Обратно броене преди вдигане на ограниченията за българи в ЕС

Страховете във Великобритания от имигрантски наплив не спират
Обновена: 31 дек 2013 12:58 | 31 дек 2013 10:19, Камелия Цветанова
158
Обратно броене преди вдигане на ограниченията за българи в ЕС
Снимка: Ройтерс

От утре, 1 януари, българите и румънците ще могат да работят свободно в целия Европейски съюз, съобщават световните агенции.

Договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС даваха право на старите 15 държави членки на Съюза да наложат ограничения за срок от не повече от 7 години пред достъпа на граждани на България и Румъния до трудовите им пазари. От утре този срок изтича и българите и румънците вече няма да имат нужда от разрешително за работа в друга страна членка на ЕС.

Перспективата, че гражданите на България и Румъния ще се конкурират свободно на пазарите на труда с местните работници се посреща с безпокойство в някои страни членки, предава БТА.

Страховете, че бедните имигранти от Източна Европа може да се превърнат в бреме за социалните системи на някои страни членки, се оказаха най-силни във Великобритания, където от днес гражданите на ЕС, които търсят работа в Обединеното кралство няма да имат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си.

Ако не успеят да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа, безработните чужденци ще бъдат изпращани обратно в страните си на произход.

По-малко от ден преди вдигане на ограниченията пред българите и румънците на европейския трудов пазар темата остава актуална в британските медии.

Ще ни залее нова вълна от мигранти, за което никой от нас във Великобритания не е гласувал, пише британският в. "Експрес".

Защо България и Румъния искат да приемем техните роми, допълва в друга статия изданието, прогнозирайки, че към Великобритания ще се насочат именно роми от двете най-бедни страни членки на ЕС.

Българите и румънците ще дойдат във Великобритания, защото това е най-доходоносната страна в ЕС за тях, подчертава в трета статия вестникът. Румънец или българин, който живее сам, ще спечели във Великобритания почти пет пъти повече пари, отколкото във Франция и Германия, дори и ако получава средната за страната заплата. Женен работник с две деца ще бъде пък шест пъти по-богат във Великобритания, отколкото в Италия или Испания, благодарение на такива облаги като данъчните кредити, допълва изданието.

Допълнителни два милиона имигранти от Румъния и България са на път за Великобритания, пише "Дейли стар".

Единствено оценката на емисията Ай Ти Ви нюз на телевизия Ай Ти Ви е положителна. Медията се позовава на Лондонската търговска палата, според която българите и румънците имат познания, които нямат младите британци и така ще съумеят да запълнят недостига на подготвени кадри, от които се нуждае британският бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българския чорбаджия е свикнал за година да изцежда от работниците си това, което германския му колега прави за три (или повече) и не стига това ами е нещастен когато трябва да дава за осигуровки, и те пише на минимална, та един ден като се пенсионираш да се чудиш как да оцелееш, да не говорим за данъчните измами и другите шмекерии с които ощетяват държавата и са си част от репертоара. А ся ревете като сарански мечки, че нямате квалифицирани работници.Ми що ги изгони бе оланколу?
46
1
 
2
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
do dragkoТака е наистина, но ... повечето отказват да приемат този факт
45
3
 
25
 
! Отговори
135 преди 10 години
До НедкоА защо пропускаш периода Костов, когато навсякъде ни рекламираха като евтина работна ръка и това и до днес се използва, независимо дали работиш в БГ или навън? Непростимо е да правиш подобна реклама на народа си и да го продаваш за жълти стотинки!
44
5
 
6
 
! Отговори
m.markov преди 10 години
Нема да ходим да им работим тея всички страдат от инбридинг
43
4
 
25
 
! Отговори
тя истината е такава преди 10 години
те мойте авери в Чехия вече са в собственно жилище и карат нови шкоди аз тука пак съм на квартира и едвам свързвам двата края ..това за 12 години да се чудя що слушах *** какми ОБЕЩАВАХА СПОЛУКА ЗА БЪЛГАРИЯ....ЗА ТОВА СИ И ВИКАТ ОСТАНЕТЕ ДА НИ РАБОТИТЕ КАТО РОБА вместо трима човека ще го върши един за двойна надница ТОВА С БГ ЧОРБАДЖИИТЕ да им слугувате да правят пари и да разпускат по целият свят с любовници и семейство
42
4
 
33
 
! Отговори
Jul преди 10 години
Хора разберете не само политиците, а и огромна чат от българските чорбаджии са за е**не.Тук парите попаднаха в ръцете на бивши мафиоти и разни *** които успяха по стечение на обстоятелствата да яхнат вълната през 90те.Те диктуват бизнес климата в България, а новите предприемачи се водят по техния акъл и що да дават по 1000 лв заплата (не че не могат) след като колегата чорбаджия разправя че за 300 лв робите са готови да му правят фелацио, ама и за е**не сте и вие че се съгласявате с това.
41
4
 
