EK започна наказателна процедура срещу България заради КТБ

България има срок до 15 октомври за отговор
Обновена: 25 сеп 2014 16:03 | 25 сеп 2014 13:16, Елка Василева
159
EK започна наказателна процедура срещу България заради КТБ
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви начало на наказателна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Причината е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки, предаде БНР.

Според действащата директива гарантираните депозити в размер до 196 хиляди лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.

Още по темата

България ще трябва да реагира в съкратени срокове - вместо обичайния за първия етап от наказателната процедура двумесечен срок за отговор, Еврокомисията дава време на българските власти само до 15-и октомври.

Според българското законодателство на схемата за гарантиране на депозити е разрешено да изплаща вземанията на вложителите към кредитна институция само в случай, че централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция.

Европейската директива за схемите за гарантиране на депозити обаче не съдържа такова изискване. Неналичността на депозитите е достатъчна, за да се задейства схемата за гарантиране на депозити, пояснява ЕК в своето съобщение за започването на наказателната процедура. В разглеждания случай депозитите са неналични от три месеца, припомня органът. Съгласно общите принципи на правото на ЕС националните органи са длъжни да прилагат директивата дори при наличието на противоречащи разпоредби в националното право.

Съгласно решение на Българската народна банка (БНБ) от 16 септември 2014 г. няма да се вземе никакво решение преди края на ноември. Предвид тежките последици за домакинствата и дружествата, службите на ЕК поддържаха тесен контакт с българските власти през последните няколко седмици, за да помогнат за намирането на подходящо решение. Настоящото положение може да подкопае общественото доверие в схемата за гарантиране на депозити в България, пише в съобщението на ЕК.

На 17 септември финансовият министър Румен Порожанов не изключи възможността ЕК да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради неосигурения достъп до гарантираните депозити в КТБ.

В началото на август Брюксел поиска да бъде осигурен достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор КТБ.

В писмен отговор тогава служебният министър на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров обаче заявиха, че възможността за евентуален междинен частичен достъп до депозитите в КТБ не е уредена съгласно действащото законодателство и не може да бъде осъществена без съответни законови промени. За такива обаче в момента липсва действащ парламент.

„Дебатът в комисията по отношение на казуса КТБ от една страна е установеното несъответствие от правилно транспониране на духа на директивата за достъп на гарантираните вложители до средствата им в банки, които са с явна неплатежоспособност, да изпълняват този ангажимент. С мое писмо е поет ангажимент, че ще отстраним това несъотвествие“, съобщи министърът. В момента се подготвя законопроект, който да бъде представен в първите дни на новия парламент. Порожанов обаче посочи, че не изключва въпреки поетия ангажимент, ЕК да образува наказателна процедура срещу страната ни.

Междувременно Европейският банков орган /ЕБО/ също е започнал разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България, посочва органът в съобщение до БТА.

Разследването ще провери дали мерките, взети от надзора на българската банка КТБ, представляват евентуално нарушаване на  изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите, според която притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите, се уточнява в съобщението.

Откривайки тази процедура, ЕБО изпълнява своята отговорност да разследва предполагаемо нарушаване или неприлагане на правото на ЕС от страните членки. Органът може след това да направи препоръки до съответните компетентни власти, като определи какви са необходимите мерки за съблюдаване на европейските разпоредби, се посочва в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
5
 
! Отговори
102 преди 9 години
точно защото е под надзор идва наказателната процедура. толкова е просто,че чак и ти трябва да го разбереш
95
3
 
1
 
! Отговори
истината преди 9 години
До Ивановне мисля, че нещата стоят така. ако си прав, защо се бавят толкова много с оповестяване на лошите новини? според мен точно веждичките бавят нещата, защото именно те са и основните кредитори на банките. мравките с до 196к парички едва ли са голям процент от депозитите.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 99! Много си прав! Само, че някой пращаше хора пред БНБ да скандират за оздравяване. Правителството бе подложено на натиск, едва ли не щяха да са виновни във всички смъртни грехове, ако бяха обявили фалита на банката а после дойде служебно правителство и нещата се проточиха. Трябваше държавата веднага да обяви фалит на банката, да се разплати с хората с влогове до 200000лв. и сега повечето вложители, щяха да са забравили случката. Ама то не бе атака и медийна и пред БНБ, То не бяха омански фондове, Изявления на Цв.Василев и т.н.. И Управляващите се уплашиха, като видяха, че и в двата възмо
93
1
 
