България не е сама, ЕК не е само наблюдател, увери Юнкер

Работим заедно за "Южен поток", посочи председателят на ЕК пред Борисов
Обновена: 4 дек 2014 17:02 | 4 дек 2014 14:54,
470
България не е сама, ЕК не е само наблюдател, увери Юнкер
Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер Снимка: Reuters

Европейското семейство ще подкрепи България, за да се намерят решения на геополитическите предизвикателства. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер на съвместната пресконференция с българския премиер Бойко Борисов и еврокомисар Кристалина Георгиева в Брюксел.

Още по темата
Ще гледаме да се използват европейските ресурси за подобряване на живота на България. Енергетиката е от значение за всички европейци. България не е сама. ЕК не е само наблюдател, ние сме с България в този момент. Няма да приемем никакви шантажи, заяви Юнкер, цитиран от БНР. 

Не приемам идеята България да бъде изнудвана, тя не може да бъде изкупителна жертва в отношенията между Русия и ЕС. Предприели сме всички необходими стъпки отношенията ни с Русия да се подобрят, но това не зависи единствено от волята на ЕС и ЕК. Тангото изисква двама танцьори, обясни Юнкер.

По отношение на "Южен поток" България и ЕК работят заедно. Неразрешените въпроси не са непреодолими. "Южен поток" може да бъде построен, условията са ясни, няма нищо ново. Топката е в полето на Русия, подчерта председателят на Европейската комисия и допълни: Имам братски връзки с премиера, ще направя всичко за България.

Подготвителните дейности не са спрени. Това изказване от Анкара бе преднамерено и преди да бъдат изчистени въпросите. Ние сме за това "Южен поток" да се строи при спазване на европейските правила. България вече е направила доста разходи, има много мощна съпротива по забавянето на проекта, заяви от своя страна Борисов. Доволен съм, че е коригирано изказването, че ЕК едва ли не само наблюдава процеса с "Южен поток", допълни той. 

Председателят на Европейската комисия подчерта, че България е готова за Шенген. Другите европейци трябва да започнат да се подготвят за това, ще направя така, че това да се случи бързо, каза Юнкер, цитиран от БТА.

Отдавна сме готови за Шенген и се надявам механизмът за  наблюдение на ЕК над България да не се обвързва с нашата  готовност за присъединяване към Шенгенската система - и сега  това го правим като надежден партньор. Това, че фондовете за България се отблокират, е доверие в аванс, коментира от своя страна българският премиер. 

В такова трудно време, когато България се оказва притисната от изключително големи потенциални политически и икономически  щети, ЕК чувства голяма отговорност да работи с България, за да може тя напълно да се възползва от членството си в ЕС, заяви зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. Тя съобщи, че е постигнато споразумение за създаването на общ екип от България и от ЕК, така че девет милиарда евро от еврофондовете за нашата страна да могат да работят за държавата.   

Тя отбеляза, че всички спрени европейски програми за нашата страна, в това число "Регионално развитие", се възстановяват.  По новите програми има близо 16 милиарда евро за България, работата започва веднага, за да може парите да работят за нашите хора. Ще продължим активно да съдействаме на България, за да се възползва и да бъде сред "първите на опашката" за новия инвестиционен план на ЕК, когато той стане реалност, посочи Георгиева.

На 1 декември в ЕК са получени всички необходими уточнения за програма „Регионално развитие“ и в понеделник окончателно ще бъде приключена процедурата, за да могат парите отново да тръгнат, коментира пред журналисти по-късно Кристалина Георгиева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 419K'vo se choudish be, badjanak? Che to tseluvkata e vazjen diplomaticheski prijom. Ja strina Elena Poptodorova kak mljaskashe edin murgav sashtarski general, i to na scena, pred tsjal svjat. Ama izkara dva mandata poslanik na Bg-to v USA-ta. Taka che, tseluvkata e tramplin kum silna politicheska kariera ... i kum prezrenie.
332
0
 
0
 
! Отговори
сс преди 9 години
Преди тази сакрална целувка , забелязах те ли колко тупаника изяде по врата Боци от дъртия первез !?!?
331
2
 
5
 
! Отговори
нежно преди 9 години
Така прегръщам кучето си!
330
1
 
7
 
! Отговори
Два дена се питам преди 9 години
Нашия, работа ли отиде да върши ИЛИ да се люби?
329
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
abe ko se srdite na sebe si be? Rusiia ni za*a, dane mislite ce sme tolkova vazni ce EUicite sha ni brsnat za slivi. Budkata kolkoto i da sa caliva s toia onia izmekiar vkrai na kraistata ste mu izvadiat dosieto i aide v tiurmrtorusnaka ima gas. prodava gas, neprodava gas. kvo tolkova e stanalo? dane bi grcite site maslini da sa si prodali ili pa isladcite site ribni statda be. a maslini i riba koi pa neobi4a? aaaa, gas trebali u nas!. Budkata , kafto e zadnik za edno kandilo gas sha nato4i,
328
2
 
