Незабавни компенсации за руското ембарго не могат да се очакват

ЕК: Прави се анализ на последиците от руските ограничителни мерки
11 авг 2014 16:00, Елка Василева
101
Незабавни компенсации за руското ембарго не могат да се очакват
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предупреди, че фермерите, пострадали от руските ограничителни мерки, не могат да очакват незабавни финансови компенсации, предаде БНР.

В момента все още се прави анализ на обхвата на тези мерки и потенциалните последици от тях, както и оценка "продукт по продукт" какви възможности може да бъдат намерени на други пазари.

Още по темата

Това съобщи говорителят на Еврокомисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уайт. Той добави, че въпросът ще се обсъжда в четвъртък на експертно ниво с представители на страните членки. Дотогава по думите му се очаква да има по-пълна картина на ситуацията, но въпросът за евентуалните компенсации ще отнеме повече време.

„Все още смятаме, че е твърде рано да обсъждаме конкретни суми. Няма да пристъпваме към незабавни мерки – имаме налице нужните механизми, можем да подкрепим фермерите, ако има проблеми, но първо трябва да направим анализ на потенциалния ефект“, посочи Уайт.

Той припомни, че според новите правила за селскостопанската политика Комисията разполага с повече гъвкавост и с повече възможности да подпомогне фермерите при пазарни кризи, ако се прецени, че има основание за това.

В края на миналата седмица земеделският министър Васил Грудев е изпратил писмо с искане за свикване на извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство до италианския си колега Маурицио Мартина, който е и ротационен президент на съвета. Темата, която трябва да бъде обсъдена от земеделските министри на ЕС, е забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните членки на ЕС, както и компенсирането на производителите, които ще бъдат засегнати от ембаргото.

Според министър Грудев е необходима единна позиция на ЕС и предприемане на бързи и адекватни мерки за защита на производителите. Грудев е на мнение, че ембаргото от страна на Русия ще се отрази негативно на българските производители и на европейското земеделие като цяло. Към искането на Грудев са се присъединили неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Kavgite v ES zapo4naha? :-O
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврогейската *** се разпада. Това е съюз създаден от еврейте, за да може да се ограбва цяла Европа от малка банда международни престъпници, триполови психопати до един. ФАШИСТА еврейн Коломойски от Украйна, който избива деца, бременни жени и мирни хора е председател на еврейския европейски съюз, Факт. А ЕК изпълнява пряко желанията на този еврейски съюз, което не е тайна за никой. Ако ЕС не се разпадне веднага, Европа я очаква фашизъм и война, като в Украйна, което е и целта на САЩ. ДОЛУ ЕС!
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Все още смятаме, че е твърде рано да обсъждаме конкретни суми. Няма да пристъпваме към незабавни мерки имаме налице нужните механизми, можем да подкрепим фермерите, ако има проблеми, но първо трябва да направим анализ на потенциалния ефект, посочи Уайт."Превод: Ще изчакаме половината да фалирате, че сме малко зле с парите, ама руснаците не трябва да разберат, че контрасанкциите им имат ефект.
52
3
 
9
 
! Отговори
Видял и препатил преди 9 години
Браво на ЕС. Тъпите българи с робската им психика трябва да бъдат мачкани. Българите са най-долните слуги на новите си евро господари. А никой господар не уважава слугите си.
51
10
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Ой:))) А иначе и ти ли ще изокаш, че Русия е нашата опора и матушка? То ще си покаже колко фенове има у нас матушката Рус на изборите. Ей го Волень дума сладко и приспивно, при това па русками
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоЗащо не си сложиш реалната снимка с косматия мазен тумбак, ами си сложил тази на комшийката? Или викаш докато я гледаш през щорите, на нея най-добре се лъска.... паркета
49
9
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 64, не бе човек, от 10 века и отгоре доказваме пред тоя и оня, че сме европейци, а не азиатци с мания към крепостничество. Признателен съм на имперска Русия за връщането България на картата на света, признателни са и поколения българи - личи си навсякъде из страната, паметници, венци, цветя се поднасят непрекъснато и т.н. Но не мога да приема, че има хора, които искат да ни върнат в ссср, да "дойде Путин да ни оправи". Ние какви сме, *** ли? Боко и него няма кой да го търпи мн
48
0
 
