Обратно броене преди вдигане на ограниченията за българи в ЕС

Страховете във Великобритания от имигрантски наплив не спират
Обновена: 31 дек 2013 12:58 | 31 дек 2013 10:19, Камелия Цветанова
158
Обратно броене преди вдигане на ограниченията за българи в ЕС
Снимка: Ройтерс

От утре, 1 януари, българите и румънците ще могат да работят свободно в целия Европейски съюз, съобщават световните агенции.

Договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС даваха право на старите 15 държави членки на Съюза да наложат ограничения за срок от не повече от 7 години пред достъпа на граждани на България и Румъния до трудовите им пазари. От утре този срок изтича и българите и румънците вече няма да имат нужда от разрешително за работа в друга страна членка на ЕС.

Перспективата, че гражданите на България и Румъния ще се конкурират свободно на пазарите на труда с местните работници се посреща с безпокойство в някои страни членки, предава БТА.

Страховете, че бедните имигранти от Източна Европа може да се превърнат в бреме за социалните системи на някои страни членки, се оказаха най-силни във Великобритания, където от днес гражданите на ЕС, които търсят работа в Обединеното кралство няма да имат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си.

Ако не успеят да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа, безработните чужденци ще бъдат изпращани обратно в страните си на произход.

По-малко от ден преди вдигане на ограниченията пред българите и румънците на европейския трудов пазар темата остава актуална в британските медии.

Ще ни залее нова вълна от мигранти, за което никой от нас във Великобритания не е гласувал, пише британският в. "Експрес".

Защо България и Румъния искат да приемем техните роми, допълва в друга статия изданието, прогнозирайки, че към Великобритания ще се насочат именно роми от двете най-бедни страни членки на ЕС.

Българите и румънците ще дойдат във Великобритания, защото това е най-доходоносната страна в ЕС за тях, подчертава в трета статия вестникът. Румънец или българин, който живее сам, ще спечели във Великобритания почти пет пъти повече пари, отколкото във Франция и Германия, дори и ако получава средната за страната заплата. Женен работник с две деца ще бъде пък шест пъти по-богат във Великобритания, отколкото в Италия или Испания, благодарение на такива облаги като данъчните кредити, допълва изданието.

Допълнителни два милиона имигранти от Румъния и България са на път за Великобритания, пише "Дейли стар".

Единствено оценката на емисията Ай Ти Ви нюз на телевизия Ай Ти Ви е положителна. Медията се позовава на Лондонската търговска палата, според която българите и румънците имат познания, които нямат младите британци и така ще съумеят да запълнят недостига на подготвени кадри, от които се нуждае британският бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
4
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Късмет докторе, приятелката ми е доктор и много добре знам, че и в България се оправят доста добре докторите и тя беше като роб докато специализираше и избра по-трудния начин. Познавам доктори и в Англия и са доста добре ни имат доста опит и в други държави
26
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От този месец мин.работна заплата в Германия е 8,50 евро/час ....Дори и в селското стопанство да работите/езика не е задължителен/ си е пак отличен доход в сравнение с територия наречена *** !!!
25
3
 
29
 
! Отговори
др. Пешо преди 10 години
В Англия лекарските заплати по клиниките започват от 3000 паунда, а и ми предлагат не само безплатна специализация, но дори ще ми плащат за да уча, като после се задължавам да работя поне 5 години в съответната клиника. В България да почнеш специализация в добра клиника ми искат дори рушвети! За какво да стоя в България?
24
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не си мъчете акълите ...в Германия съм и то от 6 години ....тук съм за празниците и просто видях че нещата не са мръднали и на йота напред ....казвам на всички кадърни българи ...ако не знаете езици учете и идвайте ...търсят се страшно много специалисти ...НЕКА ОСТАВИМ БГ ЧОРБАДЖИИТЕ ДА СИ РАБОТЯТ САМИ !!!
23
10
 
14
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
До др. ПешоИ в Англия те чакат на летището с дебитна карта пълна с паунди, май трябва здраво да поработиш докато и там почнеш да работиш за нормални пари, плащай за една смръдлива стая 500 паунда, карта за метрото 50 паунда, бачкай по 12 часа и да видим как ще ти се стори България
22
2
 
