Шапки долу пред гърците

Страната тъне в мизерия, но положи гигантски усилия и сега се нуждае от европейската помощ
Обновена: 2 мар 2012 17:21 | 2 мар 2012 17:11, Бойчо Попов
56
Шапки долу пред гърците
Снимка: Reuters

Мерките на правителството в Атина намалиха бюджетния дефицит с около пет процента през 2010 г. През 2011 г. Гърция също следва този курс. В международен аспект това е абсолютно невероятно изпълнение, пише в свой коментар за Handelsblatt германският предприемач Маркус Чабер.

Но не е само това - само в последните дванадесет месеца гръцкият износ расте с повече от 50% при още по-голяма динамика. Това би трябвало, според предположенията на Чабер, да доведе, при същевременно намаляване на вноса, до спад на търговския дефицит през 2012 г. в сравнение с 2008 г. с повече от 65%.

Изказванията, че е налице липса за реформи, просто не са правилни. Успешни примери са реформата, осъществена през 2010 г., за намаляване на персонала в публичния сектор и съкращаването на публичните и частните пенсии с 10%. Или въведената допълнителна такса „солидарност“ върху брутния доход и високото орязване на социалните разходи през 2011 г., които следва да спестят на държавния бюджет през следващите четири години до 5 млрд. евро.

Интересното е, че успехът на вече предприетите реформи не е адекватно признат в очите на обществеността и възнаграден от пазарите.

Ако се вгледаме внимателно в реформите в Гърция, всеки би признал, че повечето са приложени успешно. „В тази връзка считам спада в цените на фондовите пазари, които отново и отново потопяват в паника инвеститорите, за неоправдани“, пише Чабер.

Ясно е, че плодородната почва за устойчиво подобрение на структурния дефицит се крие в обширните реформи. Само чрез това Гърция ще си възвърне абсолютно необходимата конкурентоспособност в средносрочен план. Но точно както всеки човек се нуждае от похвала и критика, и на Гърция не бива всеки път да се гледа като на изкупителна жертва. Реформите трябва да бъдат възнаградени от Европейския съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ) и всички други представители.

Гърция обаче трябва да спечели отново признанието за привлекателно място за правене на бизнес. На големите европейски концерни трябва да се покажат предимствата или стимулите, които ще получат, ако изградят своите фабрики и производствени центрове не само в Азия или Източна Европа, но също и в Гърция - с европейските правни стандарти. Предпоставка за това е производителността на страната. Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност и образование са също важен ключ към успеха.

„Същевременно ние трябва да изясним на рейтинговите агенции, че техните оценки са добре дошли само, ако се прилагат към всички страни, включително Англия, САЩ и Япония“, пише още предприемачът.

Гърция има шанс, само ако всички се присъединят - гърци и чужденци. Да, заплатите и цените в Гърция трябва да бъдат адаптирани болезнено. Но също толкова вярно е, че хората се нуждаят същевременно от перспектива, за да се преодолее нарастващото апокалиптично настроение.

Още новини и коментари за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
13
 
! Отговори
До 27 преди 12 години
Сега остава да кажеш ,че не е Омир ,а Омер и е пеел на турски ! И "Илиада" е за ....... Илиенци ! Айде "Оди сей" бе ........аграрен труженико !!!Аман от "историци" !
25
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И що "шапки долу пред гърците"?За това,че са взимали години наред едни заеми,дет сега не искат да връщат,и всички ние,частично,трябва да им помагаме?
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
17 МАРТ - ПРОМЕНЯМЕ СИСТЕМАТА И ПРЕМАХВАМЕ ВЛАСТТА!!!
23
0
 
3
 
! Отговори
Badi преди 12 години
Napi6eto ne6to za 6engen ili za Sarbiq ili za tva 4e UK iska da napusne ES. Tiq *** s Garciq razberete 4e v Balgariq ne sa varverjni moje samo da si me4taem nqkoga da sme tolkova dobre kolkoto sa te sega zle.
22
7
 
