ЕС прие значими икономически санкции срещу Русия

Целта е Путин да спре подкрепата за дестабилизацията на Украйна
Обновена: 29 юли 2014 19:18 | 29 юли 2014 18:38, Елка Василева
382
ЕС прие значими икономически санкции срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз прие днес значим пакет от икономически санкции срещу Русия, за да принуди руския президент Владимир Путин да преустанови всякаква подкрепа за действията за дестабилизиране на Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на европейската дипломатическа служба.

"Постигнато беше политическо споразумение относно пакета от икономически санкции", каза говорителят. Това споразумение беше постигнато по време на заседание на посланиците на 28-те в Брюксел, посочва Франс прес.

Тези санкции ще ограничат както достъпа на руските банки до финансовите пазари, така и вноса на оръжия, на стоки с двойно предназначение и на енергийни технологии, посочва ДПА.

Още по темата

Франс прес уточнява, че според санкциите се забранява и продажбата на оръжия, на технологии с двойно предназначение, както и на технологии в областта на енергетиката.

Петролната промишленост също ще бъде засегната, добави европейският дипломатически представител, цитиран от Ройтерс.

Той поясни, че санкциите ще бъдат преразгледани след три месеца. Новият пакет влиза в сила в четвъртък, посочва ДПА.

Санкциите трябва да бъдат публикувани в официалния бюлетин на ЕС, за да влязат в сила, припомня Франс прес.

ЕС е решил днес и да блокира авоарите на четирима руски бизнесмени, близки до президента Путин. Санкциите са насочени и срещу три компании, сред които една банка. Конкретни имена не се съобщават, посочва Франс прес.

Имената на хората и на юридическите лица ще се появят утре в бюлетина на ЕС, допълва агенцията.

Черният списък на ЕС срещу Русия включва вече 87 души и 20 юридически лица, на които са замразени авоари в ЕС и е забранено издаването на визи.

За първи път ЕС атакува бизнес средите, близки до руския президент Путин. Това е много ясен сигнал за решимостта на блока да действа, за да накаже Русия заради нейните действия за дестабилизация на Украйна, отбелязва Франс прес.

Европейците искат по този начин да упражнят натиск върху руския президент, за да затвори той руско-украинската граница и така да попречи на доставките на оръжия за проруските сепаратисти в Украйна и да ги принуди да преговарят с властта в Киев.

Европейците искат също така да санкционират Русия заради присъединяването на Крим, като попречат на инвестициите в някои сектори в Крим и в Севастопол, по-специално строителството, транспорта, телекомуникациите, енергетиката, посочва европейски източник, запознат с хода на преговорите.

 "Европейските лидери си дават сметка за рисковете от репресии от страна на властта в Русия, но те взеха своето решение след един непростим акт и след начина, по който ситуацията във връзка с него беше ръководена от президента Путин", посочи европейски източник.

 "Путин ще се опита да дестабилизира европейците и действието му ще бъде тест за единството на ЕС", допълва източникът.

ЕС втвърди позицията си след падането на 17 юли на малайзийския самолет в Източна Украйна, за който се твърди, че е свален с ракета на проруските сепаратисти. В тази катастрофа загинаха 298 души.
 

