Присъдата срещу Силвио Берлускони остава в сила

Президентът на Италия предупреди партията му да не опитва да сваля кабинета
14 авг 2013 08:39, Елка Василева
1
Присъдата срещу Силвио Берлускони остава в сила
Силвио Берлускони. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Италия Джорджо Наполитано заяви, че присъдата срещу Силвио Берлускони ще остане в сила и предупреди неговата партия да не опитва да сваля правителството по този повод, предаде Ройтерс.

Изявлението на Наполитано, че законът трябва да се спазва, зачерква надеждите на партията на Берлускони "Народ на свободата", че държавният глава ще намери начин бившият премиер да остане лидер на десноцентристите въпреки присъдата му за лишаване от свобода за данъчни измами. От партията заявяваха, че ограничаването на политическата дейност на Берлускони ще ограби онези 10 милиона души, които са гласували за него в демократичните избори през февруари. Неколцина видни членове на "Народ на свободата" приканиха Наполитано да намери изход.

Още по темата

"Всяка окончателна присъда и последващото задължително нейно прилагане, не може да бъдат пренебрегвани", са казва в изявлението на Джорджо Наполитано. Освен това държавният глава на Италия предупреждава да не бъде предизвиквана "фатална" криза в крехкото правителство на Енрико Лета по време на най-тежката следвоенна рецесия в страната.

По-рано този месец върховната съдебна инстанция в Италия потвърди присъдата от четири години затвор, която чрез амнистия се свежда до една година, срещу Силвио Берлускони за големи данъчни измами в неговата медийна компания "Медиасет".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
така трябва ,а не като нашите политици ,които с нищо не са по- добри от Берлускони , но са недосегаеми.