11
 
! Отговори
сиганина преди 10 години
Батееее,натоварихме чааавеата,идваме бате три рейса сме и още шъ додат бате,
40
4
 
38
 
! Отговори
Баща преди 10 години
Снощи гледах едно момиченце да пее в Шоуто на слави и единственото което си мислех е "България не заслужава децата си". Молех се вътрешно на Слави да я прекъсне да пее защото не ми издържаше сърцето да слушам такъв талант на 9 годинки и да знам в каква държава ще израсне и как ще го погубим както сме погубили и тези преди нея. Днес избора е "За децата си ли да се грижа или да живее с илюзии за светло бъдеще" Не мога да оставя децата си да изгубят живота и мечтите си тук. Прости ми България!
39
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В богатите страни от ЕС има около 5 млн. безработни емигранти. Повечето са мюсюлмани и са на издръжка на местното население. Това е своеобразен данък джизие, какъвто е имало в Османската империя. Цялата истерия срещу българите и румънците е да се отклонява вниманието от това.
38
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На добър час на всички които искат да ходят във Великобритания. Пригответе се обаче за яка конкуренция от араби, индийци, китайци и всякакви други имигранти от третия свят. Борбата за сносна работа хич не е лесна. Иначе, работа за келнери, миячи, чистачи и така нататък има много. И доста имигранти с докторски титли са келнери там. Но все пак има и изключения, един на 1000 и по-малко да успее да се уреди. На който му стиска, да заповяда! :) Коментари на думи са едно, сблъсъка с реалността е друго
37
2
 
59
 
! Отговори
КАК преди 10 години
Как България да стане по-добро място за живеене като последният ми работодател не искаше да ни купи нови работни дрехи за 50 лв., а си докара кола по поръчка от америка с кораб!
36
2
 
19
 
! Отговори
Xxx преди 10 години
Пълни глупости ! Конкуренция на трудовия пазар ?! Как постъпиха скадинавските държави ?- еднакво заплащане за всички.
35
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мисля, че е тенденциозно отношение точно към България или Румъния. Просто запада в момента напълно преосмисля така наречения "мултикултурализъм", който беше в бума си през 80-те и 90-те. Вълните от *** са били "приветствани" именно тогава. А ние просто не сме уцелили момента.
34
0
 
16
 
! Отговори
Майна преди 10 години
Еййй голям страх бе майна,голямо чудо!Повтарят едно и също,че чак вече писна!Социалните им облаги са от данъците,но нали ако има повече работещи това означава повече данъци т.е.пак няма да има губещи,според мен се получава по-скоро страх от конкурентно способни работещи българи и румънци!Бил съм в почти цяла Европа-турците са изградили някакъв имидж на работещи и инвестиращи в чужбина,но това се постига с много време,скоро и нашите ще ги приемат по такъв начин!Успех на всички българи!
33
7
 
30
 
! Отговори
Друг път преди 10 години
Казвам истината---* СЪМ на вашия Е.Съюз...*** и уродлив.Време е да вдигнем България на крака...стига сме играли по свирката на Брюксел.Стига сме се кланяли на англичани и германци...никога --нищо хубаво не е дошло от запад.Е.С. е утопия и измама...както беше комунизма.Щом политиците ни, са продажни и ни изгониха от нашата държава--да увиснат по дърветата...За да има просперитет трябва да се почне от начало...
32
2
 
1
 
! Отговори
статистика преди 10 години
До момента се вижда ясно, че поддържането на англичани по високи управленски постове не подобрява нищо, затова вече тези хора трябва да получават заплати като българите и никога по-високи от техните! А ако говорим за реципрочни мерки, техните заплати трябва винаги да са по-малки от тези на българите.
31
4
 
26
 
! Отговори
Лично мое мнение преди 10 години
Значи, 80% от българите които емигрират работят съвсем обикновени работи, които местните не искат да ги вършат, чистят къщи, бършат *** на пенсионери, мият метрото и т.н.. Отивайки в чужбина повечето български мъже остават стари ергени, защото местните жени ги имат за по-нисши от черните и арабите дори, защото по-малко българки емигрират а тези които го правят веднага се хращат с някой местен за да "си оправят живота".
30
2
 
14
 
! Отговори
предложение преди 10 години
Редно е българската държава да въведе по-високи данъчни ставки за англичани!Освен това, за да могат да остават в страната трябва да решат тест от 100 въпроса по български език и история.
29
4
 
7
 
! Отговори
ДО 35 преди 10 години
Какво изоставяме не разбрах,ако в тази страна бяха читави хората нямаше да е на това положение.Eдинствено за родител ще ми е кофти да оставя,всички други от приятел до познат гледат само как да те пр.бе.
28
5
 
12
 
! Отговори
Германеца преди 10 години
До 34, не лъжи минималната работна заплата в Германия ще се въведе от 01.01.2015! Освен това старите вече сключени тарифи ще въжат до 01.01.2017!!!! В момента в Германия над 7 милиона работят за заплати под 7 евро на час, а в много случай дори за по 2-3 евро на час!