Германски евродепутат иска пръстови отпечатъци за източноевропейци

Целта е да се спре източването на германската социална система
3 яну 2014 19:15, Елка Василева
25
Германски евродепутат иска пръстови отпечатъци за източноевропейци
Елмар Брок. Снимка: архив, Reuters

Дебатите за имигрантските вълни от България и Румъния придобиха ново измерение в Германия, след като Елмар Брок, председател на комисията по външни работи към Европейския парламент, поиска да се взимат пръстови отпечатъци от пристигащите имигранти от Източна Европа.

Целта на мярката е да се опази социалната система в Германия от чужденците. „Имигрантите, които идват в Германия само заради Hartz IV (помощи за безработица), детски надбавки и здравни осигуровки, трябва да бъдат връщани бързо в техните домове“, заяви политикът в интервю за германското издание Bild, цитирано от The Local.

Пръстовите отпечатъци ще помогнат, за да бъде ограничен безпрепятственият достъп на тези чужденци в Германия.

Коментарите на Брок, който е член Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, бързо бяха разкритикувани дори и от собствената му партия. Зам.-председателят на ХДС Армин Лашет коментира, че идеята не е отговаря на основните европейски принципи за свободно придвижване.

От 1 януари 2014 година паднаха всички ограничения пред българските и румънските работници. Това беше договорени с влизането на двете страни в ЕС. Седем години по-късно обаче отварянето на трудовите пазари предизвика сериозни притеснения сред гражданите на Великобритания, Холандия и Германия.

Опасенията са основно свързани със заемането на работните места и натиска върху социалните системи.

Статистическите данни на този етап обаче не потвърждават тези страхове. По данни на Федералната служба по заетостта в Германия едва 0,6% от помощите за безработица отиват за български и румънски работници.

В периода септември 2012 година – август 2013 година на граждани на двете държави са изплатени общо 172 млн. евро под формата на социални помощи.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.