При вот "Не" на Гърция ще й трябва нова валута

Ако това се случи, страната ще трябва да напусне еврозоната
5 юли 2015 18:00, Бойчо Попов
90
При вот "Не" на Гърция ще й трябва нова валута
Снимка: Reuters, архив

Ръководителят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви пред германско радио, че Гърция ще трябва да въведе друга валута, ако на референдума в неделя победи "не".

"Все още ли Гърция ще е в еврозоната след този референдум? Това със сигурност е така, но ако те решат с " не ", ще трябва да въведат друга валута след референдума, защото еврото няма да е на разположение като средство за плащане“, заяви Шулц пред германското Deutschlandfunk в интервю, излъчено в неделя, но записано в четвъртък.
"В момента, в който някой въведе нова валута, той излиза от еврозоната. Това са елементите, които ми дават някаква надежда, че хората няма да гласуват с „не"", поясни той.

Този коментар е един от най-ясните, направени от високопоставен служител на ЕС. По-рано през юни той дори заяви,че ако Гърция излезе от еврозоната, това ще означава, че страната ще напусне и Европейския съюз.

„Със сигурност станахме свидетели на една от най-бурните и най-напрегнатите политически седмици, в които съм участвал в политическата си кариера“, казва още Шулц.

Онова, което гръцкото правителство пита във вота, Шулц нарича „споделен суверенитет“. „Те, разбира се, имат пълен суверенитет като суверенна държава, но влизат в паричен съюз, в който след това споделят - поне по отношение на паричните теми, своя суверенитет с този на останалите членове на валутния съюз“, пояснява политикът.

Онова, което според него гръцкото правителство прави, е „една страна еднозначно да каже, че едно нещо трябва да се реши така, а след това останалите 18 други да уважават това мение, защото това е демокрация - така твърдят. И когато им се каже, че, например, финландците казват, че искат да поемат в различна посока, наистина демокрацията е въпрос на компромис". А точно по пътя на компромиса това правителство в Атина не иска да поеме. Така че става въпрос на принципи, и въпрос за бъдещето на структурата на еврозоната, пояснява Шулц.
 

Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
23
 
! Отговори
до 74 преди 8 години
Какъв фалит бе? И то от 5,6 години? Затова ли българите работят там? Ако те са във фалит ние трябва да копаем!
47
5
 
19
 
! Отговори
ЗА Лавро... преди 8 години
ТАЯ "ГРЪЦКА ПИЕСКА" ----ВЕЧЕ СМЕ Я ГЛЕДАЛИ ПРИ , ЛУКАНОВ , СТАНИШЕВ , И Ж.ВИДЕНОВ!!"КТБ"--НЕ БЕШЕ ЛИ ПАК ОТ СЪЩИЯ СЕРИАЛ...ХА,ХА,ХАААААААААААА...??!!СЕГА Ципурата , ще им го прожектира на гърците..!ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!!!!
46
2
 
24
 
! Отговори
Лавро преди 8 години
До Анонимен76: По силата на реалността. На теория гърците имат около 260 милиарда евро влогове, а на практика банките им са празни. Парите ги няма и не сме им ги взели ние. Просто Европа ще спре да им праща повече пари, а евро по свое решение те не могат да печатат (Иска се одобрение от ЕБ). И с какво тогава ще платят заплати и пенсии? Формално те ще останат в еврозоната, но без евро. Дупе да им е яко от утре.
45
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По силата на коя договореност и какъв механизъм ЩЕ ЗАДЪЛЖАТ ГЪРЦИЯ да напусне еврозоната??????Там влизането е осигурено,ПО ДОГОВОР НИКЪДЕ НЕ СЕ ПРЕДВИЖДА НАПУСКАНЕ!!!
44
5
 
27
 
! Отговори
Споко 71.... преди 8 години
Още нищо не се е случило ....НИТО БАНКИТЕ СА ОТВОРИЛИ ЗА ГЪРЦИТЕ...!Тепърва Ципрас ще трябва да се разплаща с народа си...!Мислиш ли , че ЕВРОПА --ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СНАСЯ ПАРИ НА ГЪРЦИТЕ....ХА,ХА,ХААААААААА??!!!
43
1
 
20
 
! Отговори
hahz преди 8 години
Кака нова валута кви 5 лева и ципрас го каза ако отг. е не продалжаваме преговори ако е да приемаме условията на кредиторите а и гърция технически е във фалит от 5 6 години
42
3
 
20
 
! Отговори
bai hoi преди 8 години
puk nie sme v evru saiuza i bogateem li bogateeeem to evro evro ama fodove uiadahme sa i sa usrahme ama *** *** iadem
41
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой някога някъде напечата евро, раздаде със лихви за харчене, а сега... охи. Не върви... овцете не влизат в кошара.
40
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега очаквайте еврото да поеме надолу, а ние понеже сме вързани за него, ще го поемем и ние.
39
3
 
24
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
за да не изпаднат хептен ще е добре да си стоят с евра или да приемат друга официална валута , долари , франкове ... вземат ли да си печатат "тоалетна хартия" отпиши ги
38
0
 
19
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
До циника 65Тъп си и недосетлив. Не знаеш откъде произлиза този лаф. Няма да ти обяснявам, който знае да си трае..."Попитали радио "Ереван"..."
37
11
 
32
 
! Отговори
Ами да въведат ... преди 8 години
Ами да въведат рублата! Нали Путин много ги искаше! Шегата настрана! Ако гърците гласуват с "не" на референдума ВАЛУТАТА ЩЕ ИМ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОБЛЕМ! Тогава Гърция ЩЕ ФАЛИРА и гърците ще станат както ние при Виденов или иначе казано вместо да им намалят заплатите и пенсиите 2 или 3 пъти им ги намалят 10 - 15!
36
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция каже ли "да" на референдума, тежко и горко на България. Ще бъдат изметени всички българи които работят там и като се върнат в България трябва тя да ги поеме като безработни! И всичко това на наш гръб!
35
1
 
26
 
! Отговори
75 преди 8 години
Работата е ясна.Ще има паралелна валута-драхма. Заплатите ще са в драхми,данъците в евро.
34
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По гръцките тв дават предположения за резултатите въз основа на проучване на гласуването, тъй като не може да има exit polls"ДА" - от 46 % - до 50 %"НЕ" - от 50 % - до 54 %Гърция, успех!!!
33
3
 
32
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
До циника 55Да, няма гъркиня ***, но ако ти си виждал гъркиня ще разбереш защо...Даже и най-хубавия коняк не правят. За онова вонящо рогашко питие не ми говори!
32
2
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Вие недейтте да плачете за еврейските лихвари!Който е тръгнал с евреин може далече да не е стигнал, но който е тръгнал срещу евреин, никъде не е стигнал!!!
31
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новото знаме на гърция - гол здник, с венец маслинови клонки
30
2
 
32
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Както и да гласуват съседите ги чака поне 20-30 години мизерия като при нас ......
29
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новата валута на гърция - костилка от маслина - гълташ, се*еш и пак гълташ и пак се*еш, многократно средство за обръщение