Ципрас поискал 10 млрд. долара заем от Москва

"Вима": Парите щели да бъдат за връщане на Гърция към драхмата
Обновена: 21 юли 2015 14:06 | 21 юли 2015 09:55, Елка Василева
89
Ципрас поискал 10 млрд. долара заем от Москва
Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас бил поискал заем в размер на 10 млрд. долара от Москва, за да може Гърция да подпомогне връщането на страната към драхмата, твърди атинският в. "Вима", цитиран от гръцкото издание нюз.ин. Публикацията е предизвикала множество реакции.

Според нея в последното си интервю за обществената телевизия ЕРТ Ципрас казал, че "е знаел, че въвеждането на национална валута е безсмислена, без държавата да притежава мощен валутен ресурс".

Според репортажа, подписан от журналиста Павлос Пападопулос, озаглавен "Леонид, Алексис и Панайотис", Москва не била отхвърлила искането, а започнала неопределено да разисква предоставянето на пет милиарда долара като "предплата" за газопровода „Турски поток“.

Още по темата
19 юли 2015 21:43
224

В същата публикация се посочва, че "моделът за откъсване на Словакия от Чехословакия в началото на 1993 г. и въвеждането на словашката крона бил един от примерите за валутна промяна, който някои експерти проучвали във и извън финансовото министерство".

Твърди се, че искания за заеми в долари били изпратени едновременно на Иран и Китай, но никоя от двете страни не поддала на изкушението да отпусне такива заеми.

В материала се посочва, че в оръжейния арсенал на гръцките изобретатели видно място заемал и въпросът за секюритизация на бъдещите приходи от оползотворяването на въглевородите в Егейско море, които щели да увеличат валутния ресурс на новата драхма.

"Може би затова Германия, която следеше с растящ гняв /.../ световната дипломация на Атина, де факто "иззе" бъдещите въглеводороди, като автоматично ги включи в новия фонд за разпродажба на държавно имущество", пише "Вима".

Авторът на статията отбелязва, че членовете на правителството - Панос Каменос, Янис Драгасакис, Янис Варуфакис, Папас, Лафазанис и други, били запознати с основните аспекти на плана на премиера.

"Всички те били на мнение, че след като германците осъзнаели, че Атина е решена да скъса с еврозоната, са щели да склонят и да изпълнят гръцкото искане за голямо отписване на дълга и така Ципрас щял да промени Европа, в което той вярвал. Премиерът следвал убедително този път от миналата година и до преди няколко дни. Затова той отхвърлил много от предложенията на кредиторите за споразумение, които били по-изгодни за страната от последното. Той обаче е искал да получи максимума", коментира изданието.

Според публикацията важна роля в контактите на Атина с Москва е изиграл Леонид Решетников, 68-годишният ръководител на руския институт за стратегически проучвания, смятан за "Руския Кисинджър", който говорел гръцки и бил един от най-влиятелните и мъдри съветници на Владимир Путин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименСрещу прясно напечатана зелена тоалетна хартия искат да вземат въглеводородите ...някой пропуска този факт. .Реални суровини срещу хартия. ..така действа сащ. .това са големите игри..изсмукват се реални ресурси срещу хартия. .това е далаверата на сащ и неговата банка..всички богати на ресурси страни .народа им е беден..уж се дават пари но само за добивната промишленост. .
57
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 8 години
А защо е прието да се иска заем от народа? Руският гол народ да поеме тези милиарди, - че Абрамович може да поеме сам проблемите на Гърция! Защото еврейският механизъм е такъв: Богатите не се пипат. Изчезналите милиарди са главно в гръцките богаташи, които вече са си ги напластили в Западни банки, - от където дошле там и отишле. Сега пък да гребнат от кървавите спестявания на Русия уж да помогнат на Гърция, а в какво помощ? в икономиката - няма такава, - да се внасят в тези Западни банки.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PUTIN DAVA SAMO SLED PALNI GARANZII.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ще връщат ли
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте му и после пийте една чаша студена чешмяна вода.
53
0
 
7
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Ципрас поискал. А Путин дал ли му е?
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия милиардите за нищо ги нямат !
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Malakakis ne moje bez avantakis .
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С гърци се хванеш ли - винаги оставаш прецакан.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Путин му казал - ОК, на ти заем от 10 милиарда заем, ама не в долари, а в драхми... хехехе
48
1
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Всичките тези каламбури са с дълбок замисъл. На Гърция всеки се натиска да даде заеми, като знаят, че не няма да могат да ги върнат и по този начин кредиторите ще поискат нещо в натура, я островчета, я някоя държавна банка, я пристанище или ЖП транспорт, може и телекомуникационната компания с добавка и авио компанията им. Тъй, че не се чудете защо Гърция поема заеми, но колко ще останат за бачкаторите само ГОСПОД знае !
47
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! "Господа третополови еврогейци и останалите евроатлантици, не ви ли притеснява факта, че държава член на ЕС и Еврозоната иска пари от "фалиралата" и "лоша" Русия ? :)"СУПЕР КОМЕНТАР!
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 45 "Eс е развалина без никакви надежди за възвръщане на някогашния си просперитет".ИСТИНАТА!!!
45
1
 
9
 
! Отговори
СУПЕР! преди 8 години
До пълни глупости "Ципрас поискал $10 млрд. от Мoсква, за да върне драхмата? Пълни глупости! Истината е, че пожарникарят е предложил на Ципрас 16 милиарда лева, за да въведе лева в Гърция. Плюс Маргините, като консултанти по сделката"ХАХХАХАХАХХАХААХАХАХАХАХАХХААААААААААААА..........................
44
6
 
6
 
! Отговори
шут преди 8 години
Наистина подли! Ех как ще ГНИЕ вСИБИР този Ципрас!А може и да не доживее, като НАХЛУЯТ "братушките" му, настанят се в гръцки вили и домове, а "богатите' пратят в Си!бир! Нищо не знае ОЩЕ марксистът Ципрас!!
43
5
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ха-ха,Гърция-троянския кон на Русия и САЩ в Европа едновременно!Лошо му се пише на ЕС с тия гръцки проблеми!Одма фалирва,щото не е само Гърция на това дередже!Америка само това чака-да го прилапа!Русия също си прави някакви планове за след това.Жалко,но факт-Европа е обречена,американска колония или ислямски халифат,така или иначе няма бъдеще.....
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, представям си като не върнат навреме мангизите как ТАСС ще излезе с някакво съобщение от рода "Жителите на еди кой си гръцки полуостров са отправили молба до президента Путин за присъединяване към руската федерация. Сформирано е местно опълчение от православни гърци, а привременното правителство е насрочило референдум, на който 95% ще гласуват с ДА на присъединяването".
41
6
 
10
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Русия предпочита да дава танкове заедно с екипажите.
40
1
 
9
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
"бил поискал"-но аз на "бил" не вярвам, както и на ***..............
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция сигурно взимат Русия, Иран или Китай за финансови ***. Кой иска харчливите гърци на гърба си?Цялата Еврозона, с тези богати държави в нея и печатането на пари от ЕЦБ едвам смогва да изхранва Гърция, та Русия, Китай или Иран ли ще могат по-добре? Няма държава на тази планета, която да може да се оправи с Гърция.Те ако бяха по-големи и с повече население щяха да направят дълг по-голям от този на САЩ за отрицателно време. От другите се иска само да им заемат пари,другото те ще го оправят.