ЕК иска от BG още финансови корекции по "Околна среда"

Брюксел не се ангажира със срок за възстановяване на плащанията
11 юли 2014 09:53, Надежда Бочева
6
ЕК иска от BG още финансови корекции по "Околна среда"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия не се ангажира със срок кога може да бъдат възстановени плащанията по програма "Околна среда" и иска от България още финансови корекции, съобщи БНР.

Направените до момента са на стойност 97 млн. лева. Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) преди два дни е изпратило писмо до председателя на Еврокомисията Жозе Барозу, в което моли за размразяване на плащанията възможно най-скоро.

Отговорът на Европейската комисия е, че иска плащанията да бъдат възстановени, но не може да се каже дали това ще стане скоро, нито да се посочат срокове.

Още по темата
Ширин Уилър – говорител на Еврокомисията, отговарящ за регионалната политика, коментира: „Топката е в полето на България. Видяхме, че там вече се прилагат някакви коригиращи действия и ние приветстваме това. Но ще трябва да се направят допълнителни финансови корекции“, посочи тя.

„Все още имаме нужда българските власти и нашите одитори да проверят колко ефективно функционират новите системи за управление и контрол. Това е нещо, което предстои да бъде доказано и тогава вече ще можем да възстановим плащанията по програмата“, каза Уилър.

Тя допълни, че техническите уточнения с България продължават – и по програма "Околна среда", и по другата програма с прекъснати плащания – "Регионално развитие". За нея властите у нас скоро ще получат одитния доклад, описващ подробно допуснатите нарушения.

Междувременно Уилър подчерта, че процедурата по прекъсване на плащания е стандартна, прилага се към всички страни от Евросъюза и в подхода към България няма никаква разлика.

От ноември 2013 г. плащанията по програма "Околна среда" са блокирани от Еврокомисията заради открити нарушения при обществените поръчки, организирани от общините. Това доведе до много проблеми за населени места, които са разкопани заради ВиК проекти, финансирани по програмата, но извършената строителна дейност не се заплаща на изпълнителите.

На много общини са наложени финансови санкции за проектите с нарушения.

„Сагата е много дълга. Действително има спрени плащания заради обществените поръчки“, припомни бившият екоминистър Искра Михайлова, която сега е евродепутат.

„Днес и аз чух това съобщение, че в отговор на писмото на НСОРБ Комисията не може да се ангажира със срок за възстановяване на плащанията. Заради системата на контрол при обществените поръчки от България се искат  допълнителни финансови корекции, за да бъдат възстановени плащанията по "Околна среда", потвърди тя.

Михайлова очаква на 24 юли да има изслушване на генералния директор на Генерална дирекция "Регионално развитие" в ЕК и тя ще постави въпроса за блокираните плащания за България. Българските власти правят всичко възможно възстановяването да стане бързо, обясни тя.

Заради системните грешки при обществените поръчки обаче Брюксел настоява за плоска корекция по програмата.

За ситуацията с програма „Регионално развитие“ Искра Михайлова каза, че заради неизпратения одитен доклад България е лишена от възможността предварително да защити позициите си.

По въпроса за наказателните процедури срещу България, една от които е за замърсяването на въздуха с фини прахови частици, Искра Михайлова призна, че замърсяването е проблем и посочи, че общините имат планове за решаване на проблема. Освен това в оперативната програма за периода до 2020 година има специална ос "Чистота на атмосферния въздух".

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Арети преди 9 години
ХИТЛЕРОВИЯТ ВЕРМАХТ в неговите най-добри времена!!!! Тъмни времена на ФИНАНСОВА ИНКВИЭИЦИЯ!!!! Не ми шарете по таблото ПЛАТЕНИ ФОРУМЦИ!!!!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EK не разбраха ли, че в България управниците не искат да правят нищо, което да помогне на страната да се доближи поне малко до Европа?Не разбраха ли, че за нас трябва само тояга и спиране на парите по еврофондовете?Не разбраха ли, че към комунисти и турци трябва само твърда ръка, санкции и изолация?А до реалиста под мен:Ходи си пий хапчетата.Явно ти харесва ***, в която живееш и ти е по-лесно да обвиняваш все някой друг за това.
2
2
 
3
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 9 години
........... ЕК ли?!?!................. Кви са тия , бе ?!?!...................... Някое от многобройните разклонения на Световната ИМПЕРИЯ , притежавани централно от клановете Ротшилд и Рокфелер ли?!?!......................
1
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те атакистите наркомани замърсяват със иглитеси