ЕК ще ни подкрепи за газовия хъб, уверена е Петкова

С него България и европейската общност ще имат сигурни доставки, смята тя
Обновена: 9 фев 2015 09:56 | 9 фев 2015 09:56, Камелия Цветанова
74
ЕК ще ни подкрепи за газовия хъб, уверена е Петкова
Снимка: Булфото, архив

България ще търси подкрепа за построяването на газов хъб в страната по време на международен енергиен форум в София, а според министъра на енергетиката Теменужка Петкова шансовете ни да получим одобрение за реализирането на идеята са големи.

Още по темата
Основна тема на разговорите днес ще бъде изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Във форума ще участват заместник-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович, комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, както и представители на страните от Централна и Югоизточна Европа.

“Аз смятам, че самият факт, че първото заседание на тази група на високо равнище, свързана с изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, заседава в София, е достатъчно показателен и показва по безспорен начин, че Европейската комисия подкрепя такава една наша идея и стои твърдо зад българското правителство”, коментира тази сутрин Петкова по БНТ.

Министърът обясни, че на днешната среща ще бъдат обсъдени редица въпроси със сигурността на доставките включително и темата, свързана с предложението на българското правителство за изграждането на газов хъб на територията на България.

„Срещата е много сериозна, тъй като и предизвикателствата пред Европейския съюз, свързани със сигурността на доставките, са наистина сериозни“, каза тя.

Според Петкова ние ще успеем да изложим тезата си и да се представи предложението за изграждане на газов хъб на територията на България, защото всички предпоставки за това са налице.

Като плюсове в полза на нашето предложение тя посочи географското положение на страната и добре ситуираната газова инфраструктура у нас.

Министърът обясни, че газовият хъб представлява газопроводи, които са предназначени да доставят газ и да го трансферират до точките, където има необходимост от това.

За да се случи газовият хъб, е нужно да има и хранилище, а ние имаме такова в Чирен, обясни още Петкова.

Според нея първото, което ще спечели както България, така и европейската общност от изграждането му, е сигурност на газовите доставки.

„Най-голямото предизвикателство, което стои пред нас като европейска общност и най-голямата победа ще бъде именно сигурността на доставките чрез диверсификация както на източниците, така и на маршрутите”, каза тя.

По думите й източниците на доставките могат да се различни.

"Много се разчита на доставките от Азербайджан, сериозен е напредъкът ни и по изграждането на интерконекторни връзки с Гърция, Румъния. Работим и със Сърбия и Турция", обясни енергийният министър.

Петкова каза, че България има много добра газова инфраструктура, близо 2000 км газопроводи, но ще се наложи рехабилитация, както и да бъдат построени още 845 км нови газопроводи и още две компресорни станции.

Тя обаче отказа да се ангажира с прогнозна сума за стойността на газовия хъб, както и дали България ще търси финансова помощ от страна на ЕС за изграждането му.

Относно двойните сметки за ток министърът коментира, че проблемите както във Варна, така и във Велико Търново са идентични.

Проверката е показала, че има несъответствие в часовниковите механизми на електромерите, като е налице разлика от половин час.

Експертите са установили, че потребителите на “Енерго-про” не получават фактура за дължимата от тях сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия философи Бойко и Добрев само на едни въпрос да отговорят. Да си представим че имаме газов Хъб, от къде ще дойде газа за този ХЪБ и на къде ще отива този газ за да е икономически обоснована инвестицията?
45
0
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До "мчи да": Газ може да се достави и от Луната, въпроса е: на каква цена, и кой ще плати сметката за газопровода. Русия беше готова да го направи още преди години, но вече реши да мине през Турция и Гърция и да стигне до Италия, която беше основният им клиент и за газта от Южен поток. Сега кой и за какво ще вложи милиарди, за докара газопровод до България, та да бъде разпределителен център. Да се надяваме, че Турция и Гърция ще ни дадат връзка към тях а другото са приказки от 1001 нощ.
44
5
 
14
 
! Отговори
мчи да преди 9 години
Газ може да се доставя поне от още 4 държави плюс Русия, точно това е идеята. Дали ще се случи утре сутринта? Не, ще отнеме години, но това е правилният път. А това дали се харесва на р.овч. и кампания си е лично техен проблем.
43
5
 
