"Монд": Малко вероятен е поток от български имигранти

С вдигането на трудовите ограничения излезе наяве ново разделение в ЕС
30 дек 2013 22:03, Елка Василева
19
"Монд": Малко вероятен е поток от български имигранти
Снимка: БТА

По-малко от два дни преди да отпаднат ограниченията на пазара на труда за българи и румънци френският в. "Монд" публикува серия от статии по въпроса, в които акцентира, че след идването на полския водопроводчик на Запад сега ЕС е притеснен от румънския селскостопански работник и от българския строител.

Масов приток на имигранти обаче е малко вероятен, допълва изданието. Вестникът се спира основно върху притесненията на Лондон относно приток на имигранти от двете страни и подчертава, че с всеки ден британските вестници умножават "агресивните" първи страници срещу двете най-нови членки на ЕС. Британският премиер Дейвид Камерън дори не се поколеба да постави под въпрос свободното движение в европейското пространство, което е един от стълбовете на ЕС, допълва вестникът.

Изданието припомня, че България и Румъния са недолюбваните членове на ЕС, в които нивото на корупцията е все още високо, а устройството на правовата им държава все още крехко.

Вдигането на трудовите ограничения за българите и румънците извади наяве ново разделение в ЕС. Във Великобритания, Франция и Германия редовно се "развява призракът" на нископлатените работници от балканските страни.

Още по темата

Освен това въпросът с работниците от България и Румъния се смесва и с този за ромите, припомня в. "Монд".

Румънските и българските работници обаче присъстват на пазара на труда на редица европейски страни още преди отпадането на ограниченията. Във Франция например от 2008 г. има списък със 150 професии, страдащи от недостиг на кадри. Множество български и румънски лекари и медицински сестри дойдоха във Франция, за да запълнят "пустините от работни места в медицината". През октомври 2012 г. списъкът беше разширен на 291 професии.

Освен това румънците и българите присъстват на пазара на труда и по силата на директивата, според която едно предприятие, базирано в чужбина, може да изпраща редовно служители в друга страна за изпълнение на определени услуги.

През 2011 г. например от 145 000 такива работници, декларирани във Франция, 13 160 са били от Румъния, а 5745 от България.

Още след приемането на София и Букурещ в ЕС от двете страни по посока Южна Европа потеглиха 2 милиона румънци и 300 000 българи, привлечени от благоприятната тогава икономическа и юридическа ситуация. Въпреки кризата е малко вероятно онези от тях, които са се настанили в Испания или Италия, да напуснат тези страни, посочва френският всекидневник.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
24
 
! Отговори
Ханко Брат преди 10 години
Сега 20-30милиона българи на коне с конски опашки вързани на копията си ще допрепускат набързо до Англия и ще превземат кралството от вътре,ще изядът жените и децата барабар с усигуровките им !!! Е ??? Кажете ми,има ли по *** от талибаните англичани ????
15
1
 
20
 
! Отговори
Златен лъвчо преди 10 години
До gorituzДжизие, братко, е данък плащан от немюсюлманите в Отоманската империя. Обосновката, *** да плащат този данък, е взета от Корана. С него те откупуват живота си, сиреч покорителите благоволяват да им позволят да живеят, а не ги избиват, но искат от тях да си заплатят за правото на живот. Ако ти се струва жестока и налудничава логика, значи си съвсем у ред.
14
3
 
22
 
! Отговори
койчо преди 10 години
***, българче и турче получили двойки в училище.*** към ***: ***, ич да не ти пука! Още малко и заминаваме в Англия!Турчина към турчето: ***, не се коси! Заминаваме за Диарбекир - перлата на Турция!Българина хвърлил як бой на детето. Защо бе тате? Другите не ги бият!Бащата: Те като се изнесат ние ще трябва да управляваме тази пуста България! Учени хора ще са нужни!Хайде НАЗДРАВЕ!!!
13
2
 
24
 
! Отговори
ДАРДАМАНА преди 10 години
КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ СТЕ СЕ ИЗНАСЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ ВСЯКА ПАСМИНА ДА ПОСЕТИ НАИ БЛИЗКАТА ПАСПОРТНА СЛУЖБА ПЪЛНО С *** И ФЕСОВЕ /пример РПУ ДИМИТРОВГРАД 27 12 2013 чакашти пред мен12 *** след мен 7 / всичко прави на него паспорт
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ.ХУБАВА,ЛОША,ТРУДНО И ЛЕСНО.АЗ СЕ СПРАВЯМ.
11
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който е искал отдавна е емигрирал. Кой луд ще иска да ходи в *аната Англия, като може да иде в Германия, Австрия, Холандия, Дания и Скандинавските държави? Миналата година бях лятото в Лондон и в центъра половината от хората които видях не бяха бели, толкова за английският народ!
10
1
 
54
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Айде, стига с тея български емигранти!! Кадърните заминаха отдавна,който работи си плаща дабъците и застраховките !! Дори цяла България да се изнесе в Англия - няма да усетят защото са 60 милиона!! И да си видят пакистанците,*** и цялата останала *** преди да плюят България! А като се жалват от *** - да си ги вземат и да ги интегрират, нали само тая интеграция им е в устата....Българите са работливи и извън Бг спазват законите. Виж,на родна почва сме лиготета от класа...
9
1
 
34
 
! Отговори
gorituz преди 10 години
За румънци не знам, но българи със сигурност ще се понесат, за да не плащат ДЖИЗИЕ на чуждестранните "инвеститори" (джизие - сметките за ток и парно).
8
1
 
27
 
! Отговори
ни преди 10 години
Всичко е политическа пропаганда. Който няма здрав разум-да се връзва
7
1
 
50
 
! Отговори
кк преди 10 години
Aма аз съм в Лондон вече 2 дена ти останаха Камерън после се захващам да подривам Британската икономика
6
2
 
68
 
! Отговори
шщд преди 10 години
На 1 януари БСП ще започне да изпълнява предизборното си обещание за намиране на 250 000 работни места. Точно толкова имигранти ще си намерят работа.
5
1
 
72
 
! Отговори
транзит преди 10 години
Боже, то не останахме вече, броим се като пилци на жицата. Кажете им бре няма кой да ходи, няма, дедо Пешо дето е на 82 ли, или баба Пена дето не чува с дясното ухо и гони 78. Или пък *** Маргарита дето я морят разширените вени и куца като спънат кон. Пътят ни е към оня свет вече, няма млади - тук таме някое гевезе дето я пие, я псува я гони Михаля по байрите. Читаво не остана, кажете им бре, да спят спокойно....
4
1
 
70
 
! Отговори
Ебълигу преди 10 години
След два дена населението на българия ще намалее драстично и жилищата ще намалеят катоцена и на всеки останал ще има по един блок и едно село -то е едно и също вече!
3
5
 
56
 
! Отговори
койчо преди 10 години
Малейййй, само да падне ограничението, отивам и им изпивам фондовете на ракия и ги изяждам на кебапчета. Ще продам къщата да имам пари за първите три месеца и ПОСЛЕ ДА МУ МИСЛЯТ!!! И като ме върнат в България пак там ще отида и така до БЕЗКРАЙ!! Те ще ми казват къде да хода и какво да ползвам! ЩЕ ВИ СКЪСАМ, ЕЙ!!!!
2
2
 
47
 
! Отговори
аре стига бе преди 10 години
.... България и Румъния са недолюбваните членове на ЕС, в които нивото на корупцията е все още високо, а устройството на правовата им държава все още крехко....```````Това точно трябва да притеснява властващите.Такова е лицето им пред света.
1
3
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плашете ги че ще ходим за да им е гадно