New York Times: Европа не бърза да приема бежанците!

Квотите за бежанците са неморални, смята пък Ватиканът
31 май 2015 12:30,
53
New York Times: Европа не бърза да приема бежанците!
Снимка: Булфото

Потокът на украинските бежанци към ЕС се засилва, но европейските страни не бързат да ги приемат, се казва в статия в електронното издание на в. "Ню Йорк таймс", цитирано от БТА. "Откакто в началото на миналата година в Украйна се разгоря конфликт, потокът от имигранти и поискали статус на бежанци към Полша и други европейски държави постоянно се засилва. Тези страни обаче са предпазливи към посрещането им с отворени обятия", отбелязва вестникът.

"Полша, Германия, Италия и други държави, които са предпочитана дестинация за украинците, опитващи се да получат статус на бежанци, най-често отхвърлят молбите им или разтягат процеса на разглеждането им", посочва вестникът. "Страните, които не искат да отварят границите си за възможен нов поток търсещи работа мигранти, посочват, че в Украйна има обширни територии, които не са засегнати от сепаратисткия конфликт".

По данни на изданието властите в ЕС дават право на убежище на украинците значително по-рядко, отколкото на пристигащите от други страни с въоръжени конфликти. Статус на бежанци са получили 95 на сто от сирийските имигранти и 89 на сто от идващите от Еритрея. Украинците са успявали само в около 22 на сто от случаите. Въпреки това те са имали по-голям успех от мигрантите от Косово и Сърбия, насочили се към ЕС през 2014 г. - приети са едва 8 на сто от косоварите и 2 на сто от сърбите.

В Полша, силно хомогенна страна с един от най-либералните визови режими в ЕС и малък опит със справянето с множество имигранти, въпросът стои особено остро. Поради дълбоките културни и етнически връзки със Западна Украйна, страната е логичен избор за украинците, поради което нараства броя на украинци, търсещи работни места, образование и право на постоянно пребиваване. Повечето украинци в страната просто се сдобиват с виза и могат да останат практически неограничено време.

Но за хилядите, които не могат да получат виза дори според либералните полски закони, остава само да се кандидатират за статут на бежанци. Шансовете им не са добри, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Междувременно кардинал Антонио Мария Вельо, председател на папския Съвет за пастирска грижа над емигрантите и пътуващите заяви пред Ватиканското радио, че системата на разпределителни квоти за приема на бежанци между страните от Европейския съюз е нехуманна, предаде БТА.

"Винаги съм смятал, че досега Европа нямаше единна имиграционна програма. Единственото, с което се занимават европейските страни, е решаването на спешните ситуации. А сега тези квоти за прием на бежанци ми се струват нехуманни и нехристиянски", посочи високопоставеният прелат. По думите му проблемът с имигрантите се нуждае от комплексна програма, а не от извънредни решения. "Какви са причините за имиграцията? Това са бедността и войната. Докато има бедност и войни, проблемът с имиграцията ще става все по-голям", посочи кардиналът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
28
 
! Отговори
Доместос преди 8 години
Бежанците - в САЩ и Израел. Събитията в региона, прогонили милиони са в резултат на тяхното политическо инженерство. Всъщност целта им е чрез бежанската вълна да дестабилизират ЕС и съответно еврото, което да доведе до продължаване на доминацията на долара. Но, те забравят за Латинска Америка, Китай и Русия. Милиарди долари ще умрат !!!
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този жест, който са направили арабските жени и деца на снимката при арабите означава нещо като нашенския среден пръст, ако не знаете. Снимката е от миналогодишния протест в лагера в Харманли. За какво протестираха, само те си знаят... Като че ли насила сме ги довлекли в България.
6
1
 
30
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Да ги натоварят на кораби и да си ги вземат в Америка. Те ги прогониха от родните им места, за да създават проблеми на Европа. САЩ от години провеждат човеконенавистна политика и антиевропейска политика!
5
0
 
26
 
! Отговори
Желев преди 8 години
А, за САЩ - Визи,зел.карти,беседи и т.н
4
0
 
24
 
! Отговори
Gogo преди 8 години
Ватикана да отвори врати за всички бежанци и въпросния кардинал да спре да дава съвети! Мухъл задрастен....
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги взимат в САЩ--нали те разбутаха целият свят и затова има бежанци--да ги настаняват в Б.Дом...
2
1
 
33
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Бежанеца там където е безопасно, а не там където му харесва! Тези са нелегални имигранти, които се възползват от толерантността на ЕС.Вижте например как се справиха с проблема в Малайзия. Дали отново ще посмеят да тръгнат на орди към техните граници, а? Но Малайзия, не е в ЕС и сама определя политиката си.
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато бяха на власт Янукович, Кадафито и като нямаше ИД колко бяха бежанците тогава и колко са сега. Под формата за борба за демокрация се разрушават държави. Кой стои зад всичко е ясно на всеки