Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"

Двустранните споразумения за него противоречат на европейското право
Обновена: 5 дек 2013 14:58 | 5 дек 2013 09:11, Елка Василева
132
Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Двустранните споразумения за изграждането на „Южен поток” – между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, са в нарушение на европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени.

Това коментира Клаус-Дитер Борхард, директор за енергийните пазари в Европейската комисия, цитиран от европейското издание EuroActiv. Изявлението е направено по време на среща в Европейския парламент, на която са присъствали руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Янковски, директорът, отговарящ за износа на „Газпром”, Александър Медведев и сръбският енергиен министър Зорана Михайлович.

„Комисията е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключението, че нито едно от тях не е в съзвучие със законодателството на ЕС”, е коментирал Борхард. По негови думи и енергийният комисар Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до енергийния министър на Русия Александър Новак, в което е обяснил ситуацията около „Южен поток”.

Три са основните нарушения на проекта – собствеността на мрежата, недискриминационен достъп до мрежата и тарифната структура.

Още по темата

Според договорките „Газпром” ще бъде едновременно и доставчик на природния газ, и собственик на газопровода, което е в нарушение на европейското законодателство, обяснява още Борхард. Руската компания ще има и ексклузивни права на единствен доставчик по тръбите, опасяват се още от ЕК и допълват, че тарифната структура се нуждае от прецизиране.

Но дори и договорите да бъдат предоговорени успешно, синхронизацията между проекта и ЕК ще отнеме време. „Не месеци, може би две години”, коментира още чиновникът.

Припомняме, че на 31 октомври беше направена първата заварка на тръбопровода на територията на България – край монтанското село Расово. Тогава у нас беше шефът на „Газпром” Алексей Милер, с когото българското правителство до последно преговаряше по условията на проекта.

Тогава Русия се съгласи да допусне и трета страна до газопровода, което е част от изискванията на европейското законодателство. От друга страна обаче договор за строителството на газопровода все още не е подписан. Двустранното споразумение за "Южен поток" беше подписано през ноември 2012 година, но там условията изглеждаха по-различни от обявените сега.

20 дни по-късно започна строителството на газопровода и в Сърбия.

На срещата вчера в сградата на Европейския парламент в Брюксел руските представители са защитили проекта, допълва още EuroActiv. От „Газпром” са заявили, че „нищо не може да спре изграждането на „Южен поток”,  докато Анатолий Янковски отбелязва, че руската страна не приема правилата на ЕС, защото в случая става въпрос за трансграничен проект, който не преминава единствено през територията на ЕС.

Проектът „Южен поток” ще бъде изграден през територията на страни членки – България, Унгария, Словения, Хърватия, Австрия и Гърция, както и на борещите  се за членство Сърбия и Турция (тръбите ще преминават през турската акватория на Черно море).

На този етап членовете на ЕС все още не са официално уведомени за опасенията на Европейската комисия, става ясно още от публикацията. Това ще стане на няколко етапа и първата стъпка ще бъде ЕК официално да изиска двустранните споразумения.

Активизирането на строителството на „Южен поток” съвпадна до голяма степен с момент на обтягане на отношенията ЕС – Русия. „Ябълката на раздора” се оказа Украйна, която в последния момент се отказа от задълбочаване на връзките с общността и отново се обърна към Русия.

С „Южен поток” се диверсифицират доставките на природен газ, но единствено от гледна точка на трасето. В момента голяма част от руската суровина пристига в Европа през Украйна. Въпреки всички обещания от 2009 година насам за строеж на газови връзки със съседни страни 100% от руския природен газ за България идват именно през газопровода „Дружба”, минаващ през Украйна.

В същото време Киев и Москва спорят за неплатени такси и укрити количества газ в началото на всеки зимен сезон, което поставя на изпитание газовите доставки за Стария континент. От тази гледна точка новите тръби са удобно средство за натиск върху „непослушната” Украйна, което пък не се харесва на ЕС, който се опитва да намали влиянието на Русия в Европа.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
голодомор преди 10 години
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80
61
2
 
8
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Kaleko AlekoНе са измислици!Голодомор, е за една от най-тежките национални катастрофи в украинската история като жертвите по различни оценки са няколко милиона души. Гладът е предизвикан от политиката на съветското правителство начело с Йосиф Сталин.От глад умират над 3.5милиона души, предимно етнически украинци!
60
6
 
13
 
! Отговори
СВОБОДЕН ПАЗАР преди 10 години
Къде го има това чудо. Май ЕС прилича на СИВ с тая разлика, че там бяхме от водещите страни по електроника и информатика, а тук даже не ни давават да си продаваме доматите. Нали знаете, че френският фермер полуава дотации в пъти по-големи и това, че за Париж селскостопанската продукция се доставя на не повече от 200 км. Когато нещо подобно се опитаха тук да наложат на Каугланд и Карфур - ой как скочиха посланниците. Е ба... м ти равноправието.А това с ПОТОКА е заради УКРАЙНА и РУСИЯ. ВЪН ОТ ЕС
59
5
 
8
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Българин 47Много "приемливи условия" си е договорила България, такива, че ако след 15 години все още има газ, може и да получи някой лев, срещу сегашните разходи и отдадената, на практика безвъзмездно, територия!
58
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата работа е в така наречения "трети енергиен пакет" приет скоро от ЕС с цел да могат да лапат за сметка на руснаците. накратко той гласи че компанията която изнася газ не може да владее и тръбите и газа. и умниците от ЕС искат тръбите да станат тяхни та да могат да изнудват руснаците. но както се вика който копае гроб.... така че скоро руснаците могат да кажат на ЕС че газа не стига, защото китайците го изкупуват всичкия без всякакви условия и Меркел ще ръфне дръвцето.
57
5
 
