Скандалните назначения попаднаха в устния доклад на ЕК за България

Грей: Политическата обстановка в страната не е коментирана
Обновена: 18 юли 2013 20:46 | 18 юли 2013 20:45,
4
Скандалните назначения попаднаха в устния доклад на ЕК за България
Снимка: архив, Reuters

Назначенията в сферите „Правосъдие” и „Сигурност” и ефективността на комисията за конфликт на интереси са били сред темите на представения днес в Брюксел устен доклад на Европейската комисия за България, съобщи БНР.

Други засегнати в него въпроси са били свързани с дейността на Висшия съдебен съвет и главния прокурор, реформата в МВР, отнемането на незаконно придобито имущество, антикорупционната стратегия и службата БОРКОР.

От Европейската комисия отказаха подробности за обсъжданите теми, както и информация какви позиции са били изразени от екпертите от страните-членки в рамките на работната група.

"Това е рутинна процедура, която комисията предприема на всеки шест месеца. Това е не мини доклад или междинен доклад. Процедурата не включваше разпространяване на някакви документи и направената от Комисията устна презентация не съдържаше никакви политически оценки или препоръки. 

За България комисията представи на страните-членки информация за развитието на съдебната реформа и конкретно - за нейната независимост и отчетност. Представихме сведения и за борбата с организираната престърност и корупцията, като отново искам да подчертая, че не сме коментирали политическата ситуация в България", подчерта говорителят на Комисията Марк Грей в лаконично изявление.

По отношение на Румъния е бил направен преглед на събитията, свързани с областите на върховенството на закона и реформите, независимостта и отчетността в съдебната система, нейната ефективност, както и темите за почтеността и борбата с корупцията.

Следващите редовни писмени и официални доклади на ЕК за България и за Румъния по механизма са насрочени за края на настоящата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: докладЕКМарк Грей
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
BG преди 10 години
Go Home!
1
1
 
14
 
! Отговори
boi преди 10 години
KADE OTIDOXA 4ERVENITE MINOSI. ILI DOKLADA E NAPISAN OT ,,,GERB,,,TAPANARI 4ERVENI.