Словения легализира еднополовите бракове

Позволява се на хомосексуални двойки да сключват брак и да осиновяват деца
4 мар 2015 09:03, Елка Василева
39
Словения легализира еднополовите бракове
Снимка: архив, Reuters

Словенският парламент одобри закон, разрешаващ еднополовите бракове, с което стана 11-ата страна в ЕС, приела подобна законодателна мярка, предаде Франс прес.

Парламентът прие с 51 срещу 28 гласа и петима въздържали се /от 84 присъстващи депутати на заседанието/ промени в семейното законодателство, които позволяват на хомосексуалните двойки да сключват брак и да осиновяват деца. По-рано Словения разрешаваше еднополов партньорски съюз, но без право на осиновяване на деца, отбелязва Асошиейтед прес.

Предложеният от опозиционната Обединена левица закон получи подкрепата на центристката партия на премиера Миро Церар, както и на коалиционния му партньор – социалдемократите.

Новият текст, който дефинира брака като доживотен съюз на две лица независимо от техния пол, слага край на досегашната дискриминация, подчерта депутатът Матей Ватовец от Обединената левица, докладчик по закона. По думите му от този ден Словения става действително толерантна общност и встъпва в 21 век.

Дясноцентристката опозиция бе предупредила, че ще гласува против закона, който според нея подкопава традиционните семейни ценности.

По време на заседанието около 2000 души протестираха пред парламента. Те заявиха, че ще внесат петиция с подписи за организиране на референдум, който да попречи на влизането в сила на текста. Референдум за прилагане на закон може да се свика при условие, че се съберат 40 000 подписа. През март 2012 година словенците отхвърлиха с 55 процента гей брака на референдум, който бе белязан от много слабо участие на гласоподавателите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
леворезбарството в политиката до там води - това са им "ценностите". Не очаквайте тази политика да е многолетна.
11
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, новината е добра, все пак в еврогейския съюз има 11 държави, които са по-зле от нас. Ама с тоя чехъл за президент и тиква за министър-председател имам опасения, че скоро ще последваме словенците.
10
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ненормална работа е тва
9
6
 
12
 
! Отговори
sz преди 9 години
Aide oshte edna strana se poburka
8
12
 
7
 
! Отговори
млад червен бунак преди 9 години
Другари това не се издържа вече. Който крал, крал,да заминаваме дружно за велика русия. Ще се заселим в тайгата и ще се крадем взаимно. Защото от баба знам, че комунист ако не краде умира.
7
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аааааааааааа спрете земята да се върти...искам да слеза от нея.
6
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре бе...ние нормалните какво да правим...май дойде време да размажем тоя миризлив Содом и Гомор......
5
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pri naze sa pove4e BG kultura
4
7
 
22
 
! Отговори
макето преди 9 години
абре ора господ е рекъл кой кой е у семействотомъжо е да си пие ракийката и да яде жената е да му прави салата и да му ражда деца
3
3
 
24
 
! Отговори
Очаквано преди 9 години
Съдейки по външната им политика - очаквахме го!
2
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
------------------Позволява се на хомосексуални двойки да сключват брак и да осиновяват деца-------------------------------БАХ тия ценности...омръзна ми да живея в тоя гейски свят--заминавам в Русия-------------
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ястреби"(тиражийки) БЕГОМММММ към Словения