Йотингер вярва на Орешарски за "Южен поток"

Еврокомисарят: Нямаме нищо против проекта, но трябва да отговори на изискванията
Обновена: 19 юни 2014 08:11 | 19 юни 2014 08:10,
57
Йотингер вярва на Орешарски за "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" не е прекратен, а е спрян засега, докато не отговори на законовите изисквания. Това заяви снощи на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотенгер. По повод изявленията на руския външен министър Сергей Лавров, свързани с проекта, Йотингер коментира, че "Лавров е част от играта".

От няколко години имаме редовни контакти с  нашите руски партньори по въпроса за "Южен поток", най-напред в проектна фаза през 2010 година. Може би това, което министърът казва, означава, че енергетиката е част от политическата игра, а не е само въпрос на инфраструктура и не е само икономически  отрасъл, добави еврокомисарят.

Още по темата
Попитан дали е разбрал за репортажите в българските медии, според които дори след разпореждането на премиера Пламен Орешарски работата по проекта да бъде преустановена, дейностите всъщност продължават, Йотингер заяви, че трябва да вярва на българското правителство. Той поясни, че не следи новините от нашата страна всекидневно. Трябва да работим с правителството и да имаме доверие в министър-председателя. Ако ми покажете снимки от вестник (които да доказват, че работата продължава), тогава мога да действам, каза той.

Съжалявам, аз съм тук и вярвам на премиера. Тази тема е  част от моята работа, но не е първостепенна. В България предстоят избори, може би някой очаква да наказвам някого, но моята цел е да постигнем ясно съгласие по юридическите въпроси, поясни еврокомисарят.

По отношение на България има три основни правни проблема по "Южен поток" - в областта на околната среда, на вътрешния пазар и на конкуренцията - въпроси, обхванати от третия енергиен пакет на ЕС. Сред тези проблеми е достъпът до съоръжението за дружества, които не участват в неговата собственост и не са собственици на пренасяното гориво, както и изборът на фирми за строителството на проекта. Необходими са търгове за строителството, не може просто някой да бъде посочван за строител или проектант. Това са обективни тревоги. Изпратихме писмо до българските власти по повод гласуваните от Народното събрание промени в закона за енергетиката, наши експерти са в София, за да дадат съвети, поясни Йотингер.

България е част от ЕС, значи трябва да приеме цялото европейско законодателство. Това законодателство е утвърдено от  Съвета на ЕС, където е гласувал и български министър, посочи еврокомисарят.

Нямаме нищо против "Южен поток", всяка инфраструктура е приемлива. "Южен поток" е нова газопроводна система към съществуващи отношения в газовата сфера. Газът, който ще тече по този газопровод, както би преминавал през Беларус или Украйна. Това не е нов източник, а е нов път, нова тръба. Ние сме обективни и неутрални. На първо място "Южен поток" зависи от инвеститорите и на второ - от държавите от ЕС. Нашата работа е да проверим дали този проект е в съответствие с европейското законодателство. Проверихме съществуващите междуправителствени споразумения и някой от тях не съответстват на европейското законодателство. Поискахме мандат от съответните държави (през които преминава "Южен поток" - България, Австрия, Италия, Гърция, Унгария и Словения - бел. кор.), за да преговаряме в техен интерес и да договорим някои промени в тези споразумения, за да избегнем правни проблеми, уточни Йотингер.

Започнахме тези преговори (с руската страна), създадохме работна група, но преди няколко седмици Русия реши да се обърне към Световната търговска организация (СТО), добави той. По неговите думи Москва очаква оценка за възможностите за допускането на изключения от европейското енергийно законодателство по отношение на планирания газопровод и същевременно очаква СТО да обяви законодателството на ЕС в областта на енергетиката за несъответстващо на нормите на световната организация. Това е непоследователно, очакваме от руската страна последователна политика, заяви Йотингер. 

Допускането на изключения е възможно, но е двустепенен въпрос - първо всеки трябва да приеме европейското законодателство. Ако европейското законодателство е в сила, може да бъдат поискани отстъпки, но те биха били в рамките на европейското законодателство, а не отвъд него. Така постъпихме със "Северен поток" и много други газопроводи. Гъвкави сме, но нашите партньори и инвеститорите първо трябва да приемат правилата на ЕС и едва след това можем да разговаряме за отстъпки, посочи още Йотингер, цитиран от БТА.

Припомняме, че Европейската комисия откри на 4 юни наказателна процедура срещу България за неспазване на правилата на ЕС в споразуменията за проекта "Южен поток".

Премиерът Пламен Орешарски заяви на 8 юни, че е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на газопровода „Южен поток“ в страната, докато не се постигне разбирателство с Еврокомисията.

