Отново сме на дъното, пак сме най-бедната страна в ЕС

Най-богати са хората в Люксембург
Обновена: 18 юни 2014 18:56 | 18 юни 2014 18:55, Камелия Цветанова
180
Отново сме на дъното, пак сме най-бедната страна в ЕС
Снимка: Булфото, архив

България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС сочат публикувани днес предварителни данни на Евростат.

Реалното индивидуално потребление в ЕС за 2013 година, измерено в СПС (стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища между страните), варира от 49 процента (в България) до 138 процента (в Люксембург) от средното ниво.

Реалното индивидуално потребление е измерител на материалното благосъстояние на домакинствата.

Най-високо равнище на реалното индивидуално потребление на глава от населението се наблюдава в Люксембург - близо 40 процента над средното за ЕС-28, което се приема за 100. В Германия показателят е 25 процента над средното равнище, а Австрия, Швеция, Дания, Белгия, Финландия, Франция и Великобритания отчитат нива между 10 и 20 процента над средното.

В Холандия е малко под 10 процента. В Ирландия, Италия, Кипър и Испания потреблението е до 10
процента под средното ниво за ЕС. В Малта и Гърция показателят е между 10 и 20 процента под средното. Литва, Словения, Португалия, Полша, Словакия и Чехия отчитат потребление между 20 и 30 процента под средното ниво, а Латвия, Естония, Унгария и Хърватия - между 30 и 40 процента под средното. В Румъния и България, която е в дъното на таблицата, показателят е около 50 процента под средното за ЕС.

Предварителната оценка на Евростат сочи, че за 2013 година България се нарежда на последно място в ЕС и по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението - 47 процента от средното ниво. С най-висок резултат отново е Люксембург (264 процента).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
11
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Докaто нa влaст не дойдaт Бългaри кaто Стaмболов, Рaдослaвов, Д- р Цaнков и Бaгрянов, тaя територия нямa дa види бял свят! Русофилите грaбят държaвaтa ни вече 7 десетилетия и Бългaрия гине бaвно! Жaлко зa всеки, който не схвaщa тaзи Истинa! Вижте Полшa, Чехия, Прибaлтикa, скоро ще видите и Укрaйнa къде ще бъде по стaндaрт
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добра новина, значи сме на 50% от жизнения стандарт на средния гражданин на ЕС! Все пак има 6-7 държави в Европа, но извън ЕС, които са по-зле от нас!
31
10
 
4
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Дибър вечер атакисти как мина денятви дависе невиди.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zagnivashtia zapad e pak po-dobre ot nas :)Pu da mu se ne vidi , ne spriaha da ni "grabiat"
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото повече работя,толкова по-беден ставам.Причината за това е че издържам най-малко 5 *** семейства с чаветата им барабар.Те социално слабите имат повече доходи от нас.Пък и откакто изборите са по два пъти годишно съвсем се опаричиха.И ще падне едно гласуванеее...
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално е ,че сме най бедни.Обикновено всяко ново правителство на 4 години заварваше страната ограбена и ни затягаше колана и т.н.Сега ни ограбват за 1 година.Щом ги търпим нищо ни няма.
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Валутния борд спира икономиката и страната затъва.
26
3
 
7
 
! Отговори
стар комунист преди 9 години
Беден е относително философско понятие -един е духовно беден, друг е беден и няма пари за един хляб,трети e беден и не му стигат парите да си купи самолет! Ееее, народе ,кажи и ти нещо де?
25
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че винаги сме били най-бедните. В една Сърбия, дето мина през 3 войни, стандартът на живот е поне 1.5-2 пъти по-висок от БГ. А на всичкито отгоре е и комунистиечска и неевропейска, нали гереберони ?
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз си мислех че наште си пълнят джобовете абе теса крали със чували напълниха швейцарските и луксенбуските абе дайте малко на болен тебешира да краде че за това подскача като ощипан:-)
23
9
 
2
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Сегa рускaтa кaрикaтурa сaйдер ( ович- орденa), ще ни рaзясни, че сaмо нaс ги " грaбят" Зaпaдняците, щото сме били " прaвосляфни" милиционери, кaто ***! Кой ти вЕрвa бе подлого? Aйде ръррр стaдото от русофили " моделирaйте" общественото " мнение" с минусчетa нa постa ми!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Qui parcit nocentibus, innocentes punit. Който щади виновните, наказва невинните.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедни сме работещите хора. А ония *** политици не ги боли ги фара важното е да се ояли. Дано всички се задвят и да гушнат букета.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
za da ne ste bedni izbiite bogatite .
19
5
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
За 20 паунда в Лондон можеш да си купиш хамбургер и бира. Ако приятелят ти кара цяла седмица на 1 хамбургер и 1 бира съм съгласен с теб.
18
1
 
12
 
! Отговори
китайски мъдрец преди 9 години
Някои хора са толкова бедни...Всичко, което имат е пари.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До философправиш като при турците-изпускаш сапуна и си готов
16
2
 
5
 
! Отговори
философ преди 9 години
Да си богат и да "не ти става" е по-неприятно отколкото да си беден!
15
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако изберем *** отново ще станем богати!
14
8
 
15
 
! Отговори
Либерман преди 9 години
Бедността не е липса на пари а състояние на духа! Ако например вземем парите на всички милионери и ги раздадем поравно на най бедните, само след няколко години милионерите пак ще натрупат богатство а бедните ще профукат всичко и отново ще се върнат на дъното. Доказано е! И Българина постоянно като си повтаря че е беден какво очаква!? Нормално е да продължи да бъде беден! Както казваше царя "трябва да се смени чипът".....