Германски евродепутат иска пръстови отпечатъци за източноевропейци

Целта е да се спре източването на германската социална система
3 яну 2014 19:15, Елка Василева
25
Германски евродепутат иска пръстови отпечатъци за източноевропейци
Елмар Брок. Снимка: архив, Reuters

Дебатите за имигрантските вълни от България и Румъния придобиха ново измерение в Германия, след като Елмар Брок, председател на комисията по външни работи към Европейския парламент, поиска да се взимат пръстови отпечатъци от пристигащите имигранти от Източна Европа.

Целта на мярката е да се опази социалната система в Германия от чужденците. „Имигрантите, които идват в Германия само заради Hartz IV (помощи за безработица), детски надбавки и здравни осигуровки, трябва да бъдат връщани бързо в техните домове“, заяви политикът в интервю за германското издание Bild, цитирано от The Local.

Пръстовите отпечатъци ще помогнат, за да бъде ограничен безпрепятственият достъп на тези чужденци в Германия.

Коментарите на Брок, който е член Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, бързо бяха разкритикувани дори и от собствената му партия. Зам.-председателят на ХДС Армин Лашет коментира, че идеята не е отговаря на основните европейски принципи за свободно придвижване.

От 1 януари 2014 година паднаха всички ограничения пред българските и румънските работници. Това беше договорени с влизането на двете страни в ЕС. Седем години по-късно обаче отварянето на трудовите пазари предизвика сериозни притеснения сред гражданите на Великобритания, Холандия и Германия.

Опасенията са основно свързани със заемането на работните места и натиска върху социалните системи.

Статистическите данни на този етап обаче не потвърждават тези страхове. По данни на Федералната служба по заетостта в Германия едва 0,6% от помощите за безработица отиват за български и румънски работници.

В периода септември 2012 година – август 2013 година на граждани на двете държави са изплатени общо 172 млн. евро под формата на социални помощи.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
ivan 80 преди 10 години
Командват евреите. Немците ще се усетят до 50 години, че икономиката върви нагоре,но се помюсюлманчват много яко. Това ги затрива,но все още не го осъзнават поради що годе приличния си стандарт. Най-добре ще бъде да излезем от ЕС,защото дори по немската все говорят как само сме получавали(а ние даваме повече отколкото получаваме!) и така мисли обикновения немец(той не е любознателен и не е особено информиран). Крие се истината и се работи с/у България и то яко, а ЕС е робство.
18
2
 
2
 
! Отговори
usa преди 10 години
Alkoholizirani shvabi,ne stiga che tolkova narod bastisaha prez voinata,ami I sega prodaljavat da komandvat polovinata chovechestvo.Ama to rano ili kusno shte I'm se vurne tupkano..
17
2
 
2
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Интересно!!! А ние "eвропейците", какво ни остана да търсим от ФЮРЕРКАТА, която эатри не само Континента, но и Периферията!!! Финансови ТЕРОРИСТИ!!!
16
3
 
7
 
! Отговори
Живко преди 10 години
Вече ги имат ! От друга страна бих му дал отпечатъка от зимните ми обувки,там където свършва гърбът му !
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Trqbva da se vzemat denka probi ot mustachkite mu , ima veroqtnost da e izsrano *** ot *** !!!
14
0
 
15
 
! Отговори
Лала преди 10 години
Ако на черни се вземат отпечатъци по същият начин ще е расизъм!!
13
3
 
10
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
Смятам, че ВСИЧКИ който получават социял трябва да им имат биометричните данни, за да не стават злоупотреби, това е стар бизнес за някои, например в Ирландия (сандифорд, Дъблин) една "***" си забрави протмонето на касата в един магазин, като извикаха полиция да го провери и да му го върне, намериха 7 социални карти на едно лице със различни имена, което прави по 1500евро на седмица, и не е само той, много са. *** го правиха този номер в Гемания още през 2001, правят го и до днес.
12
4
 
14
 
! Отговори
Strict преди 10 години
Целта на мярката е да се опази социалната система в Германия от чужденците. Имигрантите, които идват в Германия само заради Hartz IV (помощи за безработица), детски надбавки и здравни осигуровки, трябва да бъдат връщани бързо в техните домовеДа, човекът е националист и патриот и е истински загрижен за благоденствието на тези, които са го избрали. За жалост в България такива липсват и за това сме на това дередже.Истината е, че сме една циганизирана, корумпирана и силно мафиотизирана страна.
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
малко има е , че са избити 20 милиона германци по време на Втората Световна война , трябваше да избият поне 40 милиона германци . Мръсно племе, добре че губят всички войни , благодарение на самочувствието си.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да се вземат пръстовите отпечатъци от тази *** за следващата коледа .... гарантирано ка4ество от германия
9
1
 
13
 
! Отговори
Стойчо Стойчев преди 10 години
Къде беше тази дрипа като ни приемаха в ЕС? Като е дремал тогава сега ще играе "ситно нашенско" по Доньо Донев.
8
1
 
36
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
Не разбирате ли,нас в ЕС не ни искат. Искат пазара ни, искат парите който могат да се източат от тук, искат лекарите който са изучени на гръб на нашата социална система, искат и инженерите. Другите могат да го духат. Ако някой мислеше сериозно да инвестира тук, то досега щеше да е инвестирал. От нас се иска да купуваме повече германски,френски,англииски стоки. Ние не трябва да произвеждаме нищо,когато свършат парите,ще ни дават заеми и както Гърция,някой ден ще сложат ръка на България.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами да почнем и ние да си правим картотека от отпечатъци на всеки влязъл ЕС гражданин в страната? А за другите влезли - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. И на личните карти вместо снимка - отпечатък! Да видя, как ще ползват чужди лични карти.
6
4
 
13
 
! Отговори
источен европеец преди 10 години
Този случайно вместо пръстови отпечатъци да не иска среден пръст в задния си двор и то ***.
5
2
 
7
 
! Отговори
Шпагенов-9 Маи преди 10 години
Е от такива Германците са загубили всичките воини --- тово си е чиста ксенофобия ,втълпяваш страх на сънародниците си и омраза към хора който нищо не са ти направили , дори тези хора още не са в Германия ,едно евро не са взели все още ,а тои ги обявява з а по-низши и измисля всевъзможни пречки ,,,егати и обединеното европеиско мислене,,,,аджиба за какво им е на такива като тоз субект ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА сигурно има нещо което ми убягва .....ама тоз е европеец някои друг път ,играе го но си е чист
4
9
 
22
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Тоя нацистки ка.*** май не е наясно, че именно източните европейци, на два пъти, свалиха Германия на колене! А не иска ли пак една Червена армия да се разхожда в Берлин?
3
4
 
17
 
! Отговори
Заплес преди 10 години
Тия ***, още не могат да разберат, че до 30 години сегашната богата Западна Европа ще се превърне в 3-тия Свят, а сегашния 3-ти Свят, ще стане просперира.
2
6
 
18
 
! Отговори
Сивия преди 10 години
Западноевропейците са бита карта. От веков живеят на гърба на целия свят. вече дойде времето, когато ще трябва да си патят сметката.
1
2
 
33
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
А отпечатък от друг орган не иска ли да му оставя отзад?