/БТА/
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСегодня Америки нужна война в Европе, любым путм развязать большую войну, чтобы списать свой фантастический внешний долг и свои внешнеполитические провалы и решить свои геополитические задачи.-----------------Конечно, девочка, въй права. Так ето хорошее решение. А если въй хотите сорвать пиндосовский план, сидите на задних лапках и не дергайтесь. А решение геополитических задач демократического алианса за счет Росии - святое дело.
141
0
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 188- '...Защото тръбата е руска и ние решаваме.." АМИ ТОГАВА ДА Я СРЕЖЕМ- ЩО ЩЕШ РУСКА/ ЧУЖДА/ ТРЪБА НА БГ. ТЕРИТОРИЯ, А?:0 "...И не брат ты мне,гнида черножопая!..." Естествено АЗ СЪМ БЪЛГАРКА от български етнически родове, с родословие от над 200 години, а твоите предци са били крепостни и роби:0
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименкозел *** баланду жрать
139
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До me 178- "...Мисля, че е време за спиране на газта..." И като спре рф/газпром газът в Бълагрия, как ще продължава да ИЗНУДВА България за юп?;) Освен да си спечели плащането на огромни суми като обезщетения за едностранно неправомерно прекратяване на договорите, друга печалба няма..Всъщност- има- злобата ще изяде отвътре руснаците:)
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"НАЛИ РУСНАЦИТЕ ТВЪРДИТЕ, ЧЕ СМЕ БРАТЯ- ЗАЩО НЕ СЕ СЪГЛАСИТЕ ПО РУСКАТА ТРЪБА НА ГАЗПРОМ ДА ТЕЧЕ И НЕРУСКА ГАЗ"Защото тръбата е руска и ние решаваме. И не брат ты мне,гнида черножопая! Вие разполагае натовски войски на територията си които открито се определят като врагове на Русия, пускате ното на правят учения по морската граница на Русия. Не сте братя, а врагове. Мислета за зимата, ще ви се наложи и по 1000 долара да купвата газта, нека вашите братя американците ви доставят евтина газ.
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецОткуда Вы знаете про Путина, про то, что он хочет. Обама сожжт Европу ради своих интересов. Не исключено, что США сбили малайзийский самолт, но просчитались, хотели на РФ, а вышло на Украиной. Кстати, это не первый пассажирский самолт сбитый ради провокации Америкой. Русия може да живее без външен враг, а США нет. Для Вашингтона враг нужен обязательно, иначе что им делать? Они только и умеют, что кому-то противостоять и с кем-то воевать. В этом вся Америка.
136
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 180 "...каквато те преценят..." И те няма да преценят, че България е ВЪНШНА граница на нато- падне ли тя- руски военни самолетчета ще летят над цялото натовско небе? Този път не познахте!
135
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скоро зима и будеть очень холодно тогава ще видим санкциите
134
0
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анон до Софиянец "...това е също пълна простащина..." Тогав не винете мен, а ник "НФБ" който е написал простащината СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ, НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК , В БЪЛГАРСКИ ФОРУМ! Ако в руски форум напиша, че нато ще напълни небето над москва и петербург с ядрени гъбки, защото ес и нато считат рф за враг , и го напиша на руски език, как ще реагират руснаците? Възпитано или ще ме напсуват,м?
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"съъм ДОВОЛНА, че България е член на система за колективна сигурност! В МОМЕНТА САМО ЧЛ.5 ОТ СЕВЕРНОАТЛАНТИЧЕСКИЯТ ДОГОВОР"---Щом това те задоволява члена, ок. Но според члена, ако една страна бъде нападната, другите от НАТО трябва да и окажат помощ, каквато те преценят. И чл.5 е изпълнен. Ако България бъде нападната, НАТО може да изпрати 10 галона бензин помощ за армията и с това чл. 5 е изпълнен. И те точно така ще направят когато от БГ изстрелят ядрените ракети срещу Москва и Русия отговори
132
2
 
8
 
! Отговори
me преди 9 години
Мисля, че е време за спиране на газта. Тъкмо ще имат време до ноември да проумеят брюкселските тикви, че тоя втечнен метан няма как да се телепортира от САЩ до ЕВропа. Срам ме е от това в което се е превърнала Европа. *** на САЩ без никаква собствена политика! И това не го казвам само с оглед на политиката към Русия, а също и заради безумното транс-атлантическо споразумение версия Н, което се опитват да ни пробутат. Те не мислят за нас, а само за корпоративните си хранилки!
131
1
 