Ден по-късно министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че "Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект и не сме се отказали от реализацията му. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран, посочи министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A seweren potok otgovarq li na tezi iziskvania??????
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KAK PAK VSE TAIA BALGARIA VIE TRAN V O4ITE BE POMIARI MRASNI :NA BEDNIA I POSLEDNATA PARI4KA GLEDATE DA VZEMETE :KAKVO SPITE BE PATRIOTI BALGARSKI.....
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а източен поток и газта за Германия от Русия отгоря ли на изискванията бе драги
40
1
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Тридесет и осем години хора от същото котило строяха АЕЦ-Белене.През това време откраднаха милиарди под една или друга форма.Сега ни сервират друга схема за източване на пари под благовиден предлог ,че данъкоплатеца няма да даде нито стотинка.В Украйна дълги години печелят от пренос на газ през ТЕРИТОРИЯТА СИ.Цъфнаха та вързаха.Само ЕС може да защити националния ни интерес.
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Йотингер иска да си напълни гушката, иска ем газ, им и да печели, при това много, за дето получава газ. Тия сделски с извиването на ръцете минават само при разни мишки като Орешарски , обчае.*** не става другарю, Йонтингер, пазарна икономика, нали така?Ще останете без газ, Русия пазар си е намерила, ми вие вурствове, какво ще правите, м?
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато "Южен поток" "отговори на изискванията" ще е безинтересен за Кремъл !
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав си човече! Не се ли вземат радикални промени, БСП ще си остане партия на олигархията крепена от платения *** вот, а ние българите ще си седим в къщи и няма да гласуваме!
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още преди 5 години беше ясно, че няма да бъде допуснат строежа на руския АЕЦ на територията на ЕС, нито в Чехия, нито в България. Сега същото става и по отношението на руските газопроводи, които стават инструмент в руската външна политика. Страните от ЕС са препатили много от последната война и следвоенното противопоставяне и никога няма да допуснат това да се повтори.
35
0
 
20
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Тоя е такъв, оня е инакъв ,ти си виновен аз не съм виновен , тука има тука нема. Това в общи линии става в България. Истината е, че 70 години престъпната партия БКП-БСП се подиграва с народа и го тъпче както и турчин не го е тъпкал. Слага една маска на социална партия и говори как мисли за народа. И както мисли така партийните функционери станаха милионери, а баба Гицка от Долно *** кара с 130 лв. пенсия. Единственото спасение е тази партия да изчезне от политическия живот.
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ммм, сега вече може да се живее, вярно бозата беше доста резлива, ама нали донесоха тоалетна хартия, та няма страшно.Само БСП! Съси премиер! Путин президент! Ура другари! Да живее Гъзпром бг! Това е КОМУНИЗЪМЪТ- гЪзификация плюс- пляс Съветска власт!
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ми звъннаха от централата, че ми пращат една баничка. Ей, да не забравите и бозата. И едно руло тоалетна хартия, че тук някакъв бранник насира форума с фашизъм! Кой го знае от Герб с какво го хранят, ама е нещо развалено или ГМО може би...
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Viarva ili ne, faktut e che proektut e sprian po narejdane na UE. Y nikoi niama prvao da kazva na Bulgaria, kakto y na drugite durjavi, ot kade da kupuva y kade da prodava. Svoboden pazar ... govori li im neshto na tia buhali. Viarno e che sme v UE y triabva da se adapritame na normativite, no za pazara niama takava, a y dokuto v Germania industriata raste y nemcite poluchavat 10 puti po-visoki zaplati, v Bulgaria razoriavat vsichko y zaplatite rastut s 1 evro na godina
31
7
 
21
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
И кьорaвите " видяхa" и рaзбрaхa, че руските " проекти" в Европa сa минaло свършено време! Зaлудо се лигaвехте по форумите тaвaрищи руски ***! Днес Светa е друг, непознaт и рaзличен от болнaтa ви " реaлност" хa, хa, хa
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZNA4I IOTENGER VERVA O6TE V DQDO KOLEDA . DA VQRVA6 NA BADEMOV E VSE EDNO DA VQRVA6 V DQDO KOLEDA
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уфф, пишете бре, пишете та да ви контрирам, че и за баничка не съм изкарал до сега, тоя Кутев нищо не плаща!
28
5
 
17
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
32 Щом толко си зaпознaт с клaпaните, немa нaчин дa не си цункaл с умиление сaлaмa брaтчет, нищо лично. Никaквa " ярост" немa в моите постове, a ИСТИНAТA! Щом ИСТИНAТA, зa тебе е " ярост" знaчи си гейобрaзен или блядообрaзен, третия вaриaнт е комбинaция! извинисебе, признaйбе!?!
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият господар на България е Бойко Велики! Гееерп!
26
4
 
23
 
! Отговори
Tina преди 9 години
"Еврокомисарят: Нямаме нищо против проекта, но трябва да отговори на изискванията"...Превод:"Искаме комисионни, искаме наши фирми да работят върху проекта, искаме част от печалбата, българите вън от икономически проекти и да мизерстват мизерабълите..."Благодарим, ЕС, за светлото настояще-бъдеще!Благодарим, *** нещастни...
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Василев, Скоти, а и Съси са Мосадски катси, те сега ще стане гявол на магаре!
24
3
 
23
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Йотингер вярва на Орешарски за "Южен поток" ''Кой ще излъжеш бе, масон смотан. Като нямате нищо против ще се строи. Ама това не било у ред, онова не било у ред и хленчите цела Европа против това България да развива собственна икономика.