Барозу призова Европа да заздрави крехкото икономическо възстановяване

Политическите катаклизми остават най-големият риск, оцени председателят на ЕК
Обновена: 11 сеп 2013 15:52 | 11 сеп 2013 15:52, Елка Василева
0
Барозу призова Европа да заздрави крехкото икономическо възстановяване
Жозе Барозу. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова Европейския съюз да заздрави крехкото икономическо възстановяване, въпреки че изплуването от кризата намалява натиска да се действа, предаде Ройтерс.

Политическите катаклизми остават най-големият риск, предупреди той в годишната си реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент.

Той призова да не се изпада в самодоволство при рекордното равнище на безработицата и апелира към постоянство.

Председателят на ЕК призова също така към бърз напредък в създаването на банковия съюз, който трябва да стабилизира финансовата система, информира Асошиейтед прес.

Страните членки на ЕС трябва да завършат проекта, за да "гарантират, че данъкоплатците вече не са на фронтовата линия да плащат" при фалит на банка, подчерта Барозу.

Европа е получила неотдавна "похвали и признание" за реформите си, каза Барозу, изразявайки надежда Съюзът да излезе от дълговата си криза през идната година.

Барозу посочи, че ще представи предложения за нови изменения на Договорите за ЕС още преди изборите за Европейски парламент през май идната година, отбелязва ДПА.

Той призова за по-голямо внимание към "качеството на нашето законодателство". ЕК ще предложи начини за по-добър контрол върху спазването на Договорите за ЕС, най-вече на основните права и ценности, без да се застрашава правото на глас на страните членки.

ЕС трябва да има повече инструменти за упражняване на строг контрол върху страните членки, които не се съобразяват с основните ценности на Съюза, посочи председателят на ЕК, цитиран от ДПА.

В момента ЕС може да налага глоби на страни, които нарушават европейското законодателство (мярка, често оценявана като твърде мека).

Използването на химически оръжия в Сирия трябва да бъде осъдено и налага силен отговор, заяви още Барозу в речта си. "Използването и прибягването до химически оръжия е акт, който трябва да бъде осъден и изисква силен отговор", заяви Барозу пред Европейския парламент в Страсбург. "Международната общност с ООН като неин център трябва да поеме колективна отговорност за прекратяването на този конфликт", добави той.

Барозу приветства предложението за неутрализиране на запасите от химически оръжия на Сирия, като го определи като "нещо хубаво". "Сега сирийският режим трябва да покаже, че иска да приложи това ефективно и без отлагане".

"В Европа смятаме, че политическото решение е единственото, което ще позволи да се установи трайният мир, който сирийският народ заслужава", подчерта той, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари