4 страни от ЕС срещу имиграцията от БГ и Румъния

"Необичайно е страни от ЕС да очакват ЕК да налага наказания"
Обновена: 25 апр 2013 17:07 | 25 апр 2013 16:55, Елка Василева
121
4 страни от ЕС срещу имиграцията от БГ и Румъния
Германия, Великобритания, Холандия и Австрия искат мерки срещу имиграцията по бедност. Снимка: архив, Reuters

Четири европейски държави се обединиха срещу имигрантите от България и Румъния.

Германия и други три държави настояха ЕС да вземе сериозни мерки срещу т.нар. имиграция по бедност. Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих и тримата му колеги от Великобритания, Холандия и Австрия написаха съвместно писмо до Брюксел, в което настояват да се преразгледа свободата на движение на българи и румънци, предаде БНР.

Те предлагат да се направят промени на европейско равнище, които да позволяват имигрантите, заловени в злоупотреба със социални помощи, да бъдат експулсирани без право на завръщане. Забраната за повторно влизане трябва да продължава достатъчно дълго, пише в писмото.

Трябва да се вземат всички мерки срещу имиграцията по бедност, като се ограничат последствията от нея и се борят причините, се казва още в писмото, за което съобщава германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Министрите се оплакват, че имигрантите от България и Румъния оказват "значително напрежение" върху училищата, здравеопазването и социалните помощи. Призивът им е по идея на британския вътрешен министър Тереза Мей, а идеята за експулсиране без право на завръщане – на германския й колега Ханс-Петер Фридрих.

Писмото е изпратено във вторник вечерта до Съвета на ЕС с аргумента, че директивата за свободното придвижване - основен принцип на ЕС, не трябва да е "безусловна".

Писмото на вътрешните министри на Германия, Холандия, Великобритания и Австрия е за т. нар. социален туризъм, уточни на пресконференция Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря Ласло Андор, предаде БТА.

Той отбеляза, че писмото е насочено срещу злоупотреби с европейската социална система, извършвани от неработещи хора.

Огромна част от европейците, които избират да живеят в друга държава от ЕС, различна от родината им, предприемат тази стъпка, за да търсят работа, уточни говорителят.

Той отбеляза, че в действащото европейско законодателство има правила, които препятстват заселването в друга държава с единствената цел възползване от чуждите социални системи. Казано ясно, за да бъде получен достъп до социалната система на приемаща държава в ЕС, е необходимо кандидатът да работи, или поне да работи негов съпруг(а), както и да има постоянно местожителство в приемащата страна. Има и ясни показатели в европейското законодателство, според които се оценява дали някой живее някъде постоянно, добави Тод.

Той заяви, че не може да предвиди какъв би бил отговорът на Европейската комисия на това писмо, тъй като то засяга повече свободното движение на граждани на ЕС в рамките на Общността.

Необичайно е държави от ЕС да очакват от Еврокомисията да налага определени наказания, допълни Тод, попитан дали може да бъде удовлетворено искането в писмото за експулсиране на "социални туристи". В писмото няма числа за броя на злоупотребяващите със социалните системи, няма факти, които да подкрепят твърденията за наплив от "социални туристи". Не сме получили подобни данни и от други държави в ЕС, които да дават представа на мащаба на социалния туризъм, поясни говорителят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Германия,Англия,Холандия и Австрия да си взимат банките,фирмите,хипермаркетите и въобще постоянното си присъствие в държавата ни и ДА ГИ НЯМА!!!Освен това да си взимат и стиснатите туристи сметкаджии и капризи и да ходят да ги *** по интелектуалните турци и гърци.НИЕ СМЕ ЗА ЧИСТА ОТ АЛЕМАНИ ДЪРЖАВА.
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бях на гости при децата във Франция.Ходихме да пазарим в един хипермаркет извън града.До него гледам каравани защитни мрежи с коли- един нормален къмпинг.Зет ми каза че това са френски ***.Нищо общо с гетото на нашите ***.Помислих си че наистина тези са интегрирани.Пред маркета гледам няколко модерно облечени *** да просят.Една отиде при дъщерями и я помоли за" няколко банкноти".Разбрах че интеграцията е да се краде и проси по на едро.Нашите *** трябва да преминат обучение и тога
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКО това е в следствие от 23 год. ПРЕХОД и ДИВИ КРАЖБИ.
110
1
 
