Лидерите в ЕП дадоха "зелена светлина" на Юнкер за преговори

Той ще води разговори с останалите политически сили за кандидатурата си
27 май 2014 16:20, Елка Василева
2
Лидерите в ЕП дадоха "зелена светлина" на Юнкер за преговори
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Номинираният от Европейската народна партия за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да получи мандат за преговори по кандидатурата си - това реши конференцията на президентите в Европарламента, предаде БНР. Тя включва политическото му ръководство, както и досегашните, все още действащи лидери на политическите групи.

Конференцията на президентите, която се събра броени часове преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители, поиска от тях да дадат на Юнкер ясен мандат да преговаря с останалите политически сили.

Още по темата
Лидерът на социалистите Ханес Свобода коментира, че въпреки значителната загуба на мандати Европейската народна партия остава най-голямата парламентарна група, затова нейният претендент има пълното право да започне да търси мнозинство за кандидатурата си.

Според Свобода сега Жан-Клод Юнкер трябва да предложи програма за следващите 5 години с ясни приоритети за заетост по пътя на инвестиции и икономически растеж, миграционна и интеграционна политика, както и мерки срещу избягването на данъци. Само ако тази програма отговаря на нуждите и очакванията на европейските граждани, Юнкер ще получи подкрепа от социалистите, заяви техният парламентарен лидер. Той смята още, че няма никакви причини Европейският съвет да бави този процес и че трябва час по-скоро да даде на проевропейските сили възможност да отговорят на тревогите на избирателите.

Според предварителните планове Европейският съвет днес само ще обсъжда въпроса, а вземането на решение е предвидено за края на юни.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Ben Gan преди 7 години
До 1Ти да не си Гей - Станишевич? Да повтаряш едно и също ? Големия победен е народа. 35% активност. Не желанието да се развиваме и да се опитваме да избираме управляващи. За това сме губещи. 1 година стачки и накрая никой до урните? Така се убива желанието ни за живот и на тези, които не сме хейтъри и злобари като останалите. И от тези проценти като махнем купените избиратели и *** от ДПС, и остават 20% максимум, които се опитваме да си спасим децата поне. Ето това е ПОБЕДАТА.
1
1
 
7
 
! Отговори
Големият победен ... преди 7 години
.... на тези избори, които все забравяме, че са за Европейски Парламент, е ЕНП.Те загубиха 50 места.