5
 
! Отговори
101 преди 9 години
ако можех, щях да пиша два плюса. лично се срамувам това което представлява държавата ни. тези които крещят за национална независимост искат да няма европейски правила а да важат правилата на нашите мутри, на доган пеевски цацаров искров, на корумпираните и крадливи политици. искат да ни правят на маймуни
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е виновна българската държава нито българските политици. Отговорни по казуса са БНБ и виновни са само БНБ. Всичко останало са празни приказки. Да бяха взели лиценза, да бяха платили обещетенията, вече щяхме да сме забравили за този случай. Но те искат да спасяват банката на мафията и корупцията с народните пари. 6 млрд. лв. от нашия джоб заради тарикатлъците на Василев, Пеевски, ДПС и кой ли още не. Аз не съм съгласен и искам тази банка да изчезне колкото се може по-бързо.
91
2
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До Анонимен 101От това, че не знаеш НЕЩО /БНБ е под надзот на ЕЦБ/, не следва, че ДРУГО е вярно /ЕС се грижи за нас/!Съкратено е: Липсата на д-во за дадена теза, не е д-во за друга теза!Казва се Аргумент от Незнание и основна логическа грешка ползвана от маймуните :))
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива моменти ми дават малко оптимизъм, че все пак нещо добро се е случило в тази държава, в случая - членството ни в ЕС. И ако запазването на националната ни независимост е свързано със запазването на зависимостта ми от мутрите в изборните листи - мерси! Предпочитам да съм гражданин на ЕС, пък макар и без национална независимост
89
2
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До истината 98прочети плана bail-in ПРИЕТ В ЕС !!! И после пак търси "истината" :))))))))) - всички веждички са си дръпнали паричките предварително, за да останат само маймуните и да търсят истината!! - винаги когато търсиш истината, не гледай ТЕЛЕВИЗИЯ :)))))))))))
88
1
 
14
 
! Отговори
истината преди 9 години
пробелъм е, че ако започне изплащане на гарантираните депозити реално всички с влогове над 196к, като Веждичката например, ще изгорят с много пари, и понеже явно има много такива хора с влияние по високите етажи се бави това решение и се обмисля как така да завъртят нещата, че да си спасят големите пари, а плебса отново да се хване за палците
87
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българска държава не осигурява правов ред и законност на българските граждани. тя не спазва собствените си закони. тази държава е вредна за народа си и трябва да заменим с друга държава
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това се очакваше. Явно не са се вързали на глупостите на БНБ. Когато европейските закони са в противоречие с нашите, те са по-висши и те важат. Този *** Иван Искров нарочно бави решенията, за да прехвърли проблема на политиците но те не се вързаха. БНБ е виновна за всичко и в частност зависимите хора там, те са виновни за парите на хората, те са виновни и затова че ЕК ни съди сега. Само разходи имаме покрай това некадърно БНБ и *** работещи там и няма кой да ги постави на мястото им.
85
3
 
20
 
! Отговори
митов преди 9 години
Браво на ЕС за това решение! Ето така се реагира в нормалните европейски държави - ясно,категорично и в интерес на хората! Няма нужда от изопачаване на действителността по типично наш си , български обичай , само в интерес на определена клика.И ето защо някои *** непрекъснато крещят против членството на България в ЕС - защото има институция,която упражнява надзор върху безочието и лакомията на родните олигарси превзели страната.
84
1
 
13
 
! Отговори
89 преди 9 години
а не виждаш ли че всяка година бнб е заверявала измислени отчети на ктб и са си затваряли очите вероятно срещу нещо
83
1
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До Анонимен 89Това са манипулации!!Единия искал едно, другия искал друго, и накрая никой не знаел какво иска :))))А цената на тока искате ли да се вдига ? А някой пита ли ви, а ? - щото аз не искам, ама я вдигат!!=> Когато ви питат какво искате е с цел МАНИПУЛАЦИЯ - изгражда се заблуда "Подбиране на черешки" ...
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 78ЕС и САЩ причиниха икономическата криза и банковите фалити.
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бг е нефункционална държава,която не работи в полза на гражданите си. държавните органи работят в полза на мафията олигархията и за себе си. гражданите нямат нужда от такава държава и затова тази държава ще загине. територията ще премине към държави които по добре ще отговарят на интересите на хората
80
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не виждам, защо постоянно някой вмъква БНБ в случая КТБ? Това за отклоняване на вниманието от истинските виновници ли е? БНБ тръгна да обявява фалит на банката и да изплати парите до 200000лв. на хората и вложителите ревнаха, че БНБ, трябвало да даде шанс на акционерите в КТБ да спасят банката. ОК, БНБ чака, четем декларации всяка седмица кък Василев се борел да спаси банката, само че БНБ каза, че нито едно предложение още не е дошло от акционерите. Само декларации а действия нула. Сега пък вложителите ревнаха, защо БНБ не обяви фалит и не даде парите на хората!?! Вложителите знаят ли в кра
79
2
 
6
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
до 78 Щом КТБ е "европейска" банка КЪДЕ са парите на ВЛОЖИТЕЛИТЕ, защо Европа да и дава 5- 6 милиарда лева за разплащане? Къде са парите на вложителите, ето това е въпроса?
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е лесно за хората, които нямат влогове в КТБ да хулят вложителите на КТБ. От друга страна е изключително трудно на хората с влогове в КТБ да признаят, че това е несправедливо, защото те са изгорели с парите си. Всеки си е прав от неговата камбанария. Единия се ядосва, че ще трябва да плати едни пари на други хора, въпреки, че няма нищо общо с банката, въпреки, че не си е наврял средствата там. А вложителя се чувства измамен, прецакан и изобщо не му пука, дали парите ще ги вземат от бедния български народ. Той си иска парите веднага, на момента.
77
1
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Важното е, че вече няма страх