ЕС прие значими икономически санкции срещу Русия

Целта е Путин да спре подкрепата за дестабилизацията на Украйна
Обновена: 29 юли 2014 19:18 | 29 юли 2014 18:38, Елка Василева
382
ЕС прие значими икономически санкции срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз прие днес значим пакет от икономически санкции срещу Русия, за да принуди руския президент Владимир Путин да преустанови всякаква подкрепа за действията за дестабилизиране на Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на европейската дипломатическа служба.

"Постигнато беше политическо споразумение относно пакета от икономически санкции", каза говорителят. Това споразумение беше постигнато по време на заседание на посланиците на 28-те в Брюксел, посочва Франс прес.

Тези санкции ще ограничат както достъпа на руските банки до финансовите пазари, така и вноса на оръжия, на стоки с двойно предназначение и на енергийни технологии, посочва ДПА.

Още по темата

Франс прес уточнява, че според санкциите се забранява и продажбата на оръжия, на технологии с двойно предназначение, както и на технологии в областта на енергетиката.

Петролната промишленост също ще бъде засегната, добави европейският дипломатически представител, цитиран от Ройтерс.

Той поясни, че санкциите ще бъдат преразгледани след три месеца. Новият пакет влиза в сила в четвъртък, посочва ДПА.

Санкциите трябва да бъдат публикувани в официалния бюлетин на ЕС, за да влязат в сила, припомня Франс прес.

ЕС е решил днес и да блокира авоарите на четирима руски бизнесмени, близки до президента Путин. Санкциите са насочени и срещу три компании, сред които една банка. Конкретни имена не се съобщават, посочва Франс прес.

Имената на хората и на юридическите лица ще се появят утре в бюлетина на ЕС, допълва агенцията.

Черният списък на ЕС срещу Русия включва вече 87 души и 20 юридически лица, на които са замразени авоари в ЕС и е забранено издаването на визи.

За първи път ЕС атакува бизнес средите, близки до руския президент Путин. Това е много ясен сигнал за решимостта на блока да действа, за да накаже Русия заради нейните действия за дестабилизация на Украйна, отбелязва Франс прес.

Европейците искат по този начин да упражнят натиск върху руския президент, за да затвори той руско-украинската граница и така да попречи на доставките на оръжия за проруските сепаратисти в Украйна и да ги принуди да преговарят с властта в Киев.

Европейците искат също така да санкционират Русия заради присъединяването на Крим, като попречат на инвестициите в някои сектори в Крим и в Севастопол, по-специално строителството, транспорта, телекомуникациите, енергетиката, посочва европейски източник, запознат с хода на преговорите.

 "Европейските лидери си дават сметка за рисковете от репресии от страна на властта в Русия, но те взеха своето решение след един непростим акт и след начина, по който ситуацията във връзка с него беше ръководена от президента Путин", посочи европейски източник.

 "Путин ще се опита да дестабилизира европейците и действието му ще бъде тест за единството на ЕС", допълва източникът.

ЕС втвърди позицията си след падането на 17 юли на малайзийския самолет в Източна Украйна, за който се твърди, че е свален с ракета на проруските сепаратисти. В тази катастрофа загинаха 298 души.
 

/БТА/
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Тези санкции ще ограничат както достъпа на руските банки до финансовите пазари, така и вноса на оръжия"Мооооля! Достъпа на оръжия за Русия - тия да ква трева са пушили там, да си сменят дилърите! Финансови пазари! Русия е един от най-големите кредитори на Америка! Само ако пусне доларите си на азиатските пазари и на да Нига ще му се смръзне ***.
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не сте ли си мислили, че когато Западът казва "Е, и на нас санкциите ще ни се отразят зле", всъщност само налива масло в огъня, да примамва руснаците още повече в капана?
160
3
 