12
 
! Отговори
svejarov преди 10 години
Ако остана след време хората ще ме мислят за неудачник и ще съжалявам.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tova si e znak ot strana na Britaniq za svetoven rasizam kam vsichki evropeiski Darjavi ! A vsashtnost s nishto ne dokazvat che sa chista rasa kato Britanci ! Haide sega cqla evropa da glasuva za izlizaneto na ingilizite ot evropeiskiq saioz i to vednaga
20
6
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 10 години
ако вече ги вземаш тия 5000 ..ок..но ако си тук с 500 и си чул..колко "ще ти дадат"..е друга работа...те в Германия само теб чакат да знаеш..вече са ти надписали 5 - те хиляди месечно на твое име,баламурник
19
1
 
17
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Стига глупости ве журналисти глупави или нагли , незнам. Няма такава истерия в Англия, страховете не спирали. Бил съм там 7 години, а приятелите ми които са там казват че няма такова нещо. Всеки си гледа бизнеса в Англия и на никой не пука за нас и че някъв местен Волен си прави реклама
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само да репликирам този АЗза моята професия в Бг ми предлагат заплата 500 лв а в Германия за същата работа ми дават 5000 ....къде аджеба ще съм гладен бе *** дали в Бг или Германия а ?
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KOI DA IMIGRIRA VE .SVETSNITE I KADYRNI XORA OTDAVNA EMIGRIRAXA.V BYLGARIQ OSTANAXA SAMO ***,TURCI,4ALGARI I PYLNI GLUPACI XAXAXA I MALKO MAFIOZI MM DA
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ***, мнного нещо. Те в Англия паундите там падат от небето. Бягайте на острова.
15
22
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА В БЪЛГАРИЯ..ВРАТАТА Е ОТВОРЕНА...ЗДРАВО ТРЪГВАТЕ НАВЪН КАТО АСЛАНИ..АМА ЩЕ СЕ ВЪРНЕТЕ КАТО *РАНИ..СТРАННИ СА МИ ХОРА,КОИТО РЕВАТ КОЛКО УЖАСНО Е ТУК,НО ВЕЧЕ СА РЕШИЛИ ДА ЕМИГРИРАТ..АМИ ЧАО...НАЛИ СИ ВЗЕЛ "ПРАВИЛНОТО" РЕШЕНИЕ..ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА СИ СПОКОЕН...ОТ ТУК НАТАТЪК ЩЕ СТАНЕШ "БОГАТ" НАВЪН:))))))))))МНОГО БАЛЪЦИ МИСЛЯТ,ЧЕ ВСИЧКО,КОЕТО ЛЕТИ НАВЪН СЕ ЯДЕ...НО КАТО ИМ ОГЛАДНЕЕ *** ЩЕ СЕ ВЪРНАТ С ПОДВИТИ ОПАШКИ
14
6
 
19
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
*** отиват за малко и като видят, че не стават за нищо се връщат или ги връщат ...същото важи и за селянитеОСТАВАТ квалифицираните, кадърните и образованите ...
13
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде всички *** да палат и с 200 да се слеят с пакистанците, индииците и другите ***. Аз повече в тая яма Лондон няма да стъпя. Но ще е добре да се поразкарат малко джипсита натам.
12
7
 
41
 
! Отговори
ългхйхгфгх преди 10 години
Категорично започвам да се подготвям за емиграция. Просто ако някой се чуди и още преценя, да си пусне новините за 2013 година в сайта на БТВ и да чуе на куп всички идиотии които са се случили в държавата. Успех на тръгналите на път и късмет на хората останали в България.
11
11
 
3
 
! Отговори
До do преди 10 години
Я го напиши сега и на езика на KLETA MAJKA BALGARIQ1111
10
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще ви зaвлaдеем островa! 4-то Бългaрско цaрство.
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2,Те може да са зле с математиката, но за сметка на това ти си зле с правописа си!
8
19
 
19
 
! Отговори
do преди 10 години
az ostavam v Bulgariq