7
 
! Отговори
ник преди 9 години
Когато американците убиха 500 души на пазара в Багдат с ракета Томахоук,ЕС какви санкций им наложи?Как квалифицираха това деяние-като нещастен случай или военно престъпление?Как да задам този въпрос на някой от Европейския парламент?
130
2
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До До *** софиянец 173- "...може и да няма,ама поне в душата нещо не е ли останало?.." Останало е- как да не е останало! НАЛИ РУСНАЦИТЕ ТВЪРДИТЕ, ЧЕ СМЕ БРАТЯ- ЗАЩО НЕ СЕ СЪГЛАСИТЕ ПО РУСКАТА ТРЪБА НА ГАЗПРОМ ДА ТЕЧЕ И НЕРУСКА ГАЗ- ТАКА, КАКТО ПРЕДВИЖДА 3ТИЯ ЕНЕРГИЕН ПАКЕТ? 3ТИ ЕНЕРГИЕН ПАКЕТ Е АКТУАЛНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО НА Р. БЪЛГАРИЯ- ЗАЩО НЕ ИСКАТЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТЕ С НЕГО? БРАТ НЯМА ЛИ ДА ОТСТЪПИ НА БРАТА СИ? ТОГАВА ВИЕ ЩО НЕ ОТСТЪПВАТЕ, А НИ НАТИСКАТЕ ЗА ВАШИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ЮП?
129
0
 
3
 
! Отговори
Анон до Софиянец преди 9 години
Аз прочетох вашите коментари и не ми направи добро впечатление. Относно - ако Ви напишат, че ще е добре рф да използва ядрено оръжие срещу Вашата родина, защото тя е член на ес, а руснаците ненавиждат ес?- това е също пълна простащина. По - скоро трябва да се изрази страх , че това е възможно при един световен ядрен конфликт. Трябва всички да бъдем сигурни, че няма да ни пощадят. И , бидейки членове на НАТО , сме легитимна цел, и то лесна.
128
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецДля решения своих целей США будет использовать вс что угодно. Основной принцип американской политики: ложь, провокации, террор, хамство. Вс это в отношении тех, кто не хочет признавать их так называемую "исключительность". В 20-м веке Америка развязала более 300 воин, кровавых переворотов. Вс, что происходит сегодня на Украине дело рук Вашингтона и их вассалов. Сирия, Ливия - провал. А тут ещ и Украина и опять почти провал. Они в ярости, в бешенстве, что им кто-то посмел помешать
127
2
 
4
 
! Отговори
До тъп софиянец преди 9 години
Слушай,вече ми стана противно.Абе,в главата ти може да има нещо,може и да няма,ама поне в душата нещо не е ли останало?Там, в нещастната украина убиват хора,такива като мене и тебе и до вчера те също като нас са се закачали по форумите.И от изтока никой не отиде никого да стреля в Киев.Ти можеш ли да ми кажеш,кратко но ясно,защо ги убиват?Ами ако утре,не дай Боже те изпратят да стреляш по мене, какво ще правиш?И разбери,това е много вероятно.Защото преди 3 месеца и там никой не подозираше това!!
126
1
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 166- Не само знам, но съъм ДОВОЛНА, че България е член на система за колективна сигурност! В МОМЕНТА САМО ЧЛ.5 ОТ СЕВЕРНОАТЛАНТИЧЕСКИЯТ ДОГОВОР ЗАЩИТАВА РЕАЛНО СУВЕРЕНИТЕТА И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА БЪЛГАРИЯ ОТ АПЕТИТИТЕ НА ПУТИН И ТО НЕГОВАТА БАЗА В СЕВАСТОПОЛ! България НЯМА НИКАКВИ ДРУГИ ГАРАНЦИИ ЗА ЗАЩИТА ОТ ПУТИН. За това е ОТЛИЧНО, че сме в нато!
125
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е началото на края на еврогейската ***.
124
1
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анон 164- каквото повикало- такова се обадило:) С простаците се комуникира на просташки език- иначе, ако започна да пиша възпитано, ще счетат възпитанието за признак на слабост:) Впрочем- каква ще бъде Вашата реакция, ако Ви напишат, че ще е добре рф да използва ядрено оръжие срещу Вашата родина, защото тя е член на ес, а руснаците ненавиждат ес?
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гейовете влязоха в капана на Путин.