35
 
! Отговори
В.Василев преди 12 години
Хора само като ви чета коментарите тъпея научете се най накрая да мислите малко по зряло и да поправя 1-2 коментара никога не наричай родината си *** щото не тя е *** а парламента в който на всеки 4 години влизат едни и същи л....на ако искате отново света да трепери като чуе името БЪЛГАРИЯ да се вземем в ръце и да почистим нашата страна и помнете БЪЛГАРИЯ над всичко дори над господ!!!!!!
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 20,Омир също така е казал:" Не вярвай на данайците/гърците/ дори, когато носят дарове", а в древността даровете са били символ на примирие, желание за споразумение и т.н.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
s 14 zaplati i visok standart ,nie v bg kakvo da kazem ,nikoi ne se oplakva
19
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците са дали култура на цяла Европа, но не са оставили нищо за себе си. Мързеливи, нахални и невъзпитани. Ореваха света че нямат пари, а не ги мързи да стачкуват и да протестират. Като се уморят от протести идват в Банско, където дневният разход 200 евро. А през това време нащенците и други бели роби работят за дебелите им ***. Византийци лукави лъжливи и мързеливи. Шапка ше им свалям ама друг път !
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупости! Какви реформи са проведени?Мажат очите на германците, а всъщност още си вземат 14 заплати и абсурдните бонуси. Проблема на Гърция е, че потребяват много повече, отколкото произвеждат. Имат сходен БВП с Чехия например, а заплатите им са много по-високи.За Гърция големите сътресения предстоят. Сега му усетиха само *** и ореваха орталъка, ама има още мноого.
17
38
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците показаха, че са народ, който е заслужил хилядолетна си история. Все пак когато Омир е писал "Илиада" и техните деди са създали европейската цивилизация нашите са "яли банани и се люлели на клона хванати с опашката, лаели като кучета и мяукали като котките, без писменост......диви, варвари!!! А най-лошотото е че и сега сме на това ниво......простотия, ***, к*рви, злоба и чалга навсякъде! Кога ли ще видим световно движение "И аз съм Българин"!? За България и пет пари не дават !
16
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
страната тънела в мизерия - пълни глупости пише в тая статия .. аз имам познати които живеят в гърция и работят там , и нямат намерение да се връщат . 100 пъти е по-добре там отколкото тук, въпреки кризата . кризата идва от европейския съюз - само проблеми и дългове и то на гърба на народите
15
2
 
22
 
! Отговори
голям кеф преди 12 години
586,08 Х 14 ЗАПЛАТИНЕСЕМЕЕН БЕЗ СТАЖСРЕДНО 683,76/месец634,91 Х 14 ЗАПЛАТИНЕСЕМЕЕН С 1 ТРИЛЕТИЕ СТАЖСРЕДНО 740,72/месец692,63 Х 14 ЗАПЛАТИНЕСЕМЕЕН С 2 ТРИЛЕТИЯ СТАЖСРЕДНО 808,06/месец750,35 Х 14 ЗАПЛАТИНЕСЕМЕЕН С 3 ТРИЛЕТИЯ СТАЖСРЕДНО 875,40/месец644,70 Х 14 ЗАПЛАТИСЕМЕЕН БЕЗ СТАЖСРЕДНО 752,15/месец693,52 Х 14 ЗАПЛАТИСЕМЕЕН С 1 ТРИЛЕТИЕ СТАЖСРЕДНО 809,10/месец751,24 Х 14 ЗАПЛАТИСЕМЕЕН С 2 ТРИЛЕТИЯ СТАЖСРЕДНО 876,44/месец808,96 Х 14 ЗАПЛАТИСЕМЕЕН С 3 ТРИЛЕТИЯ СТАЖСРЕДНО 943,78/месец
14
7
 
45
 
! Отговори
миячи на кенефи преди 12 години
В България също се краде и всичко отива из швейцарски банки, мутри, к*рви, яхти, джипове. Това е разликата между двата народа и затова винаги ще си останем техните бачкатори за полето, миячи на *** и млади к*рвички за дърти гръцки дедовци. Светът свикна нас българите да ни гледа нагъзени и покорни, чакащи поредната порция *** секс. И докато ние се възприемаме като олигавена, разкрачена ***, светът също ще ни възприема така.
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
......ние отличниците на Европа..........Ние живеем 10 години по-малко от гърците така че държавата винаги ще има парички за пенсйи......
12
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на византиец шапка долу - НИКОГА.
11
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При това положение минималната работна заплата в Гърция става средно 1330 лева.Това означава, че българките ще продължават да бъдат "домашни прислужници" на фалиралите гърци,а българите да им пасат овцете. Интересно,ние отличниците на Европа дето всеки ден режим ленти и се пенявим по телевизиите отново ще подгъзваме на гърците. Бива да спрем да се радваме на един клатещ се човек, който ходи с ръце в джобовете дори на официални срещи. Искам държавата ни да фалира, но като Гърция!
10
14
 
17
 
! Отговори
ха преди 12 години
Е..х ги в гнусните гърчоля, какво толкова ги дундуркат бе, мамка им некадърна, мързелива...Пфууу...
9
3
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Разбрахме че жена ти заработва надница в гърция нещастен чървул, А при жива жена да работиш е срамота!!!!
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе гръцка трагедия МРЗ от 683 евра до 943............А ние се *** всеки ден като роби!
7
2
 
16
 
! Отговори
бг-простотия преди 12 години
За нас българите е най-важното дали жената на съседа се *бе с друг а не нашата, защото нашата така или иначе се *бе някъде...дали се *бе в гърция или в испания няма значение....Господи пази България от простотията!