При вот "Не" на Гърция ще й трябва нова валута

Ако това се случи, страната ще трябва да напусне еврозоната
5 юли 2015 18:00, Бойчо Попов
90
При вот "Не" на Гърция ще й трябва нова валута
Снимка: Reuters, архив

Ръководителят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви пред германско радио, че Гърция ще трябва да въведе друга валута, ако на референдума в неделя победи "не".

"Все още ли Гърция ще е в еврозоната след този референдум? Това със сигурност е така, но ако те решат с " не ", ще трябва да въведат друга валута след референдума, защото еврото няма да е на разположение като средство за плащане“, заяви Шулц пред германското Deutschlandfunk в интервю, излъчено в неделя, но записано в четвъртък.
"В момента, в който някой въведе нова валута, той излиза от еврозоната. Това са елементите, които ми дават някаква надежда, че хората няма да гласуват с „не"", поясни той.

Този коментар е един от най-ясните, направени от високопоставен служител на ЕС. По-рано през юни той дори заяви,че ако Гърция излезе от еврозоната, това ще означава, че страната ще напусне и Европейския съюз.

„Със сигурност станахме свидетели на една от най-бурните и най-напрегнатите политически седмици, в които съм участвал в политическата си кариера“, казва още Шулц.

Онова, което гръцкото правителство пита във вота, Шулц нарича „споделен суверенитет“. „Те, разбира се, имат пълен суверенитет като суверенна държава, но влизат в паричен съюз, в който след това споделят - поне по отношение на паричните теми, своя суверенитет с този на останалите членове на валутния съюз“, пояснява политикът.

Онова, което според него гръцкото правителство прави, е „една страна еднозначно да каже, че едно нещо трябва да се реши така, а след това останалите 18 други да уважават това мение, защото това е демокрация - така твърдят. И когато им се каже, че, например, финландците казват, че искат да поемат в различна посока, наистина демокрацията е въпрос на компромис". А точно по пътя на компромиса това правителство в Атина не иска да поеме. Така че става въпрос на принципи, и въпрос за бъдещето на структурата на еврозоната, пояснява Шулц.
 

Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
27
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Няколко милиона мишлетагледат цирка на гърчетата, а тук Борисовци трупат милионччетаи си пият отлежали питиета!
27
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцкия комунизъм се оказа грешка на растежа !
26
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гърция я чака само бедност и нищета, каква драхма, какви маслини, толкова са мързеливи, че ще се вмиришат от мръсотия и ще са източник на хиляди болести и зарази
25
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"При вот "Не" на Гърция ще й трябва нова валута", а на Путин нов Паток !
24
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аху Иху и накрая ... тихо !
23
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВОТА Е НЕ АЙДЕ ЧЕСТИТО БЪЛГАРИНО ВИДЯ ЛИ КАК СЕ УСТОЯВА А НЕ КАТО ТЕБ
22
3
 
27
 
! Отговори
Янукович преди 8 години
Новата гръцка драхма ще се състои от средноаритметична кошница валути - зимбабвийски долар, кубинско песо и севернокорейски вони - като усреднено ще е равна на 0,02 руски рубли :)))
21
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците изиграха перфектно картите си-хем НЕ на референдума,хем и пари пак ще получат от Евросъюза...Така...Къде сме ние-България от това прословуто членство в Евросъюза продължава да е на загуба и ще бъде така поне до 2050 година...Само от унищожената ни атомна промишленост до сега а и за напред сме стотина милиарда назад...
20
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
там е работата, че ще им скъсат ушите на циврас и фалиракис и гърция за съвсем нищо ще си даде базите на сащ
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До свинаряа неможе ли ЕС да праща пари в българия и 150-200000 гърци да работят за 5 евро на ден?
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 глупчо, ако жена ти каже не, означава ли това, че цял живот ще си на ч* кии? хахаха
17
7
 
32
 
! Отговори
456 преди 8 години
Абе що са се умълчали нашите медии?Досега трябваше да има данни от екзитпуловете! Нещо не им харесват резултатите ли ?Що ли?Или нямат указания ат краварника!
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
свинаря, нека се връщат в българия и да работят за българия, а маляките ще затънат в мръсотия, сууупер
15
5
 
21
 
! Отговори
Пенков преди 8 години
Ха ха, те /гърците/ имали пълен суверенитет....ха ха Колкото имаме ние, толкова и те, държавите се обезличават от ден на ден, и това е целта на Новия им световен ред.Правителствата на отделните държави да бъдат едни кукли на конци, а решенията да се вземат от други, и на друго място, С тази цел подготвят и търговското споразумение с краварите, и то на тъмно от всички европейци, защото може да бъдат пометени от стачки.
14
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 18Да, и аз вече виждам как след месец ще наема някой грък да гледа баба ми.Ставате смешни. След година гърците ще са си пак добре, но ние ще сме още по-зле
13
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много се надявам маляките да гласуват с охи и да се пръждосват от европа, амин, за гърция оттук говорете или добро или нищо
12
2
 
29
 
! Отговори
! преди 8 години
До свинаряКаквото и да се случи, приходите на гърците ще намалеят, вече ще им се налага сами да си чистят къщите и сами да си гледат родителите, съответно голяма част от работещите там чужденци ще се наложи да се върнат, независимо от резултата от референдума. Просто останалите от ЕС вече няма да им дават пари за домашни прислужници и прочие персонал.
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оня ден четах една много хубава статия от един известен икономист, който предлага да се образува в ЕС една комисия, с представител от всяка една държава, да се види колко пари дължат държавите и съобразно населението му и заемът му да се опрости някаква част, тъй като Европа се върти в една спирала. Нищо чудно да излезе нещо хубаво от цялата работа.
10
6
 
37
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
150-200 000 българи работят в Гърция и много от тях пращат пари в България. Трябва да си голям *** за да се радваш на гръцкото нещастие
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами айде напишете и какво казват председателите на Френския и Италианския парламенти. Изказванията им, че Европа не се намира на правилен път и още куп работи, при желание, изказваннията могат да се намирят в Libération