55,3% от шотландците "за" оставане във Великобритания

"Жителите на Великобритания споделят едни и същи ценности"
Обновена: 19 сеп 2014 11:44 | 19 сеп 2014 11:40, Елка Василева
62
55,3% от шотландците "за" оставане във Великобритания
Снимка: Reuters

55,3 на сто от гласувалите във вчерашния референдум в Шотландия са подкрепили оставането й в Обединеното кралство, а 44,7 на сто са се обявили за независимост.

Това са резултатите след окончателното преброяване на гласовете във всичките 32 избирателни окръга, съобщи Франс прес.

Активността е била рекордна - 84,6 на сто, съобщи БТА.

Резултатът от шотландския референдум е "изключително важен" за цялото Обединено кралство, заяви Алистър Дарлинг, оглавяващ противниците на независимостта на Шотландия, в обръщение към своите привърженици, предаде ИТАР-ТАСС.

"Победата ни означава, че жителите на Великобритания споделят все така едни и същи ценности", заяви Дарлинг. "При все това днес не е време да празнуваме - продължи той. - Напротив, необходимо е в най-скоро време да тръгнем към решаване на проблемите, изтъквани по време на предизборната кампания и от двата политически лагера: и от противниците, и от привържениците на независимостта."

"Референдумът не бива да разцепи обществото ни, а напротив - да го сплоти още повече", подчерта главата на кампанията под наслов "Заедно ни е по-добре".

Британският премиер Дейвид Камерън поздрави тази сутрин Дарлинг за "добрата работа", след като частичните резултати от допитването показаха, че повечето шотландци искат да останат в Обединеното кралство, напомня агенцията.

Вижте как Шотландия прекара нощта на референдума, преди да бъдат обявени резултатите на 19 септември 2014г. във видеото:

Вижте как Шотландия прекара нощта на референдума, преди да бъдат обявени резултатите на 19 септември 2014.

Прочети още на: http://bgonair.bg/world/2014-09-19/shotlandiya-izbra-da-ostane-v-obedinenoto-kralstvo
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
5
 
! Отговори
Поп преди 9 години
Учудващото е че толкова много са гласува "ЗА", като се има в предвид какъв катаклизъм и икономически хаос ще настане в Шотландия, ако се откъсне
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
30 защото явно си нямаш понятие от тези неща , когато победата е 55-60% ввъ всяка нормална демокрация се счита за категорична , погледнис колко % се избират Президентите , Кметовете изобщо навсякъде където има мажоритарни избори . Нормално е обществото да е разделено , ти какво искаш пълно единодушие както в Луганск ли , там за 500 000 души имаше ОСЕМ СЕКЦИИ , знаеш ли какво са ОСЕМ СЕКЦИИ за толкова народ по един стадион на секция и това ако не е подигравка с демокрацията Одисей 1
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудно ми е защо всички говорят за категорична победа, когато резултатите показват, че има проблем - населението е разделено на половина и превеса е много малък....
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мъка мъка за червените другари , впрочем спомям си примерно колко серадваха когато Оланд спечели във Франция , те си мислят горките че френските социалисти са като техните пишман социалисти или по точно комунистиОдисей 1
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
26 Това не беше официялен референдум , стига сте лъгали
17
8
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
До 26- Славянин А на дневен ред е и СИБИР,чийто жители отдавна искат да се отделят от Империята на Путин. Скоро и там ще заиграе мечката!
16
4
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
23, я кажи колко века назад е Ирландия в сравнение с Великобритания?
15
4
 
9
 
! Отговори
циника преди 9 години
21, това е другата причина. Общо взето "информационната" кампания през тези мисля 2 години на подготовка на референдума се състоеше в едно постоянно плашене на шотландците - ще имате визи, ще ви избягат инвестициите, ще ви наложат мита, ще умрете от глад, торбалан и баба яга ще ви изядат... Не е нужно да си ***, за да те поуплашат, нали така?
14
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Жителите на Великобритания споделят едни и същи ценности"А онези 45% от шотландците май не са на същото мнение.
13
0
 
1
 
! Отговори
циника преди 9 години
20, поне не пъ.дим на публично място като теб и подобните ти!
12
1
 
6
 
! Отговори
циника преди 9 години
Освен това не бива да се подминава фактът,че има голяма разлика между начина,по който са присъединени Ирландия и Шотландия.В първия случай имаме брутално завладяване и колонизиране на местното население и земи /затова и в Сев. Ирландия няма как да посмеят да разрешат референдум/.Във втория случай имаме уния,в която макар и едната страна да е доминираща и донякъде да е доброзорна,все пак шотландския елит влиза във властта в новото краство,а обикновените понамазват от агресивната отвъдморска полит
11
2
 
5
 
! Отговори
циника преди 9 години
по принцип какъвто и да беше крайният резултат от референдума, той щеше да покаже дълбоката разлика вътре в самото щотландско общество, което е силно разделено между протестанти и католици....почти по равно. Вярно е, че в съвременна Европа, религиозните различия не играят кой знае каква роля, но специално в Шотландия те са границата, която разделя лоялистите от сторонниците за независимост.
10
7
 
14
 
! Отговори
морски преди 9 години
Уж шотландеца имал смело сърце.Глупости,същите мишоци като нас са.
9
7
 
6
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
сега путин ако има малко акъл трябва да налива пари в шотландските пияндурници, бездомници и запалянковци да излязат на улицата да протестират и палят гуми. и така да добута до граждански размирици държавата.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 3: "аз съм сепаратист и националист.това означава ли че съм лош човек?"Не означава, че си лош човек, но може да озночава, че си глупав "лекар".
7
12
 
10
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Разликата между референдума в Шотландия и този в Крим е, че докато първите гласуваха от добре да станат по-добре, то вторите гласуваха от зле да станат още по-зле.
6
5
 
16
 
! Отговори
овчар преди 9 години
Подменили са им вота ,щото иначе трябваше да има война :) ! Кой ще си пусне добитъка да му избяга от кошарата :)
5
6
 
6
 
! Отговори
циганин преди 9 години
Сега видяхте ли колко процента от шотландците живеят на помощи от държавата?
4
5
 
12
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
ами какво да ви кажа Англия за пореден път унизи Шотландия.шотландците гласуваха финално за превръщането на Шотландия в географско място на картата на Англия.всъщност, то май вече отдавна е станало. а както знаете на географски местности независимост като държава не може да им се даде, иначе аз искам независимост за бостана на баба ми на село!няма такава нация шотландци. те дори са си забравили от векове собствения език и говорят английски. няма независимост за такива!
3
2
 
15
 
! Отговори
нфсб преди 9 години
силно се съмнявам че резултатите са истинси.просто пентагона и англия не дават да се получат други.ако ставаше с избори щяха да ги забранят със закон.