12
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
До българинне ви ли стигна 26 години демократично лъгане не че преди 89та е било цветущо ,но народът живееше а сега ?
327
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хлябът свърши, та гледайте гей порно!
326
1
 
9
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Ха, ха , ха! Да си *** е съдба, не е качество! Орбан защото казал на краварите да се снимат бил фашист, а наш Бойко го прегръщат и целуват европедерите, абе като ви казвам, че има тук нещо на гейска основа! Значи топката била в полето на рашаните! Значи за северен поток нямаше никакви правила, такива ката Трайчо твърдят че е имало, макар, че ги измислиха за Южен поток! Ще излезе вярно, че сме най-добре лижещите , ама лошото, че никой няма да ни даде и пет пари, ние го правим за удоволствие!
325
2
 
5
 
! Отговори
Еврогейсъюз преди 9 години
Борисов е притворил очи от удоволствие, а Юнкер или му е пуснал език в ухото или диша тежко със определен тип стонове !
324
2
 
16
 
! Отговори
Бай Пешо преди 9 години
Като гледам форума виждам , че е всеобщо мнението , че Бат Бойко е евролизец и *** на САЩ.Ами кой тогава , по дяволите , гласува за ГЕРБ и докара тая зависима мутра на власт ?
323
10
 
2
 
! Отговори
Joro преди 9 години
Не може тръбата хем да бъде на наша територия, хем ние да платим, хем руснаците да я управляват, хем никой друг да няма достъп до нея. В ЕС има правила...Пълни глупости са, че ще губим по 400 млн. евро годишно от транзитни такси. Това само *** може да го каже, защото никой не е казал какво количество ще може да се транспортира и не е говорено за транзитни такси", заяви Филипов.
322
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 9 години
Ох, фотото ме върна години назад, при целувките между Тошката и Льонката Брежнев. Ама едно към едно са.
321
1
 
8
 
! Отговори
ert преди 9 години
От снимката хвъркат херувимчета, лицемерна целувка напомняща Брежнев. Всъщност ,тъй като няма как да говорят с нашия човек, остава да го потупват и прегръщат.
320
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питам се - как така ние българите станахме врагове на Русия...? Врагове на великата сила която създаде от робството ни новата модерна българска държава. Това е за нас Русия. Неблагодарникът го застига божието наказание. Еднакъв етнос - славяни,един език - славянски,една религия - православна,една писменност - кирилица,една култура. Всичко това е забравено и поругано. САЩ и НАТО се погрижиха за това. А ние българите отново се предадохме...! Жалко подобие на народ...
319
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Превод от езика на дипломацията - няма да строите, вината да се прехвърли на руснаците, ще ви пуснем някой лев да си траете.
318
2
 
17
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ.Кой е Бойко-той е комунист от бкп и е работил в държавна сигурност с псевдоним Буда.Бойко е майор от УБО а бащта му е служител на МВР.Бойко има досие в ЦРУ и ОЛАФ като престъпник и мафиот.КОЙ е Цветан Цветанов-той е комунист от БКП и старшина от държавна сигурност и син на шофьора на най довереното лице на началника на държавна сигурност и масов убиец Григор Шопов.Коя е Цецка Цачева-тя е член на БКП И ВИСШ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР на окръжен народен съвет плевен Цецка вечеря в за 1700 л
317
2
 
19
 
! Отговори
Ти ли? преди 9 години
България не била сама.Не е сама то се знае. Иначе ако беше сама нямаше кои тогава да ни го начука.Другото са само бош лав приказки.
316
3
 
13
 
! Отговори
вотан преди 9 години
Юнкер каза:България не е сама,продължаваме напред!
315
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Случайно или не, но от 2015 година държавата ще финансира 100% топлоизолацията на панелните сгради.Това означава, че се задава енергиен дефицит. Сега вече няма шанс да имаме директна доставка на газ от Русия, без да зависим от хунтата в Киев. А без евтина и сигурна енергия няма промишленост и устойчиво развитие - има само все по-голямо задлъжняване на държавата и населението, докато всичко не стане собственост на кредиторите.Да ни е честито!
314
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решението за ЮП през Турция е взето и обявено публично от човек, който държи на думата си . Няма сила- нито България, нито ЕС, която да го промени и тръбата да мине през България. За България мандалото падна. А след немного време ще отпаднат газопроводите през Украйна и ЕС горещо ще иска да има ЮП .