4
 
! Отговори
АнтиЕС преди 11 години
Винаги ми се повдига, като видя до родния трибагреник син *** със 12 звезди! Както и едва трая, като видя зад креслото на някакво недоразумение-еднодневка портрета на Апостола! Този велик българин, когото всекидневно предават!
109
2
 
8
 
! Отговори
Заклан преди 11 години
Всичко това е заради миризливите мазни ***
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички фирми на тези държави вън от България това е дискриминация в чист вид.Европа все повече се превръща в обединение на основата на монополни интереси.
107
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nemoga da razbera...v kakav evropeiski sauz sme....turcite cial den karti igraiat ii vzemat social....palno e v tezi darjavi kato germania,anglia,holandia,avstria,francia i belgia....turski socialen torizam....zabelejete turcia ne e v evropeiskia a nie balgarite sme i nemame nikakvi prava spriamo turcite....da ne zabravime a kolko poliaci ima..marokanci...italianci.i taka natatak.....za tezi nema ograni4enia....a za balgari i rumanci...s sveki nablijava6t den do 1 ianuari 2014....stava trudno
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не че оправдавам политическото тесногръдство и популизъм на ръководствата на изброените четири държави, но може би хората се опитват да се спасят от невиждана ***, като ***, гастарбайтери, пресъпници и още въобще всеки, въобразил си, че западна Европа е Ел Дорадо и нямащ какво да губи.
105
1
 
0
 
! Отговори
до Мошо преди 11 години
Оффф,за кои граждани говориш?Пък и "европейски"?
104
1
 
9
 
! Отговори
Мошо преди 11 години
Необходимо е веднага да има официлана нота от българския министър председател. Моментално и без никакво забавяне. Всеки опит да се поставят българските граждани по-ниско ото останалите еропейци трябва да се пресече още в зародиш! Дано министър председателя и послеанниците ни в съответните държави да си свършат работата.
103
0
 
2
 
! Отговори
Не се хващайте! преди 11 години
До СПИРО КОСТАКИСНикакъв Спиро не си, ами нашенски пеZевенк, провокатор, вредител. Пише с главни букви, сменя си имената (напр. НИКОС), използва едни и същи стереотипи, защото е уникално ***. Приятели, отминавайте с мълчаливо презрение това недоразумение. Ако му се хващате, значи е постигнал целта си.
102
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Не забравяйте че *** все пак са бяла раса, - това нашествие обезсмиля усилията на евреите да оцветяват Европа.
101
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да бе ,ние и румънците сме им проблем, те си напърнили тъпата англия с иднийци и тъпата германия с турци, че отишли 2000-3000 човека опищяха ортълъка.....
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Oooh mnogo nagli stanahte.Zashto ne opravihte dohodite ni, da nqma nujda horata da bqgat.A helsinskiq komitet zashto mulchi sega?
99
2
 
19
 
! Отговори
Първи Коментар преди 11 години
България да осъди тези страни в Европейският или Световният съдилища за подбуждане на дискриминация и опетняване на цяла нация,като най-опасните същества във цяла европа и балканския полуостров.Да поискат по 100 евро на глава от нашето население да заплати всяка една страна,която ни злепоставя,тъй като нямат никакви факти и доказателства за това,че български граждани са били социални туристи.Съдът да наложи задължителни визи на тези страни при пътуване до други ЕС държави за период от 5 г.
98
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България трябва да излезе от Европейския съюз.докато не е станало късно. Тея се канят да ни заградят с ограда и да ни превърнат в гето.
97
0
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 11 години
Къде са коментарите, нищо не се вижда?
96
1
 
18
 
! Отговори
Протестирам! преди 11 години
Нашите *** са пълноправни граждани на Европейския съюз! Ще пътуват където си искат, а господа западняците, вместо да ни критикуват, по-добре да ни покажат на дело как се интегрират роми. А дотогава да си ги държат при тях - там, на Запад и да им дават социални помощи.
95
1
 
10
 
! Отговори
да преди 11 години
Европа само ни експлоатира. Излизане от Европейския съюз.
94
5
 
7
 
! Отговори
Saportok преди 11 години
По добре да бях си признал че съм българин.Сега цяла Европа разбра че съм *** кривогледо крадливо тракийско ***.