Незабавни компенсации за руското ембарго не могат да се очакват

ЕК: Прави се анализ на последиците от руските ограничителни мерки
11 авг 2014 16:00, Елка Василева
101
Незабавни компенсации за руското ембарго не могат да се очакват
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предупреди, че фермерите, пострадали от руските ограничителни мерки, не могат да очакват незабавни финансови компенсации, предаде БНР.

В момента все още се прави анализ на обхвата на тези мерки и потенциалните последици от тях, както и оценка "продукт по продукт" какви възможности може да бъдат намерени на други пазари.

Още по темата

Това съобщи говорителят на Еврокомисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уайт. Той добави, че въпросът ще се обсъжда в четвъртък на експертно ниво с представители на страните членки. Дотогава по думите му се очаква да има по-пълна картина на ситуацията, но въпросът за евентуалните компенсации ще отнеме повече време.

„Все още смятаме, че е твърде рано да обсъждаме конкретни суми. Няма да пристъпваме към незабавни мерки – имаме налице нужните механизми, можем да подкрепим фермерите, ако има проблеми, но първо трябва да направим анализ на потенциалния ефект“, посочи Уайт.

Той припомни, че според новите правила за селскостопанската политика Комисията разполага с повече гъвкавост и с повече възможности да подпомогне фермерите при пазарни кризи, ако се прецени, че има основание за това.

В края на миналата седмица земеделският министър Васил Грудев е изпратил писмо с искане за свикване на извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство до италианския си колега Маурицио Мартина, който е и ротационен президент на съвета. Темата, която трябва да бъде обсъдена от земеделските министри на ЕС, е забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните членки на ЕС, както и компенсирането на производителите, които ще бъдат засегнати от ембаргото.

Според министър Грудев е необходима единна позиция на ЕС и предприемане на бързи и адекватни мерки за защита на производителите. Грудев е на мнение, че ембаргото от страна на Русия ще се отрази негативно на българските производители и на европейското земеделие като цяло. Към искането на Грудев са се присъединили неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
19
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 9 години
Добре дошъл народе в ерата на платената любов!Чудно ли Ви се вижда че комунистическият проект на тайните ни служби ГЕРБ които унищожи СДС е подкрепян от САЩ?Чудно ли Ви се вижда че имаме за премиер комунист,съветник на Тодор Живков пак подкрепян от САЩ?Ами просто Белия дом представлява една търговска сергия!Бойко Борисов плаща с парите на народа за да го обича САЩ!Милен Велчев през 2002 хариза милиарди дивиденти на САЩ!МакКейн май си тръгна с 3млрд. от КТБ!Комунистите плащат за да ги обичат!ФАКТ
34
1
 
20
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Санкциите срещу ФР са като бумеранг!Ако този,който го хвърля не улучи: бумерангът се връща към него...Едвали страни като Турция,Аржентина,Бразилия,са очаквали тази "манна-небесна"да се изсипе върху тях!Руският пазар е необятен,мечтата на всяко едно министерство на външната търговия.ЕС,сам си затръшна вратата и никой не може да предвиди произтичащите негативи!Единственият позитив по отношение на Русия, е стимулирането на тяхното селско стопаство.Другият,не толкова печеливш е...САЩ!Защо ли?...
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До обективен"Ще повторя в нито еднa рускa медия дори не се споменaвa думaтa КОМПЕНСAЦИИ, русофилоте тук обaче ревaт с цяло гърло...гълтaйте гълтaйте"Ти какви компенсации искаш от Русия след като Европата ни вкара в този гнусен *** план ???? Русия да ти плаща, затова че губиш пари като си в Европата ли ??? Или Русия може би ти дължи пари, че си съюзник на САЩ ???
32
8
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 49в Италия, люлката на фашизма, е пълно с комунисти-интернационалисти. Бела Чао и Мусолини, Лацио и Рома съжителстват успешно
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Специално за Пешко: на митинг в Италия италианци пеят химна на СССР-видеоpolitikus.ru/video/26649-v-italii-na-antirasistskom-mitinge-neskolko-tysyach-chelovek-ispolnili-gimn-sssr.html
30
2
 
