Евродепутатите ще гласуват новата Европейска комисия

Мандатът на новите комисари ще бъде пет години
Обновена: 22 окт 2014 09:39 | 22 окт 2014 07:44,
3
Евродепутатите ще гласуват новата Европейска комисия
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент ще гласува от 13.00 ч. българско време днес на сесията си в Страсбург пълния състав на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Това съобщава кореспондентът на БТА от Брюксел.
Според европейското законодателство комисията ще бъде гласувана от евродепутатите поименно, като за утвърждаването й е необходимо мнозинство от подадените гласове. Правилата предвиждат възможност парламентът да приеме или да отхвърли  комисията, както и да отложи гласуването.

Още по темата
Мандатът на ЕК е пет години, а еврокомисарите биват определени на основание на тяхната обща компетентност и  ангажираност към европейската идея. Комисията изпълнява своите задължения при пълна независимост, се посочва в договора за ЕС. Според регламентите еврокомисарите не могат да искат, нито да приемат, инструкции от никое правителство, институция, орган, служба или агенция. Те се въздържат от всякакво действие,  несъвместимо с функциите им или с изпълнението на задачите им.

Еврокомисар подава оставка, ако председателят му я поиска, припомня още БТА. След като ЕП утвърди ЕК, тя подлежи на назначаване от  Европейския съвет с гласуване с квалифицирано мнозинство.

Предвижда се комисията на председателя Жан-Клод Юнкер да бъде  назначена на предстоящото заседание на държавните и  правителствените ръководители от ЕС в края на тази седмица.

Съставянето на комисията на Юнкер премина през няколко  препятствия, най-сериозното от които бе отхвърлянето от  изпитната комисия на ЕП на кандидата на Словения за еврокомисар Аленка Братушек, припомня агенцията.

Българският представител в новата ЕК ще бъде Кристалина Георгиева, която бе еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи в мандата на председателя Жозе Барозу. В новия си мандат Георгиевасе издига до един от седемте заместници на председателя и ще отговаря за бюджета и човешките ресурси. Георгиева ще следи за изразходването на 140 милиарда евро годишен бюджет, ще отговаря за над 30-те хиляди служители на ЕК, както и за дейността на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
тончо преди 9 години
и тук руски *** ,брее като *** сте бе.