Жените в ЕС печелят 16,4% по-малко от мъжете

Ден на равното заплащане: от 01.01. до 05.03. жените работят „безплатно“
2 мар 2012 15:50, Елка Василева
18
Жените в ЕС печелят 16,4% по-малко от мъжете
Жените в ЕС печелят 16,4% по-малко от мъжете. Снимка: архив, Reuters

Жените в ЕС все още печелят средно с 16,4 на сто по-малко от мъжете, сочат нови данни, обявени от Европейската комисия по случай Европейския ден на равното заплащане.

След като Европейската комисия го отбеляза за пръв път на 5 март 2011 г., това е вторият Ден на равното заплащане, организиран на европейско равнище. Тази обща за целия ЕС проява бележи броя на допълнителните дни, през които жените трябва да работят, за да се изравнят доходите им с тези на мъжете.

"Европейският ден на равното заплащане ни припомня дните и часовете, през които жените работят "безплатно" от 1 януари. Принципът на равното заплащане за еднакъв труд е залегнал в договорите на ЕС от 1957 година. Крайно време е той да бъде прилаган на практика навсякъде", заяви г-жа Вивиан Рединг, еврокомисар по въпросите на правосъдието и заместник-председател на Еврокомисията.

Според най-нови данни разликата в заплащането на мъжете и жените в Европейския съюз е била средно 16,4 на сто през 2010 година. Те потвърждават тенденцията към леко понижение през последните години, когато този процент е бил около 17 на сто или по-висок. Процентът варира от около 2 на сто в Полша до над 27 на сто в Естония.

Разликата в заплащането на мъжете и жените, изчислена като средната разлика в брутното почасово възнаграждение на жените и мъжете в икономиката като цяло, е трайно висока, като съществуват значителни различия между отделните държави и сектори. Тя отразява проблема със съвместяването на професионалния и личния живот: много жени вземат родителски отпуск и работят на непълно работно време.

Въпреки леко положителната тенденция като цяло, има държави членки, в които разликата в заплащането на мъжете и жените се увеличава, като България, Франция, Латвия, Унгария, Португалия и Румъния.

Дейностите за повишаване на информираността са от основно значение, за да се обясни на работодателите, работниците и заинтересованите лица защо все още има разлика в заплащането на мъжете и жените и как тази разлика може да бъде намалена. 

За намаляване на разликата в заплащането на мъжете и жените е необходимо да се предприемат действия на няколко равнища, за да бъдат отстранени многобройните причини за нея, поради което Еврокомисията работи в тясно сътрудничество с държавите членки.

Благодарение на законодателството на ЕС и националното законодателство за равното заплащане броят на случаите на пряка дискриминация - разлики в заплащането на мъже и жени, които вършат една и съща работа - намаля. Разликата в заплащането обаче далеч не се ограничава с тези случаи и отразява съществуващото неравенство на пазара на труда като цяло, се отбелязва в съобщение на Еврокомисията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Хевропа преди 12 години
Жените най навсякъде са подценени и в прословутата Европа и в Изтока и в Севера .Едни по модерен начин потъпкват жените(запада),а другите по най-жестокия начин(изтока).И в двата случая и колкото да се мисли жената че е свободна хич не е .Все ще намерят начин да й смъкнат "акцизите" .
16
0
 
4
 
! Отговори
дам преди 12 години
Виждате ли дами,този комплекс аз съм мъж мога повече въжи за всичките,без оглед на религия и националност. Просто са си такива ,имат голяма мъжка гордост безполезна за никой.Дали в запада ,дали в изтока мъжете са си такива.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Sigurno ima neshto v koeto sa 16% v pove4e ot majete ;)
14
12
 
0
 
! Отговори
Badi преди 12 години
tova ne vqrvno na edna i sa6ta poziciq zapla6taneto e ednakvo. Ako se pravi ob6ta statiskita moje i da e taka ama horata sa kazali koi za kvoto e u4il.
13
2
 
