Газов хъб в Югоизточна Европа е нужен, обяви ЕК

Шефчович: Взехме си поуки от прекратения проект "Южен поток"
Обновена: 25 фев 2015 15:05 | 25 фев 2015 15:00, Елка Василева
37
Газов хъб в Югоизточна Европа е нужен, обяви ЕК
Марош Шефчович. Снимка: БТА

Необходимо да се изградят още два газови разпределителни центъра в ЕС - в Югоизточна Европа и в Средиземноморието. Това заяви на пресконференция за представянето на стратегията за европейския енергиен съюз еврокомисарят по енергетиката Мигел Канете.

Той отбеляза, че неотдавна в София заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович е обсъдил с няколко европейски държави необходимостта от създаването и развитието на връзките на България към газопреносните мрежи на съседните страни за разширяването на газовия коридор към Южната част на ЕС.

Канете поясни, че така ще бъде достъпен газ от Азербайджан, Туркменистан и Турция. По неговите думи ЕС цели да разшири доставките на газ и от Алжир и Норвегия.

Необходимо е развитието на още терминали за втечнен газ в Европа, това е част от стратегията ни за подсигуряване на доставките, допълни еврокомисарят. Той добави, че утре ЕК ще обяви нови наказателни процедури в областта на енергетиката, за да може преди прилагането на стратегията навсякъде в ЕС третият енергиен пакет да бъде изцяло въведен в действие.

Още по темата

Взехме си поуки от прекратения проект "Южен поток", последващата консултация на сключените междуправителствени споразумения не е достатъчна, заяви Шефчович. Той съобщи, че част от новата стратегия е въвеждането на повече прозрачност на тези споразумения и предварителното им задължително съгласуване с ЕК. Без прозрачност преговорите с доминиращи доставчици се водят трудно, коментира той. Шефчович отбеляза, че ЕК ще държи да знае предварително договаряните цена, количества и условия за доставки на енергия.

В Централна и Източна Европа има дългосрочни договори за доставки, които са основна причина за високите цени на енергията в този регион. Преди подписването на такива договори ще бъде много полезно мнението на ЕК, това ще даде предимство в преговорите. Това е много сложна и чувствителна тема, но ние умеем да работим с такива данни, това би било от полза за бъдещите договорености, заяви Шефчович.

Той отбеляза, че високите цени на енергията затрудняват живота на хората и дейността на предприятията. Според него в Западна Европа енергийният пазар работи добре и затова там не се предвиждат промени.

На срещата в София си поставихме много ясни цели за развитието на газовите връзки, за осигуряването на поне три източника на доставки, поясни Шефчович. Той изрази надеждата напредъкът в преговорите с Иран и стабилизирането на Ирак да доведат до по-сигурни енергийни доставки за Европа. По неговите думи така ще могат да бъдат договаряни по-добри цени и енергийните доставки за ЕС ще бъдат защитени.

Сред целите на новата стратегия, която подлежи на допълнително утвърждаване от Европейския парламент и от Европейския съвет, еврокомисарят Канете отбеляза въвеждането на нови правила за възобновяемите енергийни източници, осигуряването на по-ниски цени на енергията за потребителите, премахването на регулираните цени в разумни срокове при защита за уязвимите (бедните) граждани.

В отговор на въпрос за разследването срещу "Газпром", започнато от предишния състав на ЕК, бе съобщено, че то не е спряно. Въпрос на седмици е да има резултати по това разследване, съобщи Шефчович.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
газ диктатура ЕСспечелил за газ
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марош Шефчович не е политик и дипломат, той е завършил Московския държавен институт. Той знае руски език, познава страната и Русия. Не знам какво си мисли, но ако той вярва в това, което казва той? разбира се, дойде щедри и добри, Азербайджан, Туркменистан, Алжир и Норвегия - свободен газ? ще се конкурират - кой по-евтино?
24
0
 
