Мъка без край

Сделка между Гърция и Европа ще отблъсне една катастрофа, но ще ускори следващата
19 юли 2015 21:43,
224
Мъка без край
Снимка БТА

Лидерите от еврозоната се разбраха с Гърция за сделка, която да спре страната от задаващия се изход от общата валута. Дотук добре, но се очакваше договорката да върне страната към икономически растеж и да елиминира категорично възможността за напускане на еврозоната.

В действителност Европа “сготви” план по същата стара рецепта от строги мерки за икономии и неправдоподобни предположения, пише сп. “Икономист”. Дори МВФ (един от основните кредитори по представения план) обяви сделката за лишена от смисъл.

Според изданието някои от идеите, заложени в спогодбата, са полезни. Кредиторите поставиха структурните реформи като топ приоритет за разлика от предишните две програми за спешни заеми.

Разбира се, раздвижването на икономиката е най-сигурният път към растеж. Но трябва време. Трябва време, за да има видим резултат от приложените реформи. А в момента гръцката икономика е задушена заради затворените банки и рестрикциите по отношение движението на чуждестранни капитали. Споразумението прави много малко в посока поемане на глътка въздух.

Кредиторите са готови с финансов пакет, който да спаси Гърция от фалит на 20-ти юли. Но това не значи, че гръцките банки ще бъдат незабавно спасени и извадени от кризата. Засегнатите финансови институции ще получат извънредно кредитиране от Европейската централна банка, докато не се установят точните размери на загубите. Това най-вероятно ще е възможно едва през есента.

Голяма част от рестрикциите за чуждестранните инвеститори няма да бъдат премахнати, което прави наливането на свежи пари в гръцките банки почти невъзможно, предвид че всяка инвестиция ще е на загуба. 

МВФ изчисли, че само за 2 седмици със затворени банки Гърция се нуждае с цели 25 милиарда евро повече като спасителен заем. С всеки изминал ден тази пропаст става все по-голяма.

Има надежди, че приватизацията може да даде добри резултати и да влее около 50 милиарда евро в гръцката хазна. За последните 5 години обаче гръцкото правителство е стигнало до едва 3 милиарда чрез приватизационни сделки.

В споразумението се твърди още, че Гърция скоро ще може да взима заеми от частни пазари. Но предвид състоянието на страната към момента, едва ли ще се намери кредитор, който да даде пари на разумни лихви.

Може би единственият вариант би бил облекченият по схемата за връщане на заема към кредиторите от еврозоната, което да даде шанс на Гърция да може да взима нови кредити при добри условия. Европа обаче отказва да променя вече договорени условия и да дава отсрочки отвъд предвидената 2020-та година.

Така се връщаме към познатата схема за строги мерки за икономии. Тук, разбира се, съществува много сериозен риск от омагьосан кръг, тъй като орязването на бюджетните разходи и вдигането на данъците могат съвсем спокойно да доубият икономиката.

И ако Гърция отново се препъне, излизането от еврозоната пак ще бъде на дневен ред. Германия даде явен сигнал, че категоричната й позиция за неразрушимост на настоящия състав на валутния съюз е в историята. Все пак именно германският външен министър Волфганг Шойбле вмъкна идеята за временно излизане на Гърция от еврозоната. После щяла пак да се върне. Но като се оправи. И ако.

Премиерът Ципрас обяви, че при финалните преговори в Брюксел се е чувствал като човек с опрян нож до гърлото. И според “Икономист” е твърде вероятно той да е получил точно такова отношение, заради решението да прекрати едностранно първоначалните преговори и да свика референдум за оценка на ситуацията от страна на гръцките граждани.

