Нов експеримент - работиш по-малко за същите пари

Схемата води до по-добра производителност
Обновена: 29 май 2014 22:52 | 29 май 2014 22:17, Елка Василева
46
Нов експеримент - работиш по-малко за същите пари
Снимка: архив, Reuters

Двадесет и пет годишният Роберт Нилсон - автомобилен механик от Гьотеборг, би могъл да се окаже предвестник на бъдещото поколение работници, които работят по-малко, а получават заплата, която им позволява да поддържат висок стандарт на живот, пише Франс прес.

Роберт Нилсон работи в завода в Гьотеборг на Тойота. Всяка сутрин той става в същия час, в който стават всички труженици на града. Но за разлика от тях той прави до обед каквото си иска и едва в 12 ч. се появява в цеха на завода, където работният му ден продължава до 18 ч.

Заводът е въвел този режим на работа от 2002 г. и той дава добри резултати, въпреки че този шестчасов работен ден изненадва често пъти чуждите посетители, които не разбират как повече свободно време за работниците води до по-добра производителност и по-високи заплати.

В действителност в завода на Тойота в Гьотеборг на 6-часов работен ден се трудят два екипа. Първият е на работа сутринта, а вторият - до 18 ч. В определен момент следобед първият екип отстъпва мястото на втория, без да се прекъсва производственият процес.

Според работниците и ръководството така е много по-добре за производствения процес. Преди въвеждането на тази схема, когато работниците са били на по-дълъг работен ден, всеки път когато те са правели почивка, после са имали нужда от 10-15 минути, за да влязат отново в ритъм, което забавяло процеса.

Ефикасността в нововъведеното работно време се отразява и в заплатите. В този завод работниците като Роберт Нилсон получават 29 700 крони /3300 евро/ на месец, което е доста над средната заплата на работник в Швеция /25 100 крони/.

Идеята толкова се е харесала на властите на Гьотеборг, че те ще въведат подобна схема на работа експериментално в местната община. Така служителите, отговарящи за грижите за възрастните хора, ще работят експериментално шест часа на ден в продължение на една година вместо обичайните осем часа. После резултатите ще бъдат анализирани. Представители на общинския съвет на Гьотеборг се надяват, че те ще бъдат положителни и Швеция ще се запъти към по-къси работни дни при същите заплати.

Сега в Швеция работната седмица е от 40 часа. Шведите са работили през 2012 г. средно по 1621 часа. За сравнение британците са работили през същата година средно по 1381 ч., французите - по 1479 ч., а американците - по 1790 ч. В Швеция обаче много по-често хората отсъстват от работните си места или пък работят до по-късна възраст, защото и учат вече по-продължително.

Засега Швеция е на 11-о място по производителност в класацията на Конферънс борд - американска организация, анализираща производителността в редица страни по света.

Класацията е съставена от 61 страни, като лидер е Норвегия, а САЩ са на 3-о място.

"Хората градят по-дълги кариери и трябва да се помисли как да се направят по-човешки условията на тяхното работно място", казва Мартин Филхем, ляв общински съветник от Гьотеборг, привърженик на идеята да се работи по-малко.

Идеята има и противници в Швеция, които дават за пример 35-часовата работна седмица в Германия и Франция, или 30 - часовата работна седмица в Холандия, довели до смесени резултати.

Според Мария Риден, консерваторка от общинския съвет на Гьотеборг, този род популистки и социалистически политики са много опасни за икономиката.

