Гърция на края на пътя. Готви се за дефолт

Това би бил шок за еврозоната, твърди "Файненшъл таймс"
14 апр 2015 07:30,
123
Гърция на края на пътя. Готви се за дефолт
Снимка: Reuters

Гръцкото правителство се подготвя да обяви дефолт по държавния дълг, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите до края на месец април, съобщи в. "Файненшъл таймс".

"Правителството, което бързо привършва парите за плащане на заплати на държавните служители и пенсиите, реши да се откаже от изплащането на 2,5 милиарда евро на Международния валутен фонд, които трябваше да бъдат преведени през май и юни, ако не се постигне споразумение", заявиха пред вестника източници, осведомени за плановете на гръцките власти.

"Стигнахме до края на пътя. Ако европейците не преведат пари от фонда за финансова помощ, няма да има алтернатива, освен дефолт", заявява пред вестника представител на гръцкото правителство, пожелал анонимност.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че евентуален гръцки дефолт би бил безпрецедентен шок за еврозоната. Предупреждението може да е тактическа стъпка в преговорите, целяща получаването на възможно по-благоприятни условия от кредиторите на Гърция.

Европейските правителства също подготвят извънредни планове за случай на евентуален гръцки дефолт, отбелязва вестникът, но не уточнява какви са те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
34
 
! Отговори
хм преди 9 години
харата са казали - ПРАВ ИМ ПЪТ на гърците, КРИВА ИМ ПЪТЕЧКАТА! Загубиха руската рулетка, която играха.
11
32
 
36
 
! Отговори
_|_ преди 9 години
И фалирали пак ще са в пъти по-добре от нас..
10
4
 
48
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
На всички беше пределно ясно още отначало,че гърците нямат никакво намерение да връщат пари,но наливаха в каца без дъно!-Банкерите бяха сигурни, че ще си върнат парите с лихва и ще го направят. От кризата народът ще излезе още по-беден, а банките, които даваха заемите, още по-богати!Фалитът е за народа - печалбите са за банките!
9
7
 
18
 
! Отговори
ами преди 9 години
На всички беше пределно ясно още отначало,че гърците нямат никакво намерение да връщат пари,но наливаха в каца без дъно!Те и сега ще направят което е най-добре за тях,никой и нищо друго не ги интересува!
8
13
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците трябва да са щастливи, че 44 г. главорезите на Сталин не можаха да влязат в Гърция, да са благодарни на Англия и САЩ. Щяха да копат камъни по чукарите на ТКЗС тата, а не да щракат с ръсти, да ппият мастика и да играят сиртаки. А сега не можели да си плкатят изяденото и изпитото!
7
9
 
53
 
! Отговори
факт преди 9 години
Обявяването на филит не означава, че няма да връщат заемите. Точно обратното - ще ги връщат, но държавата им ще бъде директно управлявана от кредиторите, които през това време ще извършат жестоки реформи в гръцката икономика, от които гърците ще пропищят, но никой няма да ги пита. Чака ги фалит с предизвестен край - ново обедняване и то за дълго време.
6
2
 
25
 
! Отговори
Gogo преди 9 години
Надявам се това да е "Game Over"-а на тази игра.
5
12
 
60
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Великия Ципрас такава бъркотия и простотия ще направи в Гърция , че после никой няма да се оправи . То и ние понякога гласуваме с г..а си , но Гърците ни бият по всички показатели . Нашия Болен Лидеров обещаваше по 1000 лв. пенсии и заплати , ама народа бързо се усети , че това е пунта мара .
4
11
 
56
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Комунисти държава не могат да управляват, доказа се навсякъде по света.Не ми сочете Китай, защото от там има най-много емигранти.Простите гърци играха сиртаки върху чужди пари, а сега не искат да връщат - е няма как да стане това !
3
11
 
63
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 9 години
Когато един мошеник и лъжец застане начело на държава от наивници, тарикати и лапачи - това е естествения трагичен завършек. Това ще е петият фалит на Гърция. Отново ги чака мизерия и презрение.
2
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Европейските правителства също подготвят извънредни планове за случай на евентуален гръцки дефолт, отбелязва вестникът, но не уточнява какви са те." За нашето правителство дискретно се премълчава. После е се окаже както винаги, че са изненадани.
1
27
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вечна дружба между братските народи на Гърция и Русия!