11
 
! Отговори
Ой преди 9 години
До ПешкоЗащо не си сложиш реалната снимка с косматия мазен тумбак, ами си сложил тази на комшийката? Или викаш докато я гледаш през щорите, на нея най-добре се лъска.... паркета
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видно е, че евроидиотите за пореден път се ***. Налагаха санкции, а се оказа, че изобщо нямат представа какви ще са щетите върху тях самите. Руснаците им повтаряха, че санкциите ще се върнат като бумеранг срещу ЕС, обаче евро-кавалджиите и наш гащник Роско, бързаха да ударят по една шпакла на задните части на Обама.
46
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е НЯМА ВЕЧНО ЩАСТИЕЩЕ ИМА И ЗАГУБИНО КАК Е СЕГА В РУСИЯ ПО МАГАЗИНИТЕ И РЕСТОРАНТИТЕ ЩЕ ЯДАТ КИСЕЛЕЦ
45
1
 
5
 
! Отговори
истеричен смях преди 9 години
А сега,***,сетете се да си поискате компенсации от бившето правителство,което се направи на голям благодетел,изписа едни 3,5 милиарда лева от т.н БНБ(без да ги еня за "борда), с мълниеносното одобрение на ЕК и ги хариза на крадците КТБ,на ваш гръб.Защо не искате компенсации бе,овце?
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предателя си ти Пешко!!! Такива заблудени като теб има бол в България. Гласувай за Бойко, той прави совалки до Америка и ЕС непрекъснато и чакай светли бъднини!!!
43
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В момента все още се прави анализ на обхвата на тези мерки и потенциалните последици от тях, както и оценка "продукт по продукт" какви възможности може да бъдат намерени на други пазари."Превод: В момента се чудим какво да ви баламосваме, щото нямаме кинти и наложихме санкции на руснаците, без изобщо да направим предварителна оценка за щетите върху съюза, защото американците бързаха, а ние сме техните некадърни ***.
42
15
 
0
 
! Отговори
До Пешко преди 9 години
Остави тъпите руснаци да пият водка и да умират като мишки
41
20
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 46,кой спрямо кого е предател? Да напомним само сръбско-българската война, македонския въпрос, бомбардировките на Варна, Балчик и Каварна. Ами последвалото *** на съветски дирник 42 години? 300 000 руснаци имат имоти у нас. В София целият исторически център е в руски и съветски символи и паметнци. Като съветските регулярно се излизват до бронз от ангел Че, Вигенин и напоследък Сайдерович. Предатели сме били, ае моля ти се
40
1
 
19
 
! Отговори
проруска преди 9 години
А като гласуваха екстренно за санкции срещу Русия не мислеха, слушаха Обама! И кой свали малазийския самолет? Само в България не разбрахме по медииите, ***. Срамота!!!!
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали,, добрата стара Англия" командори и отвъд Ламанша и отвъд Океана.Пука и за европата а също и за щатите тя има неназовани претенции към Сибир(който е прекалено голям за да принадлежи само на една държава).Всъщност първата и втората световни войни бяха предизвикани от нея само защото мрази и завижда на Русия за местоположението и.Сега умишлено действа с чужди ръце за да предизвика ,,трета световна война".Пак с чужди ръце цял свят срещу Русия.
38
0
 
24
 
! Отговори
me преди 9 години
По испанските новини темата беше номер 1 за емисията днес. Разни сдружения на земеделците реват на умряло,защото едно че в някои области, износът за Русия е 30% от продукцията и второ, защото очакват евтини европейски стоки да залеят пазара им (като по-бедна членка) и така да им паднат печалбите още повече. Та, ако ние не произвеждаме почти нищо и не ни пука особено, за огромен процент от производителите в ЕС, това е огромен проблем.Те да си питат ЕК и министрите за чий ги гласуваха тия санкции
37
1
 
20
 
! Отговори
Roko преди 9 години
И ЕС ще се разпадне като СССР за 24 часа!Вечна дружба няма,всеки си гледа интереса.Като се разпадне ЕС интересно България към кого ще врътне гъзинката.
36
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 9 години
Преди малко по Руските тв. канали мина новината че на 14.08.в Крим, Путин ще произнесе важна реч очаква се въвеждането на 2 пакет санкции и отварянето на хуманитарен коридор към Украйна.