Берлускони с окончателна присъда за данъчна измама

Бившият премиер обаче остава сенатор
Обновена: 1 авг 2013 22:17 | 1 авг 2013 22:16, Веселина Йорданова
11
Берлускони с окончателна присъда за данъчна измама
Силвио Берлускони. Снимка: Ройтерс

Върховният касационен съд на Италия потвърди днес присъдата от четири години лишаване от свобода за данъчна измама, произнесена срещу бившия премиер Силвио Берлускони на продължилия десет години процес по "аферата Медиасет".

Съдът върна за преразглеждане в Апелативния съд втората част от присъдата, която предвиждаше пет години забрана за заемане на публични длъжности, тъй като прокурорът поиска нейното намаляване на три години.
Това е последната инстанция в италианското съдебно устройство, поради което присъдата е окончателна. Тя има два аспекта - наказателен и политически.

Силвио Берлускони за първи път получи ефективна присъда, което означава, че от този момент той е в категорията на криминално проявените. Три от постановените четири години лишаване от свобода отпадат поради помилване, влязло в сила през 2006 година. Оставащата една година от наказанието Берлускони може да изтърпи с полагане на обществено полезен труд или под домашен арест.

Той няма да лежи в затвора, защото е надхвърлил 70 години (роден е на 29 септември 1936 година) и не е осъден за особено тежко престъпление. В 30-дневен срок има право да избере един от двата алтернативни на затвора начина за изтърпяване на наказанието. Ако не се възползва от правото си на избор, прокуратурата ще поиска поставянето му под домашен арест и съдът по надзора ще удовлетвори иска, понеже осъденият отговоря на изискванията - наложената присъда е под 18 месеца, притежава подходящи жилищни условия и не представлява заплаха за обществения ред и сигурност.

Политическият аспект е по-деликатен и далеч надхвърля сферата на индивидуалното престъпление и наказание. Засега Берлускони запазва сенаторското кресло, защото забраната за заемане на публични длъжности е върната за преразглеждане в Апелативния съд. След като той се произнесе, решението му може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд. Процедурата очевидно ще отнеме време.

Големият политически въпрос е дали Берлускони ще свали коалиционното правителство на Енрико Лета, в което неговата партия "Народ на свободата" е другият главен партньор. Преобладава мнението, че няма да се стигне до подобна драматична развръзка, която би имала непредсказуеми последици за Италия в условията на продължаваща икономическа криза. За Берлускони е по-изгодна ролята на "спасител на отечеството", която може да играе само като лидер на управляваща партия. Ключовата фраза сред местните и чуждестранни журналисти е "Берлускони ще трябва да измисли нещо".

Докато петчленната колегия на Върховния касационен съд заседаваше в Съдебната палата на римския площад "Кавур", точно на противоположната страна на площада, в прочутия кинотеатър "Адриано" се прожектираха едновременно три филма с подходящи за събитието заглавия - "Нощта на Страшния съд", "Мускули и пари" и "Безсмъртният".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Силвио Берлускони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Къде е сега рекламиращата се "врачка на Берлускони"на която и говори извънземното,защо се е покрила!?
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво ще ги правят парите тези-в гроба си ли ще ги вземат? 70 години...и още ламтят...
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1 година на вилата му с ***... Не го виждам, как ще я изкара.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега бай Силвио ще си го премести в другия крачол!Вие луди ли сте?Тоя ще ги бие с пачки по лицата и никой не може да му каже гък!Пука му на него,па на нас още повече!
4
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ajde sega i BBulgarskiqt BBerluskoni i SSledwashtiqt SSled nego
3
15
 
21
 
! Отговори
Петре Лупу преди 10 години
Кога ли близкият му приятел Бойко Методиев, ще облече затворническата рубашка?! Мечти1
2
1
 
18
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Човек с късмет,всичко има и от всичко ще опита в живота от А до Я..дори и обществено полезен труд!
1
3
 
30
 
! Отговори
Тутманик преди 10 години
Кога ли и у нас така ще осъдят някого за нещо?...