17
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Хъб се прави , за да се либерализират цените. Нещо като пазар, за газ идва от всякъде и всеки си купува колкото му трябва. Европа цялата ще се навърже в една магистрала с много разклонения. Ние имаме траби около 2 000 км, трябват още 850км. От Северна Африка може да дойде, ако е по евтин защо не.
42
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"За нас избора беше скъпа руска газ или евтина руска газ. Ние избрахме скъпата."В момента България доставя 95% от необходимото количество газ от Русия на най-високите цени измежду всички държави на които доставя Русия. Т.е. ние отдавна сме си избрали най-скъпата газ. Това че нашите политици не ни защитават интереса пред Русия е друг въпрос - тук играят доларчета, само че идващи от Русия (щото руснаците и нашите *** много ама много обичат доларите).
41
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Теменужке, мила дружке, хвърли си дипломата, ако я имаш изобщо, а после дай оставка!!Кой ще баламосвате вие бе??
40
1
 
24
 
! Отговори
Хъб, а газ? преди 9 години
Европа вече ни подкрепи и тази "подкрепа" ни струва няколко милиарда. А и дори да построим хъб, с какво ще го захраним? С въшки? Ще прекарваме втечнен газ в бутилки от Марс ли?
39
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и ко стана тя?Плювко и покровител вече няма с какво да плашат и вече никой не иска да знае че съществуват...За какво ни хъб ?За паметник на глупостта ли? - Поне за туристическа атракция да става...
38
1
 
25
 
! Отговори
Бял Данъкоплатец преди 9 години
Леле колко са ни зле политиците.....Да молим за милостиня. некадърни,на това дередже сме заради лошото ви и деструктивно управление последните 25 години на всички ви.
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откак отново дойде на власт новият ни стар министър председател не можа да измисли нищо по-гениално. Но всички се хванаха за думите му и ги повтарят като ***.
36
2
 
21
 
! Отговори
еврогейска работа преди 9 години
И газов хъб на наш гръб!
35
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стига лъжи бе тцтцтц,какъв хъб ,какви пет лева бе...Азърбайджанския газ е химера(недостатъчен е ),все едно да шием дрехи за марсианци!
34
0
 
18
 
! Отговори
Заки преди 9 години
До АнонименС този хъб, ще стане нормална, дори да е руска. Словакия вече работи по въпроса.
33
2
 
28
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Тия пияни ли са,луди ли?Какъв газов хъб,какви 5 лева?!Всичко свърши!Тръбата отива в Турция-каквото ни дадат и на каквато си искат цена-това ще е!През Украйна няма да мине и кубик газ след 2019,а може и по-рано!А за другите газопроводи-кой ще ги строи ако на портата на Европа вече има готов по-голям!?Не че не може,може и 10 да се построят,ама трябва да има изгода,възвращаемост.Е,ако стане ядрена война-няма да ни трябва нито газ,нито нищо.
32
14
 
17
 
! Отговори
Ан преди 9 години
До ДО 35Малко ли ти е руската пропаганда, че искаш още. Нищо не печелим от Путин, той ни мрази.
31
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската газ няма алтернатива. Нито Катар, нито Азербайджан, няма газ нито в средиземно море нито в черно море, това са партенки. Никой не иска да е зависим само от един доставчик и ако имаше други алтернативи досега да са влезли в действие. За нас избора беше скъпа руска газ или евтина руска газ. Ние избрахме скъпата.
30
2
 
26
 
! Отговори
ДО 35 преди 9 години
Защото каквато ни е нацията, такива са ни и политиците. Защото 25 години никой не го интересуваше кой е на власт, какво прави и не му търсеше отговорност. Новите поколения вече са тотално облъчени и не могат да разсъждават по най-елементарни теми. В държавата има и неспираща цензура - някоя медия отрази ли вчера протеста пред президенството срещу НАТО? Не разбира се. Това не пасва на опорните точки.
29
16
 
16
 
! Отговори
Лудогора преди 9 години
Другари Путинофили, стига сте плакали, за Путинова Русия, мислете и работете, за майка България. Газов хъб в България е логичен и добър за Европа и в частност, за нас. Газ има не само в Русия има в Азербайджан, Катар, сега и в Средиземно море, ще дупчат. И разбира се в Черно море.
28
2
 
28
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Къв "ХЪБ" бе, от къде ГАЗ бе... Е*ати льохльовците
27
2
 
29
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Какъв хъбь какви газови връзки. Ало политиците, не разбрахте ли, че за нас транзит на газ няма да има. Само ще купуваме. Нали сме спазващи законите на ЕС. Вие трябва да си подадете оставките и да емигрирате далече на северния полюс, за да не ви стигне любовта на българския народ. Вие много добре знаете, че ПУТИН ви задраска от картата на политиците и от там и грешния Български народ, който има една единствена молба, че ви избра.