Защитниците на проекта отвръщат на такива критики, че икономиките ще се планират в дълготраен аспект и благодарение на по-краткия работен ден хората ще бъдат по-малко болнави през годините и по-малко уморени с приближаването на пенсията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Това директно е свързано с ниска конкурентноспособност и крушение и фалит на цялото бизнес предприятие. Просто няма как да просперираш с немотивирани служители, затова и големите компании инвестират в своите служители защото знаят че добрият и мотивиран екип е най-важния фактор за успех. Знаят още че текучеството нанася далеч повече вреди отколкото да дават по-големи заплати и бонуси.
36
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Тук за съжаление формулата е - работиш повече за по-малко пари. Естествено доказала се като неефективна, но на теория изглежда добре. Обаче не се отчита факта че наистина човек има 5-6 часа на ден максимална ефективност през другото време има ниска продуктивност, а освен това ако се преработва или взима малко пари и е недоволен от работата си един човек дава минимума от свойте възможности и качеството на работата му е много ниско защото смята че не го оценяват и му е все тая.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТам има две (2 по 30 минути) задължителни почивки за кафе - фика. Тогава абсолютно никой не работи...
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и да не ви се вярва, средната (брутна!) работна заплата във Швеция е около 25 000 крони. От нея автоматично се приспадат минимум 30% данък. Средният швед живее с нето около 17-18 000 крони, които при местният стандарт въобще не са много пари. Мит са някакви фантастични суми за заплати...Който иска - да гледа тук lotidningen.se/media/lotidningen/media/dokument/blandade%20pdf/Grund-%20och%20manadsloner.pdf
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като си бачках в последните 23 години, като вол по 8, по 10 и по 12 часа на смени и непрекъснат режим 2 на 2 на 2 сега се чувствам изключително изтощена, а пък имам да работя още 15 години и незнам при тези условия и това ниско заплащане на труд колко пълноценен работник пък било то и служител ще съм, а няма да има кой да работи, защото младите не искат такива условия и такова заплащане и бягат в чужбина ....
32
1
 
2
 
! Отговори
бай уй преди 9 години
До Анонимен 31Заплата 2500Е(две хиляди и петстотин евро) е смешна за Швеция.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я да попитат шефа на фирма "БИСИС" как се прави. Бачкат хората по 14 часа, а той нищо не им плаща. С БГ мошенници не може нищо да се прави. Само се говорят празни приказки, а такива *** при проверки си плащат на определени лица и излизат чисти. Всичко е на гърба на работниците, хем бачкат, хем не получават пари. Дано Господ им даде заслуженото на работодателите които се гаврят с човешките съдби.
30
0
 
14
 
! Отговори
Още по-добър преди 9 години
експеримент.Стани евродепутат и 5 години ти плащат без да работиш.
29
0
 
16
 
! Отговори
_ преди 9 години
Нищо странно няма.Швеция и Норвегия са най-соц държавите в света. Там дори десните са соц...
28
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тук правим обратния експеримент от години. Работиш 10 часа, плащат ти за 4.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
27, 26 е някакъв напълно непотребен, неграмотен и неориентиран младеж, каквито бълват училищата напоследък:) Днес четох бисера: "а славйте ръмяха от дървото...", След 10 години и на такива ще се радваме. И ще им плащаме големите заплати, защото по-добри няма да има:)
26
0
 
10
 
! Отговори
! преди 9 години
Tова не е нещо ново,явно автора никога не е ходил в Италия!
25
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз в момента работя по 5,5 часа на ден, но взимам и по-скормна заплата от само 2500 европоздрави от $токхолм, $веция
24
0
 
18
 
! Отговори
do 27 преди 9 години
за тебе знаем аз за това си бачкам за немец щото немеца щети каже в какво си добър а не като българина да ти казва в какво не си а ти ако си шеф ти пожелавам късмет щото скоро ще работиш само с ***.
23
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Качество за сметка на количество. По-добре да се мобилизириаш и 6 часа да работиш на "пълни обороти" и да дадеш всичко от себе си, отколкото 10-12 часа, да си със забавени реакции и накрая вече да чакаш само да мине работния ден. Но в БГ, това ще се случи след 200-300 години. Има хора, които работят без почивен ден в БГ, колкото и да не ви се вярва или работят 10-15 дни и почиват един, два. И ако питаш бизнесмена, той ще каже нищо не вършат и малко работят.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 21O, имаме си във форума мазохист :-))))Готино е че се срамуваш сам от себе си, въобще, такива като тебе са голям майтап - ни риба ни рак - не знаят какво са, от къде и за къде са тръгнали.Само майтапи стават с такива като теб. Жив и здрав и много да ни веселиш!!!
21
9
 
19
 
! Отговори
123 преди 9 години
а в България се обмисля как да се овеличи работния ден за по малко пари вече събота не я споменавам щото си е офицялен работен ден
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** я да сметнем: 6+6=12 часов работен ден. Е, така вече е логично да се въведат 2 смени, то не всеки може да бачка здраво по 12 часа.
19
0
 
28
 
! Отговори
инженер Ганев преди 9 години
А в Китай от преработване нЕкои не издържат и се самоубиват!
18
3
 
12
 
! Отговори
ФРГ преди 9 години
ДДР, така си е. В Германия е 10 часа на ден. Сметни си го сам за 25 работни дни:) Но годишната заплата на строител е 56000 евро. Средната.