12
 
! Отговори
Бъркоч преди 9 години
*** пак ни забъркала поредната неразбория от думи, понятия, инсинуации и най-вече демагогия.1. БГ ще получава газ от: Норвегия, Азерия, Мароко (забрави Антарктика!)2. От Газпром се научихме урок, който ние сами бяхме написали3. На най-бедните страни най-скъпия втечнен газ4. Още 2 гъзоразпределителни центрове - за пререзпределяне на балканската пръдня, която е много калорична5. Защита за бедните граждани, които непрекъснато обедняват!!!6. Съд за виновника Газпром след 2 неделиBollocks!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тикви европейски платете ни компенсациите за южен поток!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очква се руският газ за Европа да поевтинее до 220 $/1000 м3 поради зависимостта на цената му от цената на нефта с отстъп 6 месеца. Не виждам кой може да достави газ на такава цена в Европа. Така че, колкото и да се пънеме, все Русия ще е насреща, а Клайпеда ще го д..ха.
21
0
 
6
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Когато бях млад героите бяха марксисти. Сега тая идея е компрометирана. И другаде изби парата. А хората искат нормален живот независимо от това каква вяра изповядват.
20
0
 
16
 
! Отговори
Нане Вуте до №17 преди 9 години
Кораби да возят СГЪСТЕН газ, туй за първи път чувам.Тоз нищо не разбира от газ.Ми довечера да се завие през глава и ще усети сгъстения газ.Друг нема!
19
1
 
25
 
! Отговори
Кайо преди 9 години
Енергийната политика на Европейския съюз ми прилича на тунингиран стар автомобил с големи претенции и куха сърцевина.
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след дъжд - качулка!
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не се чудете много много кое колко струва и ще има или газов хъб или газова война. търговията е едно, войната е друго. Светът се променя, нещата не се измерват в пари между суперсилите, а в зони на контрол и влияние. това с парите е за джуджетата като нас. кой ще оцени Крим в пари? колко струва контролът над Черно море? колко струват курилските острови? А Аляска? А колко струват фолклендските острови? а новият панамски канал? Детинщина е да се измерват нещата в търговско салдо единствено
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 12ТА:Сгъстен и втечнен са различни понятия умнико.Както водата е втечнена преди да се изпари или втвърди/заледи/.Капиш? Агрегатни състояния ако си спомняш нещо от отделенията.
15
3
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Не се прави на умен , защото не си ! За да се втечни един газ трябва да се сгъсти , а с кораби са превозва точно такъв! Тук говорим за природен газ много ясно така , че и забележката със сероводорода също ти е тъпня !
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нужен е но да не се захранва с руска газ. правете тръбата гърция българия румъния
13
2
 
31
 
! Отговори
Новината преди 9 години
Президентът на РФ Владимир Путин заяви днес, че прекратяването на доставките на газ за Донбас от страна на Киев намирисва на геноцид.
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пак е добре ,че имаме толкова многоброен парламент. Ще се наредят и ще си пускат газ. И без това за друго не стават.
11
18
 
5
 
! Отговори
спец газовик преди 9 години
До Анонимен 11Ще ги пълнят с бомбе отгоре ,не се притеснявай,ние се майтапиме,но на Мечока нему е досмях,ЕС е най големия в Света вносител на енергоносители общо за над 400 млрд $ внасягодишно и трябва да си си изгубил ума за да изпуснеш такъв платежоспособен купувач.Некой на Изток бърка геополитиката с взаимоизгодната търговия и скоро ще съжалявамного !
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НиколаКъф е тоя сгъстен газ бе бро? Да не е сероводород?
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До спец газовикТанкерите няма ли да бъдат пълни с връх?
8
2
 
24
 
! Отговори
Новината преди 9 години
Алексей Милер предупреди Нафтогаз, че ако до 3 дни не плати, доставката на газ спира, а Шефчович заявява, че утре ЕК ще обяви нови наказателни процедури (най-вероятно срещу Русия) в областта на енергетиката.
7
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази тема вече е толкова скучна. Едно е сигурно, ние духаме супата 100%, другото никой не го знае.