7
 
! Отговори
до 71 преди 10 години
Майчин, бащин помен забравете за Южен Потоп, вчера той умря скоропостижно и дори свръхчовек като Путишаров няма да може да го възкреси.
56
3
 
7
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До ТHE ПатриотПатриотизмът, както вие го разбирате е преди всичко , любов към СССР и Русия!Кой мислите е е*аната страна в тази "любов?"
55
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наглеците от Европа казват - Русия да направи баница, да им я донесе и те да и дават от нея колко да яде.Ако обещае на някого да даде парче, искат да я накарат да се съгласи, че това е възможно, само ако даде тавата и ножа и на някой друг, да си реже от баницата...Ега ти наглеците!!! Руснаците да построят за своя сметка тръбите, а от Европа да си прекарват през тях каквото си поискат?!А на всичко отгоре и претендират за правда и законност!Има българска поговорка - с чужда пита, майчин помен
54
1
 
9
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До АнонименНали се усетихме 97 година. като с източените държавни предприятия и кредитните милионери, отмъкнаха над 100 милиарда долара, после се усетихме!Даже ни беше чудно, защо след това държавните предприятия се продаваха за жълти стотинки!Не , че и тогава не е имало далавери, но истината е , че тези предприятия вече бяха изтърбушени, предварително!
53
8
 
6
 
! Отговори
avenir преди 10 години
Брюксел, създавал "спънки". Те договорите, по руското законодателство, без да се съобразяват с европейското, т.е. и с нашето, пък тоя Брюксел, ще ми създава проблеми, само да ядосва Русия, амма ха!
52
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега видяхте ли колко е компетентно правителството - винаги са били такива само лъжат народа и го крадат. Ще строим Южен поток и даже първа заварка правим - глупости на търкалета. Вярвайте им още,накрая ще Ви свалят и последната риза от гърба и ще Ви оставят голи като пушки. Тогава ще се усетим ама ще е много късно.
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Южен поток поставя спънки пред свободния пазар и създава монополна среда. Не мога да разбера защо все се изкривяват нещата у нас, толкова се изкривяват че направо се лъже поголовно.
50
8
 
9
 
! Отговори
Брюксел се усеща.. преди 10 години
..ЧЕ ДА СЕ ДАДЕ ТАКОВА МОЩНО ИКОНОМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ, КАТО "Ю.ПОТОК" В РЪЦЕТЕ НА БЪРГАРСКИТЕ , ВЕРНИ НА МОСКВА "ПЕСОВЕ" Е .....ГРУБА И КАПИТАЛНА ГРЕШКА!!!ТОВА ЩЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ПУТИН ДА ВБИЕ КЛИН В ЦЕЛИЯ ЮЖЕН КЛОН НА НАТО И ЕС!!!ЯВНО В БРЮКСЕЛ , СА ОСТАНАЛИ НАИСТИНА РАЗУМНИ ХОРА ,СРЕД ТОВА МНОЖЕСТВО ОТ ЛЕВИЧАРСКИ *** И НЕКАДЪРНИЦИ!ДАНО ТОВА НЕ Е САМО НА ДУМИ!ЕВРОПЕЙЦИТЕ СА УМНИ И РАЗУМНИ ХОРА и ДАЛНОВИДНОСТТА НЕ ИМ Е ЧУЖДА!!!!!!
49
5
 
5
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
До 53 БРАВО НА БРЮКСЕЛ!!!Какво ти пука КОГО и КАК обслужват законите и правилата в ЕС,след като ТИ/НИЕ/по нищо не сме европейци и по никакъв начин не можеш да се възползваш от тях??Грешка:ЕВРОПЕЙЦИ СМЕ като трябва да плащаме вноска в ЕС,по данъци,такси,акцизи,законодателство,свободен пазар/разбирай пълна свободия/,които те незнайно защо още не са го вкарали в действие!!
48
2
 
13
 
! Отговори
капо преди 10 години
Клаус си има газ от Северен поток, пука му на жилетката за българите...
47
4
 
11
 
! Отговори
до 52 преди 10 години
Строителството вече започна, но може би в твоя въображаем свят това не се е случило. Не знам и кой е изял шамар, дали Путин или ЕС покрай Украйна. :)
46
1
 
0
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
DO 42/ TI MOJESH LI DA BROISH? ZNAESH LI KAKVO SA TOVA 300 000 DUSHI? AKO BYAHA TOLKOVA DNES EVROPA SHTESHE DA SE KAZVA GERMANIYA. NAUCHI SE DA MISLISH PREDI DA PISHESH.
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е доказателство, че имаме правителство от некадърници - един договор не могат да направят както трябва.
44
19
 
15
 
! Отговори
БРАВО НА БРЮКСЕЛ!!! преди 10 години
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПРАВИ ИЛЮЗИИ ,ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАОБИКАЛЯ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАКОНИ И ПРАВИЛА В СЪЮЗА!!!!!!!!!!!!!АКО ВСЕКИ ПОЧНЕ ДА СИ ПРАВИ КАКВОТО ИСКА --ТОВА НЕ ДЕМОКРАЦИЯ !!!ТОВА Е АНАРХИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!*** В БЪЛГАРИЯ , ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧАТ НА РЕД И ДИСЦИПЛИНА!/...иначе ---РЕСТО НО ЕВРОПЕЙСКИТЕ МАНГИЗИ/
43
18
 
15
 
! Отговори
Молитва преди 10 години
Днес е прекрасен ден за България. Свърши се с тиранията наречена Южен Поток. Путин получи хубав звучен шамар от ЕС та чак му хвръкнаха сополите. Боже дай повече такива звучни шамари на българските врагове. Амин.