Берлускони се обяви извън политиката, но само за 24 часа

"Не съм вече момченце, но наследниците не можеш да си ги извадиш от джоба"
19 май 2015 15:30, Елка Василева
0
Берлускони се обяви извън политиката, но само за 24 часа
Силвио Берлускони. Снимка: архив, Reuters

Лидерът на опозиционната партия "Форца Италия" Силвио Берлускони се отрече  от заявеното в понеделник намерение да напусне политиката.

"Не съм вече момченце, но се чувствам задължен да остана на поста си, докато не се намери някой, способен да ме замести в реализирането на проекта за изграждане на политическо мнозинство на умерените. Надявам се скоро да се появи (такава личност), но в момента не виждам нито един, на когото да предам щафетата. Наследниците не можеш да си ги извадиш от джоба. Човек или има харизма, или я няма. Дадох възможност на много хора, но никой не показа харизматична притегателност", каза бившият премиер, който миналия месец получи обратно международния си паспорт, отнет му поради изтърпяване на присъда за данъчни измами.

Само ден преди това Берлускони заяви публично, че е вън от политиката. "Вече съм вън от политиката и съм само човек с голямо чувство за отговорност пред страната. Мечтая да превърна мнозинството от италианците, което безспорно е налице в цифрово изражение, в организирано политическо мнозинство. Това е, което липсва на Италия - необременено движение, структурирано като избирателен комитет, към който да се присъединят всички избиратели, които не гласуват за левицата. Посочих Републиканската партия (в САЩ) само като модел на противопоставяне на Демократическата партия, подчерта лидерът на "Форца Италия".

Неговата партия е в открита фаза на разцепление, което застрашава представянето й на насрочените за 31 май частични административни избори.

В две от областите със специален автономен статут – Вал д'Аоста и Трентино Алто Адидже - където изборите бяха произведени на 10 май, "Форца Италия" загуби значителен брой гласове, като в центъра на едноименната северна провинция Болцано падна под минимума от 4 процента.

Силвио Берлускони все още има забрана да се кандидатира за изборни длъжности до 2019 година. През август 2013 година Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата му от 4 години лишаване от свобода за данъчни измами в особено голям размер, към която бе добавена и забрана за още две години да заема изборни длъжности. През ноември същата година горната камара на парламента гласува за отстраняването на Берлускони от поста сенатор.

През април миналата година той започна изтърпяване на намаленото вече наказание, което бе заменено с общественополезен труд поради напреднала възраст. Надзорният съд в Милано обяви миналия месец за изтърпяно наказанието, включително и забраната да се кандидатира на избори.

Берлускони обаче попада под ударите на приет през 2012 година закон, който забранява да се кандидатират за изборни длъжности лица, осъдени на най-малко две години затвор. Той обжалва прилагането на закона със задна дата пред Европейския съд за правата на човека, който все още не е насрочил дата за разглеждане на жалбата.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари