Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"

Двустранните споразумения за него противоречат на европейското право
Обновена: 5 дек 2013 14:58 | 5 дек 2013 09:11, Елка Василева
132
Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Двустранните споразумения за изграждането на „Южен поток” – между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, са в нарушение на европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени.

Това коментира Клаус-Дитер Борхард, директор за енергийните пазари в Европейската комисия, цитиран от европейското издание EuroActiv. Изявлението е направено по време на среща в Европейския парламент, на която са присъствали руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Янковски, директорът, отговарящ за износа на „Газпром”, Александър Медведев и сръбският енергиен министър Зорана Михайлович.

„Комисията е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключението, че нито едно от тях не е в съзвучие със законодателството на ЕС”, е коментирал Борхард. По негови думи и енергийният комисар Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до енергийния министър на Русия Александър Новак, в което е обяснил ситуацията около „Южен поток”.

Три са основните нарушения на проекта – собствеността на мрежата, недискриминационен достъп до мрежата и тарифната структура.

Още по темата

Според договорките „Газпром” ще бъде едновременно и доставчик на природния газ, и собственик на газопровода, което е в нарушение на европейското законодателство, обяснява още Борхард. Руската компания ще има и ексклузивни права на единствен доставчик по тръбите, опасяват се още от ЕК и допълват, че тарифната структура се нуждае от прецизиране.

Но дори и договорите да бъдат предоговорени успешно, синхронизацията между проекта и ЕК ще отнеме време. „Не месеци, може би две години”, коментира още чиновникът.

Припомняме, че на 31 октомври беше направена първата заварка на тръбопровода на територията на България – край монтанското село Расово. Тогава у нас беше шефът на „Газпром” Алексей Милер, с когото българското правителство до последно преговаряше по условията на проекта.

Тогава Русия се съгласи да допусне и трета страна до газопровода, което е част от изискванията на европейското законодателство. От друга страна обаче договор за строителството на газопровода все още не е подписан. Двустранното споразумение за "Южен поток" беше подписано през ноември 2012 година, но там условията изглеждаха по-различни от обявените сега.

20 дни по-късно започна строителството на газопровода и в Сърбия.

На срещата вчера в сградата на Европейския парламент в Брюксел руските представители са защитили проекта, допълва още EuroActiv. От „Газпром” са заявили, че „нищо не може да спре изграждането на „Южен поток”,  докато Анатолий Янковски отбелязва, че руската страна не приема правилата на ЕС, защото в случая става въпрос за трансграничен проект, който не преминава единствено през територията на ЕС.

Проектът „Южен поток” ще бъде изграден през територията на страни членки – България, Унгария, Словения, Хърватия, Австрия и Гърция, както и на борещите  се за членство Сърбия и Турция (тръбите ще преминават през турската акватория на Черно море).

На този етап членовете на ЕС все още не са официално уведомени за опасенията на Европейската комисия, става ясно още от публикацията. Това ще стане на няколко етапа и първата стъпка ще бъде ЕК официално да изиска двустранните споразумения.

Активизирането на строителството на „Южен поток” съвпадна до голяма степен с момент на обтягане на отношенията ЕС – Русия. „Ябълката на раздора” се оказа Украйна, която в последния момент се отказа от задълбочаване на връзките с общността и отново се обърна към Русия.

С „Южен поток” се диверсифицират доставките на природен газ, но единствено от гледна точка на трасето. В момента голяма част от руската суровина пристига в Европа през Украйна. Въпреки всички обещания от 2009 година насам за строеж на газови връзки със съседни страни 100% от руския природен газ за България идват именно през газопровода „Дружба”, минаващ през Украйна.

В същото време Киев и Москва спорят за неплатени такси и укрити количества газ в началото на всеки зимен сезон, което поставя на изпитание газовите доставки за Стария континент. От тази гледна точка новите тръби са удобно средство за натиск върху „непослушната” Украйна, което пък не се харесва на ЕС, който се опитва да намали влиянието на Русия в Европа.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе вие още ли сте тука бе виртуални борци? Я отивайте да пляскате руснаците с дупе!
41
11
 
8
 
! Отговори
S.T.A.L.K.E.R. преди 10 години
До 44 Никой няма интерес от разпад на Русия. Искат ли обаче могат да го направят само за половин година. Достатъчно е Америка да плясне зад врата техните наведени дружки от Саудитска Арабия да увеличи износа на петрол двойно за да събори цените и бюджета на Путин умира
40
4
 
15
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Само не е нарушение, когато се защитават интересите на Брюкселските бюрократи. Това, че България си е договорила по-приемливи условия, но това е в противоречие с ЕС. За тях може за нас не. От нас се иска да им плащаме, да мълчим, да ни поучават, но за сметка на това така е по демократично и европейски???!!!...
39
7
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Естествено,че Брюксел ще...рита,като магаре на калдъръм.Това го...въртят старите...западняци,дето ползват всички енергийни екстри от Русия,а за нас...аборигените слагат пречки.Ние сме будалите,че им изпълняваме...глупостите и ни съсипаха умишлено индустрията и енергетиката.
38
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не им стигнаха парите на ЕС и САЩ в края на 90-те да докарат Русия до саморазпад (голяма им дойде). Опасявам се, че сега Русия има да си връща, а както знаем те без проблеми стигат до Париж и Берлин. Украйна вече си я върнаха, да видим кой е следващият. Тежки времена идват за ЕС, що му беше да ходи толкоз на изток?
37
8
 
15
 
! Отговори
Пут преди 10 години
Вярно, големите руски енергийни проекти-големи руски празни приказки!
36
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците сами ще се оправят с Брюксел и всички вие евро лакеи не можете да направите нищо по въпроса, освен да скимтите по форумите.
35
11
 
15
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Още с подписването на меморандумите за строежа на големите руски енергийни проекти писах, че това са големи руски празни приказки. Не ми става по-топло, че съм бил прав. Ще ми е по-добре ако сънародниците ми слезнат на земята и не се улавят повече на въдиците на руската олигархия.
34
1
 
7
 
! Отговори
S.T.A.L.K.E.R. преди 10 години
До VoltaireПрав сте, обаче за ползата от някои проекти може дълго да се спори.
33
4
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 6 №34 преди 10 години
Мед ми капва на сърцето когато видя такъв червен *** като теб да посинее до тъмно лилаво от яд.
32
5
 
15
 
! Отговори
S.T.A.L.K.E.R. преди 10 години
До 34ти Украинците повече ги е унищожавал Сталин не Хитлер. Като искаш топло марш при Путин
31
2
 
9
 
! Отговори
Voltaire преди 10 години
До S.T.A.L.K.E.R.Явно си почитател на братята Стругацки, за което имаш моето уважение. Но защо не погледнем какви са нашите интереси. Че нашите не са си свършили работата, както трябва е очевидно, но и такива проекти са жизнено необходими за икономиката ни ако искаме да се развием.
30
2
 
7
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
34, като каза Украйна, за Голодомор да си чувал нещо? Или това са измислици :D
29
4
 
5
 
! Отговори
Браво на червените преди 10 години
Поспрете се малко бе керати, вие изкарахте, че се водят някакви кървави битки на живот и смърт в ЕС за руския газ. Нещо много преиграхте бе другари. Ако кажете че САЩ си разчистват конкуренцията за да внасят втечнен газ от Америка в Европа щеше да бъде много по достоверно, отколкото че Германия продавала на Австрия пък сега с ЮП Австрия щяла да цуца от Германия. Стига с тези небивалици, вие нямате ли си друга работа та сте седнали да разсъждавате върху неща от които нищо не разбирате.
28
18
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 10 години
Тъпо гофедо, смърдлив хищен чакал, при големия брат СССР ми беше топло, нямаше годзила НЗОК да ме тика към гроба и дебне да умра, не ме хранеха с европейски отрови, не ми диктуваха какво да прави държавата ми. Най-после изпод пуха на демокрацията блесна напрафюмираната фашистка същност на ЕС, който направи от България оглозган скелет с работна сила от слуги. Такава ще стане и гордаУкрайна, която СССР направи държава през 1945 г., разръффана векове от Полша, Литва, Австрия. Знайте украинци, платените от вън ваши *** ви унищожават по-страшно от Хитлер.
27
6
 
11
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
30, то самите руснаци бягат от Путинланд... Ако толкова ти харесва, излез самосиндикално от ЕС и се засели в РФ, колко му е.
26
11
 
16
 
! Отговори
до 26 преди 10 години
Леле колко сте жалки еврослугите, изчерпахте си аргументите в защита на ЕС и минахте на свободни съчинения. Някаква друга теория на конспирацията няма ли да ни представиш, ако не друго, то поне малчуганите в детската градина да ти се вържат.
25
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата работа е в така наречения "трети енергиен пакет" приет скоро от ЕС с цел да могат да лапат за сметка на руснаците. накратко той гласи че компанията която изнася газ не може да владее и тръбите и газа. и умниците от ЕС искат тръбите да станат тяхни та да могат да изнудват руснаците. но както се вика който копае гроб.... така че скоро руснаците могат да кажат на ЕС че газа не стига, защото китайците го изкупуват всичкия без всякакви условия и Меркел ще ръфне дръвцето. Лаком г.. кръв с...
24
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво е Евросъюза - васална на САЩ организация срещу Русия. Какво е Рсия - последната бастилия на свободна Европа.
23
4
 
5
 
! Отговори
Йово преди 10 години
До ПССМного си прав, точно това искат да избегнат Австрийците техния транзит е почти на 100% газ от Германия (Норвежки и Руски газ). Затова и Германия не иска ЮП навремето Северен поток за Германия нямаше проблеми но сега Германия вижда как Австрия им се откъсва а Германия от столетия винаги е имала мечта сходна на техните бивши канцлери Бисмарк и Хитлер а тя е била "АВСТРИЯ Е БИЛА И ЩЕ БЪДЕ НЕМСКА".