Барозу гневен на Орбан, че сравнява ЕС със СССР

Унгарският премиер се нахвърли срещу „европейските бюрократи“
16 мар 2012 17:05, Елка Василева
53
Барозу гневен на Орбан, че сравнява ЕС със СССР
Ние няма да бъдем колония! - заяви Орбан. Снимка: Reuters

Европейският съюз реагира днес гневно на изявления на унгарския премиер Виктор Орбан, който сравни служители в Брюксел с потисници от съветската епоха, предаде ДПА.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу смята, че "онези, които сравняват Европейския съюз със СССР, показват пълна липса на разбиране за това какво е демокрация", заяви говорителката на ЕК Пиа Аренкилде, коментирайки изявлението на Орбан.

Вчера на национален митинг в Будапеща унгарският министър-председател се нахвърли срещу "европейските бюрократи" и каза, че унгарците "много добре знаят какво означава непоисканата другарска помощ, дори тя да идва облечена в елегантен костюм, а не във военна униформа". "Ние няма да бъдем колония! - подчерта Орбан. "Унгарците няма да живеят под диктата на чужденци, няма да се откажат от своята независимост и свобода", заяви той.

Десноцентристкото правителство на Виктор Орбан е в обтегнати отношения с ЕС по няколко въпроса. Критиците го обвиняват, че води автократична политика, откакто си осигури огромна победа на изборите през 2010 г.

Тази седмица финансовите министри от ЕС замразиха 495 милиона евро от регионалните фондове за Унгария от началото на 2013 г., тъй като страната е превишила ограниченията за бюджетния дефицит.

Отделно Еврокомисията е започнала наказателна процедура, за да накара Унгария да промени новата конституция, ограничаваща независимостта на съдебната власт и на централната банка. Изпълнителният орган на ЕС изразява също загриженост от ограничаването на свободата на медиите в бившата комунистическа страна.

Будапеща бе предупредена, че ако не се съобрази с исканията на ЕС, може да не започнат преговорите с Брюксел и Международния валутен фонд за предпазен заем, от който Унгария се нуждае, за да избегне банкрут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой те излъга бе Иване
5
3
 
27
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Браво на този, ето такива политици трябват на България и света!
4
4
 
38
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Очевидно е, че ЕС е диктатура и няма нищо общо с демокрацията.
3
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Орбан, каза това което всички мислят.
2
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СССР беше по демократичен, ЕС по корпократичен
1
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европейския съюз е съюз от 27 държави и хората живеещи в тях, а не е сборище от самозабравили се бюрократи. Прав е Орбан.