиционери и "бивши"членове на БКП и ще ни цъфнат налъмите...Евала на гърците и техните управляващи ! Бог да пази България.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е как да уважавам запада. сиктир се вика. гърците да си чупят чинии, аз да бачкам. аре у лево.
22
3
 
13
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Надолу някой го каза...тези пари... само "спасяват" Гърция... но редовия грък.... му разкатават фамилията... колко от вас реално познават гърци тук и не си правят мненеие само от медиите и разни слухове.. защото аз познавам гърци, които в частния сектор се сблъскват със същите неща като тука - алчни чорбаджии, скъсване на *** от работа, циганене за увеличения и т.н. ... изобщо НЕмалката ралика е че поне работят заповече пари, но и някои неща са по скъпи в Гърция..
21
9
 
7
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Лошо им се пише на гърците в следващите няколко години...