Между храната и книгите - родни студенти на Острова

Един разказ за негативите от строгите мерки срещу имиграцията
12 мар 2014 18:30, Елка Василева
58
Между храната и книгите - родни студенти на Острова
Снимка: архив, Reuters

Принудени да избират между храната и книгите си, български и румънски студенти във Великобритания понасят негативите от решението на правителството да спре отпускането на финансови средства за тях, пише Франс прес в обширен репортаж.

През ноември Лондон обяви, че спира отпускането на потребителски кредити за около 7500 студенти от двете държави, припомня агенцията.

"Наистина съм разтревожена, разчитам на тези пари, за да следвам", заявява Станимира Караиванска, студентка по управление на околната среда в лондонския университет "Кингстън", цитирана от АФП.

Българката изпаднала в безизходица, след като студентският й заем от 2100 лири стерлинги за три месеца бил замразен. "Наложи се да пропускам някои лекции, защото не можех да си платя влака и автобуса", разказва 19-годишната Караиванска, която не разбира как така не е успяла да отговори на критериите за отпускане на заем при положение, че живее във Великобритания от седем години.

Подобно на други студенти в нейното положение, тя смята, че плаща цената за дискриминационно решение, взето от правителство, което иска да изглежда твърдо по въпросите на имиграцията преди европейските избори през май.

Министрите по-късно разшириха мярката към студенти от всички страни на ЕС, въпреки че се прилагат само за записаните в частни учебни заведения. Противно на това всички румънски и български студенти са засегнати независимо от учебното заведение, което посещават, допълва АФП. Според правителството това е предпазна мярка, която ще остане в сила, докато заинтересуваните лица не докажат, че отговарят на условията за такива заеми. Финансиране се дава само на студенти, които живеят във Великобритания от най-малко три години. Те са задължени да започнат да изплащат кредитите си веднага щом си намерят работа.

Грантът в размер на 500 лири на 23-годишната Миглена Зашева бил спрян през януари. Сега тя представя на властите фишове за заплати, данъчни документи и банкови извлечения, за да докаже, че е живяла три години във Великобритания и следователно отговаря на условията за заем. "Казах им: "Вие шега ли си правите с мен?". Те отговориха, че това не е достатъчно", оплаква се Зашева.

Тя е рецепционист във фитнес зала и работи допълнителни часове в опит да си държи главата над повърхността на водата във финансов аспект, но се страхува, че се бори за изгубена кауза. "В даден момент трябваше да избирам между храната и транспорта", каза тя.

Румънската студентка Лиляна Габор смята, че мерките имат за цел да откажат студентите да продължат следването си. През февруари Букурещ поиска от Европейската комисия пояснение дали британските мерки са в съгласие с правото на ЕС и намекна, че е възможно те да дискриминират румънски граждани.

Габор, която се бори да продължи образованието си, имайки предвид, че е и самотна майка на 9-годишно момче, е успяла да убеди властите, че отговаря на критериите да получи 3000 лири заем. Изразява обаче притеснение: "Страх ме е, че пак ще замразят сметката ми".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
3
 
! Отговори
Трета вежда преди 10 години
До amazonПри цялата идилия, в която си се потопил, изниква един сериозен въпрос- защо изобщо се връщаш в България, след като ти е толкова готино "там"?
23
4
 
2
 
! Отговори
fff преди 10 години
ti jiveesh normalno , po tvoite standarti. samoche po standartite v UK tova e dosta pod mizeriqta. normalen jivot oznachava - jivot daleche daleche ot tvoite predstavi. . kolkoto do studentite , te sa si dobre, ne gledaite i ne vqrvaite na statii kato tazi . moje obache da e i po-dobre i nai-veroiatno shte stane , kogato toq mizernik kamerun si otide ot vlastta , a tova shte stane na sledvashtite izbori. ne samo nie , no i anglichanite mrazqt segashnata vlast
22
4
 
8
 
! Отговори
amazon преди 10 години
До Трета веждаMnogo se lujesh ako si mislish , che emigrantite sa ozlobeni. Rabotia kvalificirana rabota, jiveia normalno, niama ulichni kucheta, mrankalnici v gradskia transport , spokoistvieto e navsiakade..aaa i niama dupki po ulicite. I v moita firma rabotiat oste 80 balgari. Kato si doida v BG vijdam samo mrankalnici , daje i tezi deto izkarvat pari...stoto e moderno da ti e kriv celia sviat.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЖикатаХАаа-ха-ха къртиш ей
20
1
 
8
 
! Отговори
@ преди 10 години
До ИличВие може би търсите мозъчни гънки през дупките на носа си , за разлика от вас децата -студенти и ученици се БОРЯТ да учат ,като бачкат здраво И в работа И в училище или университет .явно сте запознат с чалгата и турските бози, но сте се излъгал ,сега чалгата вече не е модерна нито пък другото.Вие,Илич ,както и много други си мислят ,че днешната младеж е ,,развалена,, и грешите !!!Днешните млади хора са много по в ,,час,, с реалността от вас и подобни!
19
10
 
9
 
! Отговори
киро емигранта преди 10 години
Хванах самолета от терминал 2 и си оправих живота. 2 години само бачках и събирах пари после 4 години студент с почасова работа, завърших и почнах работа за 120 000 лв на година след данъци.В България крадях вечер авточасти от паркинги тип "спрял съм пред блока" за да си сипя бензин в голфа и да се нашмъркам и напия в кръчмата.
18
2
 
8
 
! Отговори
Жиката преди 10 години
До 15Пич, кажи на тетка си да ти изпрати една сателитна чиниия и чувал семки от България, за да гледаш чалга канали и да си успокояваш нервите.
17
1
 
3
 
! Отговори
аааааааааааа преди 10 години
АМЕРИКАНЦЬ1 РАЗВЯЗАВАЮТ ТРЕТЕЮ МИРОВОЬЮ ВОЙНУ......https://youtube/watch?v=6xhsLT8VI5Y
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре :D
15
7
 
12
 
! Отговори
Трета вежда преди 10 години
до Анонимен 15Аз живея нормално, но в Родината си, за разлика от теб и не съм толкова озлобен като теб. Но то е нормално, да си злобен и нервен. Като всеки емигрант.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ко 'а" бе грез*ей?! от 5 години живея на Острова, бенефити не ползвам, бачкам, плащам данъци, гледам си семейството!***
13
5
 
21
 
! Отговори
Трета вежда преди 10 години
Терминал 2, а?!?! Ха-ха-ха...
12
1
 
19
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Украинците дали са готови за тази свобода, която ни предоставя кралицата???
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вигенин е бахур.***.куха лейка.никъквец.***.***.антибългарин.некомпетентен или мързелив.полит ***....абе за нищо не става!
10
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повечето се принуждават да проституират за да си плащат таксите.
9
2
 
27
 
! Отговори
киро емигранта преди 10 години
А Вигенин спи...
8
5
 
31
 
! Отговори
Илич преди 10 години
Тези дечурлига, явно някой ги е излъгал, че могат да учат без да работят. Това да си студент и да се занимаваш само със следването си, го имаше само през комунизма. Родителите им, би трябвало да им разяснят това, вместо да чоплят семки и да зяпат чалга и турски сериали. Сега е демокрация и трябва първо да се бачка, пък за другот, ако останат пари и време.
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това за книгите си го махнете от заглавието! На мухлясалия остров библиотеките са по- големи от целите наши университети. Иначе си има здраво дискриминация и тя не е само при студентските кредити.
6
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Връщайте се в България.
5
30
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Като не им стигат парите, да намалят пиенето и наркотиците и ще имат достатъчно, за да следват.