4
 
! Отговори
браво идиоте преди 9 години
До обективенОбясняваш тъпо,защото такъв си се родил и с третокласното си образование друго не можеш.А мозък ако имаш,едва ли е повече от 2 гънки,получени така-първия път си се гънал пред бкп и дс за пост и донос,втория път-пред нашите колониални господари,фур.лопато.Господ здрави да ти дава-а ако ти е дал прекалено много,да си го вземе с лихви обратно))
29
7
 
0
 
! Отговори
обективен преди 9 години
до 41 Пълнa лъжa, *** в който и дa е ЕВРОПЕЙДЧСКИ ФОРУМ, ДA ТИ ДAМ ЛИ ЛИНКОВЕ!!!!!!
28
1
 
3
 
! Отговори
До лошо 22 преди 9 години
Бате, това само четиригодишните деца не го знаеха. Ама пусто не могат да откажат на "големия брат" оттатък голямата локва. На всички им беше безпределно ясно, че евро..ците ще изядат.., ама никой явно не мисли с правилната си глава. Или пък с нещо така са ги хванали, че не могат и "гък" да кажат. Или пък старата омраза като чавка им е изпила ума!? Дай боже някой ден да разберем! Ако оцелее човечеството, разбира се!
27
15
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Все още не се разбира - ние имаме ли или нямаме износ за Путинчания? Ден преди санкциите бяхме загубили безвъзвратно необятния руски пазар заради Костов и демокрацията, сега пък стоките ни, предназначени за необятния руски пазар, залежавали.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато трае анализа ние ще фалираме
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До обективенВ еврапа пари няма. Как ще покрие ЕС загубите от близо 12 милиарда евро? От къде? Голям мозък си да знаеш, ама вмирисан.
24
1
 
25
 
! Отговори
щее преди 9 години
А когато гласуваха санкциите срещу Русия, под диктата на САЩ, бяха изключително бързи. Само *** могат да режат клона, върху който седят.
23
7
 
0
 
! Отговори
обективен преди 9 години
Ще повторя в нито еднa рускa медия дори не се споменaвa думaтa КОМПЕНСAЦИИ, русофилоте тук обaче ревaт с цяло гърло...гълтaйте гълтaйте...
22
0
 
11
 
! Отговори
фокус преди 9 години
Аз също съм наложил санкции на пановете от Полша . Стоки с баркод започващ 590 не купувам. Ябълките им са пълен *** и не ги ядем отдавна
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
24, и аз съм оптимист. С център Москва.
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Незабавни компенсации за руското ембарго не могат да се очакват"Нямаше да бъде така ако имахме по решителни политици, а не тия меки китки дето са на власт в парламента и правителството. Чак като ги попитат тия дупедавци "Какви хора сте вие - политиците" те отговарят "тактични". Баси тактиката - да подлагаш г*з всекимо. Народни предатели. Долни плазмодии и мазни ***.
19
0
 
14
 
! Отговори
макето преди 9 години
вчера се е провело съвещание при Потрошенко с участие на американски военни съветници за военна операция с-у Крим Бг и Румъния трябва да участват с ВМС подкрепени от американските корита па що стане
18
1
 
21
 
! Отговори
на съд преди 9 години
Разни комисари в ЕК,предадоха интересите ЕС,на САЩ за което трябва да отговарят.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта на ЕС не е да направи стандартна на живот на обикновените хора по-висок, всъщност никой не се е загрижил за нас. Целта е може би са се противипоставим на страни като Китай,които запкашват да превземат цялото земно кълбо . Някой да ме поправи ако дрънкам глупости :-)
16
23
 
1
 
! Отговори
обективен преди 9 години
A в Рф изобщо не се говори дори зa КОМПЕНСAЦИИ!!! В Европa пaри имa, но ще се дaдaт след кaто се тегли кaлемa! Обяснявaм тъпо, зa тъпите руски лизaчи! Белким вденaт, зaгреят, включaт нa ПУСКЬ, огрaничения си мозък!