Спирането на "Южен поток" е временно, убеден е Лавров

Русия и Сърбия потвърдиха постигнатите договорености за газопровода
Обновена: 17 юни 2014 13:00 | 17 юни 2014 12:54, Елка Василева
75
Спирането на "Южен поток" е временно, убеден е Лавров
Сергей Лавров и Ивица Дачич. Снимка: БТА

Руският външен министър Сергей Лавров е убеден, че спирането на работата по проекта „Южен поток“ е временно, тъй като той е единственото решение за проблемите със снабдяването с газ на Югоизточна Европа.

„Нямам каквито и да са съмнения, че спирането /на „Южен поток“/ е временно. Още веднъж ще подчертая: „Южен поток“ е единственото системно решение на проблемите със снабдяването с газ на Югоизточна Европа“, каза Лавров на пресконференция в Белград след срещата си със сръбския външен министър Ивица Дачич, предаде РИА Новости.

Лавров допълни, че Москва и Белград „потвърдиха всички съществуващи договорености по „Южен поток“, потвърдиха необходимостта от реализация на този проект“.

Още по темата

По-рано медиите разпространиха изявление на вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович, че Сърбия е принудена да отложи работите по строителството на „Южен поток“ поради спирането на проекта в България. След това обаче сръбският премиер Александър Вучич заяви, че засега няма промени в реализацията на проекта и правителството не е обсъждало този въпрос официално.

Премиерът Пламен Орешарски заяви на 8 юни, че е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на газопровода „Южен поток“ в страната, докато не се постигне разбирателство с Еврокомисията.

Ден по-късно министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че "Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект и не сме се отказали от реализацията му. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран, посочи министърът.

Европейската комисия откри на 4 юни наказателна процедура срещу България за неспазване на правилата на ЕС в споразуменията за проекта "Южен поток".

По думите на сръбския министър Дачич проблемите, възникнали във връзка със строителството на газопровода, трябва да се решават между Москва и Брюксел, върху чиито отношения Сърбия не може особено да повлияе. Шефът на сръбската дипломация подчерта, че Сърбия е готова за реализацията на „Южен поток“, не е приемала решение за спиране на работата по него и ще види какво ще се случи по-нататък. „Ние сме готови и смятаме, че реализацията на „Южен поток“ е в наш национален интерес“, каза Дачич.

Сърбия не вижда причини, които да не позволяват изграждането в Европа на газопровода "Южен поток", заяви още Дачич. Ако в Европа е направен "Северен поток", не виждам никаква причина да не бъде направен и "Южен поток“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
hasan преди 9 години
gospoda sanarodnici ne potkrepayte ukrayna nqkoy rabotil li e sas ukrainci ili sas rumanci tezi sa paplach nie trqbva da potkrepime rusiq , RUSIYA i BALGARIYA trqbva da se darjim kakto predi godini vishte yankite kakvo pravet po sveta pojariha cveta samo rusiq ne trqbva da slushame USA ili EK
50
0
 
0
 
! Отговори
st преди 9 години
До Анонимен Ти си най бедни европеец а плащаш скъпо, и си написал да не би да искаш цени като на германците да дори и по ниски защото си най бедния алан коло.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
l;avrov shto ne im hvarlite dve bombi ami se zanimavate s glyposti....
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работата на мадарашките е толкова зле, че копейкаджиите скоро ще реват някой да им подхвърли малко центове, ама американосите пари за пропаганда не дават!
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само българските копейки продължават да строят. С български пари.
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Христо Тамаринне зачеквай Крим На примера на Одеса Мариуопол Луганск Славянск видяхме какво щеше да стане с Крим ако не беше обявил независимост.
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 21ЮП ще ни гарантира газ от Русия когато Украйна ни го спреЗа какво да подкрепяме Украйна те са рекетьориКакво и е на цената плащаме по малко от поляците да не искаш цена като германците
44
14
 
4
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
И аз нямам никакви съмнения, че спирането на "Южен поток" е временно. Щом Русия върне на Украйна Крим, проектът ще бъде възобновен.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Спирането на "Южен поток е временно" "...точно колкото и украинската криза !
42
0
 
15
 
! Отговори
аз там преди 9 години
"В наш национален интерес е..." казал сръбския премиер. И вероятно е така. И вероятно и там ще се открадне, ама не 90% от парите, а 10. А при нас в чии интерес ще е... И в чии интерес беше всичко досега. Европроекти, данъци, всичко изяде политическата ни олигархия. Мръсни крадливи, нагли политици. ама щото и ние не сме народ ...
41
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
46,не бързай с Референдум .ЕС ще се разпадне преди него.Като почнат да плащат за украинците ще се случи това , за което плачеше Боко."Когато те станат БЕДНИ ,като нас , тогава............
40
3
 
4
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До ф-1 Айде сега на калпав поженкар *** му пречат ! Боко нали спря всички проекти освен 15-20км магистрали !
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЖИВЕЯТ В ДРУГА РЕАЛНОСТ, В КОЯТО ВСЕКИ ИСКА ДА ЖИВЕЕ- ВИСОК СТАНДАРТ, СИЛНА ДЪРЖАВА. ПРИ НАС ТОВА ГО НЯМА
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Врътнах *** не познах,май американците живеят в друга реалност! Не си дават сметка, че никой вече не ги е*ава, а всички ги мразят!
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВРЕМЕННО Е... ДО ВТОРО ПРИШЕСТВИЕ.
36
11
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 9 години
Насираш се ти бе,насирате се комунистите, които цял живот сте нямали мнение и позиция, и сте стояли като пудели на две крачета пред руснаците!
35
23
 
5
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Наглостта на руснаците граничи с цинизъм.За тях няма договори, няма права на контрагенти!Преди всичко ''***.УШКА'' от позиция на силния, но това вече не е СИВ и Варш.договор.България наистина стои разкрачена, в резултат на продажната /да не кажа к.рвенска/политика на комунистите, и ако не бяха те, отдавна да сме сред страните като Полша, Унгария ит.н.Но...СССР вече го няма и да се надяваме скоро и наследникът му!
34
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук се пишат някакви полуистини за Полша. Терминала за втечнен природен газ в Swinoujscie се планира да бъде открит в края на 2014. Оттам ще се доставя газ от Катар и САЩ. Освен това Полша разчита на собствен добив и на внос на газ от запад. Полша е третия по големина вносител на газ от Русия след Германия и Италия. Според полската газова компания това скоро ще се промени тъй като договора с газпром изтича 2022 година с предизвестие за прекратяване 5 години.
33
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина е временно... за неопределено време. На сърбите кандидатурата им за членство в ЕС май също така временно ще бъде замразена. И те са едни космически престъпници като нашите тупани. Колкото и да го играят нагло хладнокръвни руснаците изгубиха позиции и не само това, но и опита им да завоюват такива само ги постави в полезрението на големите икономики. Руснаците има още много да губят и май вече започнаха да се сещат. Хубавото е, че до 30г няма да я има тая държава от ***.
32
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Референдум за членството ни в ЕС.Е..х им майката проамериканска.-----чакаме го тоя референдум, аз ще гласувам за излизането ви от ЕС, нека да видим кон боб яде ли