Терзиева очаква плащанията от ЕК да бъдат възстановени до септември

Министърът на регионалното развитие води разговори в Брюксел
Обновена: 19 юни 2014 20:44 | 19 юни 2014 20:44, Елка Василева
4
Терзиева очаква плащанията от ЕК да бъдат възстановени до септември
Снимка: архив, Reuters

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева очаква плащанията от Европейската комисия за България по оперативната програма "Регионално развитие" да бъдат възстановени "при много оптимистичен срок" през септември. Тя изрази тази прогноза пред български журналисти в Брюксел след днешната си среща с генералния директор на Генерална дирекция Регионална и градска политика" на ЕК Валтер Дефа.

Ние нямаме съмнение в нашите системи за управление и контрол, нашата оперативна програма е отличник в тази насока, заяви Терзиева. Смятаме, че системни грешки не са били допуснати, а ако има грешки, те са единични, нямаме основание за притеснения, добави министърът.

Още по темата

Терзиева е получила уверението, че предприетите от ЕК стъпки за спирането на средствата по програмата са рутинни. Дефа е настоял, че тези действия не следва да бъдат политизирани.

Министърът отбеляза, че същинска процедура не е започнала и би започнала след получаването на одитен доклад. Засега предприетите действия (по спирането на плащанията) били "вътрешна процедура", която се използва към всяка страна от ЕС.

По нейните думи днешната среща е била свързана с временното прекъсване на плащанията по оперативната програма и двамата  събеседници са обсъдили какво трябва да бъде направено, за да бъдат плащанията възстановени. Министър Терзиева е представила  предприетите мерки по констатациите на ЕК.

Одитен доклад до момента не сме получавали, както го изисква процедурата, на практика работим "на сляпо и на тъмно", коментира тя. По нейните думи без конкретните одиторски констатации България не може да направи съответните възражения. Българските експерти възразяват абсолютно по по-голямата част от констатациите на ЕК, уточни министърът. Дефа е пояснил, че одиторски доклад може да се очаква съвсем скоро, за да може България да представи своите възражения.

Договорено е специалисти от одитиращите органи на нашата страна и на ЕК да се срещнат утре в Брюксел, за да говорят по констатациите и да установят къде вижданията се разминават.

Предстои да бъде преценено какъв процент от обществените поръчки у нас в сферата на регионалното развитие ще бъдат подложени на повторни проверки. Ако при повторните проверки бъдат открити нарушения, ще наложим съответните санкции, заяви Терзиева.

Попитана какво се случва по проектите в България сега, министърът уточни, че плащания се извършват - от националния фонд към общините. Тя потвърди, че действията по оперативната програма на място не са замрели.

Взимаме предохранителни мерки, за да покажем, че нашата система работи и я подобряваме, посочи Терзиева. Дефа е заявил пред нея, че спирането на средствата не е санкция, а рутинна процедура на проверка. Установени са определени нарушения, които не са засечени от българската страна. Ние сме на друго мнение и днес го изразихме, отбеляза министърът. В никакъв случай не се конфронтираме, с ЕК сме партньори, допълни тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
REALIST преди 9 години
do septemri shte gi vastanovat a noemvri shte sa okradeni ot giayrite :20 godini KRADETE I LAZETE naroda vashta m-a mrasna : milardi i ot evropa kradete po ne vi stiga ami i vatre ot darzavata kakvoto e ostanalo i tova OGRABIXTE - PODAZNICI PROSTI ;
3
1
 
0
 
! Отговори
От село преди 9 години
"Дефа е заявил пред нея, че спирането на средствата не е санкция, а рутинна процедура на проверка."И как така проверките започнаха , когато им се опълчихме за "Южен поток" ? Надявам се правителството да се задържи докато се подпише и започне работата по газопровода. После - кой от каде е !
2
1
 
8
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Тази коза е един от най-некадърните и продажни министри. Септември няма да те има, бе калинке. Но и за теб има приготвена килия.
1
0
 
9
 
! Отговори
Реалност до бкп преди 9 години
Айде да си ходите в блядистан...омръзнахте ни! 70 години се опитвате да ни избиете. разбрахте че няма да стане. Замърсихте ни кръвта, чрез гнусни смесени бракове-това успяхте да го направите не отричам, ограбихте ни земите, натикахте ни в панелни гета, трихте историята ни, културата ни, традиоците ни, но ние сме живи и чакаме да се разкарате от земята ни. И ще дочакаме!