АСТА в небитието. Европарламентът каза "Не"

Вотът не мина без драми и до болка познати процедурни маневри
21 юни 2012 16:26,
48
АСТА в небитието. Европарламентът каза "Не"
Снимка: Getty images/Guliver photos

Търговското споразумение за интелектуалната собственост АСТА, което предизвика протести в цяла Европа в началото на годината, е почти обречено, след като днес водещата комисия на Европейския парламент препоръча то да не бъде ратифицирано.

В драматичен вот, с 19 на 12 гласа евродепутатите от Комисията по международна търговия решиха да препоръчат споразумението да не влиза в сила в ЕС, както и да се отхвърли предложението на Европейската комисия да се изчака произнасянето на европейския съд по неговата зоконност.

Още по темата
Търговската комисия е петата парламентарна комисия, която дава негативно становище по АСТА,  след като всички четири спомагателни комисии предложиха споразумението да бъде прекратено заради съмненията, че то ще ограничи свободата на обмяна на информация в интернет, включително тегленето на музика, книги и филми.

Вотът във водещата комисия не мина без драми, след като той беше отложен с процедурни маневри за месец, а вчера беше пуснат слух, че европейската десница ще наложи таен вот.

Днес обаче Европейската народна партия отхвърли подозрението за скриване на вота, но нейните представители, както и консерваторите гласуваха в полза на ратификацията. Против бяха социалистите и либералите, както и евроскептиците, които са против всякакви договори на европейско ниво.

Търговският еврокомисар Карл де Гухт, който преговаря от името на ЕС по споразумението и е един от най-видните му публични защитници, се опита да изкуши евродепутатите с предложение да подготви анекс към АСТА, чрез който да изчисти притеснителните моменти, свързани със споделянето на информация онлайн, както да поясни какво означава ползване на защитени продукти с търговска цел, т.е. дали гледането на филми вкъщи е престъпление, но депутатите се оказаха непреклонни.

Все пак де Гухт предупреди, че отхвърлянето на АСТА ще намали още повече конкурентоспособността на европейския бизнес, който се бори за оцеляване в кризата.

След петте негативни вота, сега депутатите ще решат окончателно съдбата на АСТА на пленарната си сесия в Страсбург на 3 или 4 юли.

Ако те отхвърлят ратификацията, споразумението няма да се прилага в ЕС въпреки, че 22 страни членки, включително и България, го подписаха в края на 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
43, прав си! Все някога в сърцето на Америка ще ударим и с ядрени раките. Просто ще отнеме повече време...
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tva lie asta ,daite ia nasam .
37
8
 
2
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Мислите си, че сте победили? Трябва да сте доста наивни... Нещата ще се случат, както САЩ ги е планирала! Просто ще отнеме малко повече време...
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам защо ЕС и целия европарламент трябва да се занимава да обсъжда недомислията на тъпите слабоумни хАмериканци. Англоговорящ до сега не е измислил читав закон , а тук се опитват да прокарат нещо глобално в световен мащаб. Нужно е на хамерите по често да им се показва среден пръст за да разберат че ние нямаме нищо общо с тях и техните *** закони тук не важат.
35
0
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Де Грух може да дойде у нас като министър на ***. Извинявам се, исках да кажа държавата.
34
0
 
4
 
! Отговори
Мечо Де Пух преди 11 години
Карл Де Грух сега може да дойде у нас - я министър на културата, я на правосъдието.
33
0
 
14
 
! Отговори
до ВВ преди 11 години
Абе ВВ ти май ще дойдеш някакав безмозъчен рукоблудец. Или искаш за една свалена MP3-када ти сцепат г....... в некое пандизче? Селянин си единствено и само ти.
32
0
 
39
 
! Отговори
35 преди 11 години
Яд ли те е милиционер скапан, че няма да можеш да се правиш на мъж:)))) И да ти кажа, че вчера четох една книжка, която взех от приятел! Крадец ли съм ***:)))
31
57
 
1
 
! Отговори
вв преди 11 години
така, така...сега можете да продължите да крадете интелектуалната собственост. радвайте се! селяни безхаберни!
30
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ГЕРБ подписаха без дори да прочетат какво пише! Мръсно гадно антибългарско правителство!
29
3
 
31
 
! Отговори
varg преди 11 години
Супер ще продължа да си тегля яко извратено порно.
28
1
 
23
 
! Отговори
gft преди 11 години
е ама това не пречи ние да се покажем, като супер напредничеви и да я приемем. Даже не само да я приемем, ами да я направим още по рестриктивна.
27
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не забравяме обаче, че българските продажници казаха "да" и съвсем не се отметнаха - само се опитаха да замажат очите на по-простоватите, че са го направили.
26
0
 
5
 
! Отговори
е преди 11 години
Войо не преставлява нищо пред нетфликс
25
0
 
62
 
! Отговори
Гошко преди 11 години
Сега, като има Войо, сериалите им излизат по торентите една седмица преди излъчването в ефир. Мъжки полов орган за Бтв, а Блатечки да движи въздушите маси от места с високо към места с ниско атмосферно налягане.
24
3
 
85
 
! Отговори
До 14 преди 11 години
Не България, а Герб подписа АКТА. Да не би да е имало референдум, та ние да решим? Това си е изцяло решение на една дузина хора, не повече
23
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Войо не стига, че абонамента за месец е колкото интернета ми за месец, ами няма и нищо интересно за гледане. Само стари филми и скучни сериали.Ако имаше нещо което да си заслужаваше и абонамента не беше толкова висок..
22
0
 
15
 
! Отговори
4дори5 преди 11 години
Супер.
21
0
 
27
 
! Отговори
До Алекс преди 11 години
Не влизам защото не ме интересуват техните предавания и сериали
20
20
 
7
 
! Отговори
789 преди 11 години
Може да има пиратсво и да си мислим че спестяваме пари но дали е такаБилетите за концерти се увеличават заради пиратствотоВсичко е направено да има печалба защото ако нямаше нищо нямаше да се произвеждаФилмовата индустрия пък се съюзила с зеведения за бързо хранене и тези заведения предлагат меню с играчка от даден филм