15
 
! Отговори
Нима 16.4% преди 12 години
Жените в България печелят 316 % по-малко от европейските...
12
4
 
12
 
! Отговори
До... преди 12 години
Какво да ти отговоря, живей си с идеята, че си най-най-най велият и гледай да не се спънеш докато си вириш носа, аз отивам да се образовам.
11
15
 
4
 
! Отговори
.... преди 12 години
И всъщност няма никаква дискриминация, а явно качествата ви са оценени на толкова, проумейте го, и ще сте много по щастливи.
10
14
 
2
 
! Отговори
.... преди 12 години
Аз това се опитвам да кажа, после ставало въпрос за една и съща работа, казах си мнението и за това, а сега ми казвате че двата пола имат различни качества, и се връщаме на първия ми отговор, спрете да се оплаквате, всяко едно качество е оценено от пазара, също така всяка една компания е оценила много добре всеки един служител и според качествата му се оформя неговото заплащане. И изобщо не съм комплексар, по скоро вие сте такива, и го показвате като постоянно се оплаквате че ви дискриминират
9
2
 
13
 
! Отговори
До.... преди 12 години
Още един комплексар. А да ти е минавало през ума, че просто мъжете и жените имат различни качества и са добри в различни неща? В случая не става дума за по-добри или по-лоши. Както аз няма да се натискам да ставам зидар, така и ти не би искал да си детска учителка или социален работник. Просто ние сме по-добри в едни дейности, вие в други.
8
15
 
3
 
! Отговори
.... преди 12 години
Да не говорим че заради тоя Ви комплекс, все повече особено в България, младите жени оставят на много заден план семейството, а се опитват да се реализират, което така или иначе в нашата мила държава е почти невъзможно, и раждаемостта спада главомолно.
7
16
 
3
 
! Отговори
.... преди 12 години
Според мен това разминаване се дължи не заради половете а просто защото едните имат повече качества от другите, няма какво да се лъжем, признавам че една жена може да е по добра от един мъж но само ако е по квалифицирана от него, в повечето ситуации мъжете успяват да се справят по добре и по бързо с определен проблем, ЖЕНИ приемете се такива каквито господ ви е направил, приемете се като нежния, слабия пол.
6
2
 
12
 
! Отговори
До.... преди 12 години
Ти не четеш ли? Хората ти говорят, за еднакъв труд. Не сравняват шивачка със зидар, а примерно двама банкои служители, които работят една и съща работа! Има се предвид, че ако един мъж и една жена извършавт една и съща дейност във една и съща фирма не е справедливо той да получава повече пари от нея. А иначе естествено, че един доктор, примерно ще взима повече от една чистачка.
5
15
 
6
 
! Отговори
.... преди 12 години
Добре нормално ли е да речем една шивачка да взима колкото един майстор, давам го за пример защото в едното има много повече физически труд от другато? Стига с тия глупости постоянно се оплаквате че ви дискриминират заради пола, като нещо не ви изнася почвате дискриминират ни, а после като много си отваряте устата и некой ви плесне шамар, веднага малтретират ни ние сме по слабия пол, признайте си че и вие незнаете какво искате.....
4
6
 
17
 
! Отговори
До мъж преди 12 години
А ти явно си голям комплексар щом те е страх, че жена ти, ако изкарва повече пари от теб ще ти заеме мястото.
3
18
 
10
 
! Отговори
мъж преди 12 години
Така трябва да е, иначе започват да се надуват много.
2
1
 
20
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Пъвро вижте нашето дередже, пък после плачете за другите, Естествено, че не е редно да има полова дискриминация, ама и у нас я има. Освен това, у нас и двата пола сме прецакани, защото заплатите ни са по-жалки и от социални подаяния.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** работа! Хем вършим една и съща работа, хем понякога се справяме по-добре и пак не ни плащат колкото на мъжете.