5
 
! Отговори
Путин преди 9 години
Чакайте бе пиленца, Рисия още не си е мръднала и пръста да отговаря на санкциите. Нека дойде зимата, ще видите вие кон боб яде ли!
159
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Забравяш и 50-те млрд.$ наложена от арбитражния съд в Хага! Дали руснаците ще издържат и на третия кръг санкции приети от ЕС и влизащи в сила от утре."---Това е само арбитражен съд, няма задължителен характер, а и решението очевидно е политическо. Русия няма никакво намерение да ги плаща. А ти не се грижи дали Русия ще издържи, Русия е толкова богата, че издържа десетилетия на санкциите на Рейгън Татчър, възстанови предишната мощ и си взе урок. Сега запада повече ще пострада от санкциите
158
4
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ "...РУСИЯ ЗНАЕ КАК И МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ БЕЗ ЗАПАДА А ЩЕ МОЖЕ ЛИ ЗАПАДА БЕЗ РУСИЯ?..." Всъщност, положението е точно обратното- ес и сащ ще се справят без рф, нот рф без НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПАЗАР В СВЕТА- ЕС ПАЗАР- дали ще може и какво ТОЧНО ще остане от икономическата мощ на газпром при прекратяване на договорите й с ес?;) Ако няма търсене на ес пазар на руските суровини, дали руснаците ще могат насила да продадат нещо в ес?:)
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаци за вас България вече е мираж, имате една шепа подръжници в България, но няколко птички пролет не правят!Освен да създадете някоя друга интрига нямате сили за друго!НАТО е само върха на айзберга, а България е в НАТО, щом върха на айзберга го има, го има и това оттодлу! Шансовете ви са кръгла НУЛА!
156
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
219- Възпитано и прилично е в български форум да се пише на български език, а не на шльокавица. Нали Вие сте прилична и благовъзпитана матрона, а не спазвате елементарна етикеция;)
155
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ot Kaspichan tuhlarnicata do Todor Hristov!Abre Toshe, zashto se vkliochvash samo kogato ima statiq za Rusiq i Ukraina? Sumati i problemi ima v Balgariq, glad mizeriq i tnt... Nesam te vijdal da komentitash v drugite statii! Ili si Rusnak ili ili ti plashtat Ataka, ili si Antibalgarin?
154
2
 
2
 
! Отговори
mimi преди 9 години
До софиянецhe-he, be otde takviz gluposti?!...
153
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От началото на Украинската криза от Русия са изтекли навън 90млрд.$.Пита се в задачата още колко ще излетят след Боинга и новите по строги санкции на Запада с/у Русия?---А заради несигурност руснаците са дръпнали от Европа над 600 милиарда които са се въртяли преди в ЕС икономиката - това са загубени пари и работни места в ЕС. В същото време големите компании заплашиха Меркел да не предприема икономически акции срещу Русия, защото те губят от богатите руснаци - санкциите са символични.
152
2
 
3
 
! Отговори
Анон до Василев преди 9 години
Василев, мисля, че руснаците могат да карат само на водка и черен хляб "за Родину", но нито един европеец няма да изкара и един месец на лишения от рода на по-скъп газ и разни други дребни притеснения и ще изскочи на улицата да си защищава правата. Справка - гърците. Така, че санкциите ще ги преживее по-добре Русия, а не ЕС.
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Shtom Rusnacite sa dobronamereni kam civilnite hora, zashto si izstrelva raketite po pokrivi i samoleti?
150
1
 
2
 
! Отговори
независим преди 9 години
Имаше ембарго за иран, и спряха да купуват от нея но цените скочиха със 20% а сега русия същото пак цените ще се качат и ние е европейците ще духаме заради американци аре честито .
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АлкашМоже би, ЕС ще бъде без газ във зимата?
148
2
 
3
 
! Отговори
Анон преди 9 години
2% от населението на света - 150 млн - държи 16% от сушата и 40% от ресурсите на земята.Това е Русия. Как да не е апетитна хапка и главен враг ? Маргарет Тачър беше каза, че това не е справедливо и трябва да се промени.
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анонимен 181Аз не разбирам, защо противният език?
146
1
 
3
 
! Отговори
Алкаш преди 9 години
Максимални санкции до дупка срещу руския агресор, браво на ЕС !!
145
2
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 188 - наследнико на руски крепостни мужици, когато моят прадядо е владеел 3/4 ти от земеделските земи в един град в географското сърце на сегашната територия на Р. България,твоите прабаба и прадядо дали са били грамотни?:) "..гнида черножопая!..." СТЕ ВСИЧКИ РУСНАЦИ, КОИТО ПИШЕТЕ В БЪЛГАРСКИ ФОРУМ, НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И СИ ПОЗВОЛЯВАТЕ ЦИНИЗМА И НАГЛОСТТА ДА ЗАПЛАШВАТЕ БЪЛГАРИТЕ В СОБСТВЕНАТА ИМ ДЪРЖАВА!
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименами ти на български ли пишеш
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 174! Q pishi na Balgarski be, kakvo tuka mise gevezite! Koito iska v Rusiq, prav mu e patq! Haide vizata i dim dago nqma! Da Rusnacite sa velik narod, no problema e che umirat nevinni hora! Nelepo e da omre chovek, zaradi prostotiite na nqkakvi si slepci, koito si hvarlqt raketite po pokrivi i samoleti!