Такова поведение няма как да се толерира от централизираната власт в еврозоната. Сега Гърция получи дори по-лоши условия и изглежда принудена да ги приеме. До следващия срив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 107 ОДИСЕЙНЕ БЪРКАЙ ДВАТА ЩАТА..НИЕ НЯКОГА И ДА СМЕ БИЛИ ПОД РОБСТВОТО НО ССМЕ СИ ВЪРНАЛИ СВОБОДАТА СИ И ЧАСТ ОТ ЗЕМИТЕ СИ...ТУРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ОСТАНАЛО ТУК ДОБРОВОЛНО И НЕ ПРИЕЛО ИЗСЕЛВАНЕ НЯМА ПРАВО НА АВТОНОМИЯ. А РУСКИТЕ ТЕРИТОРИИ В УКРАИНА Е СЪВСЕМ ДРУГА ИСТОРИЯ-КРИМ Е РУСКИ ОТ ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА И ВСИЧКО ТЯ Е СТРОИЛА ТАМ С ПАРИТЕ ОТ РУС.ХАЗНА..МАЛОРУСИЯ СЪЩО- ТОВА ЕДИН НАРОД И ЕДНА ОБЩНОСТ КОИТО ПОСЛЕ ИМАТ ДР. ГРАНИЦИ ПОМЕЖДУ СИ (ДОРИ АВСТРИЯ И ГЕРМАНИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЗЕМЕ ЗА ПРИМЕР
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да тогледнем към нашата мъка че тя е по тежка
66
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"И ако Гърция отново се препъне,..." Не "ако",a кога! Запада току що "сготви" поредната финансова глупост плащайки данък /който обаче ще е с неясни размери но във всички случаи голям/ на политическите интереси!
65
2
 
9
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Планът на Световния елит е почти иэпълнен!!!
64
5
 
0
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
И на мен брат. Ти лягай. Не им отваряй очите на тия тук от един път. Много им идва.
63
0
 
4
 
! Отговори
ГАНЧЕВ преди 8 години
До 186 ястреб, ЗНАЕШ ЛИ КЪДЕ Е КАНАДА НА КАРТАТА ЧЕ И КАНАДКИТЕ КОМЕНТИРАШ ГЛЕДАЙ МОМИТЕ У ВАШТО СЕЛО И ТОЛКОВА
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може да съществуватакова чудо като ЕС!Няма как богати държава в света на зверска конкуренция и икономикана пазарен принцип да са в икономическисъюз с бедни държави без никакваикономика и трудови ресурси!Все едно собственик на 10хил. декарада бъде съдружник с такъв с 10 декара изаедно да продават продукцията си илимощен търговец с верига от големимагазини да е съдружник с търговец внякое гаражче?!Абсурд!Така че нито ние,нито гърците имамеработа там!Това е!
61
0
 
1
 
! Отговори
Крали Марко преди 8 години
Иво, много от рано си започнал "работа".....време е за лекарствата и да си лягаш....хайде баце, време е.....
60
0
 
0
 
! Отговори
Крали Марко преди 8 години
Ястреб ли си или врабче, но я "преведи " думата комунази че не се сещаме какво ще рече....
59
0
 
6
 
! Отговори
до ястреба преди 8 години
Напротив, геополитиката е неясна, но за теб. Излишно е да говориш за моментно влияние- днес си мислиш че го имаш, а утре го нямаш. Ако смяташ, че България ще рухне от политически игри за 2 часа, значи изобщо не си наясно за колко минути ще рухне държава с икономиката, населението и размерите на Турция, само с едно щракване на пръстите. Колко голям ще го ядеш зависи от това колко си голям, когато ти го подадат.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Този начин на мислене е общо за всички нищожни народи, които винаги търсят причините за тяхното нищожество в другите народи."Всички народи, които са минали между капките, го дължат защото са били империи доскоро и в момента смятат, че потъналите в мизерия сами са си виновни. Огромна грешка от твоя страна. Надявай се силите на Деня да са благосклонни към тебе и ти да си изиграеш картите както трябва, макар и "ва банк", защото като нищо можеш да се озовеш сред губещите, без да го очакваш.
57
0
 
2
 
! Отговори
до ястреба преди 8 години
О, не, мой човек, говорим си за съвсем различни времена, не ми излизай с тези номера. България е основана от няколко етноса с обща цел, не сме били завоевател в пълния смисъл на думата, а сме били сбор етноси с общ зплашващ съществуването им противник. А времето в което България е станала част от османската империя, въпросната империя вече е била основана и е търсела нови заеми за завлядяване.
56
1
 
8
 
! Отговори
до ятреба преди 8 години
Аз не съм си и мислел, че ще го определиш като нещо повече от съвпадение, но както и да е. Диващината на Възродителния процес просто бледнее пред османската диващина за петте века чужда власт и няма никакви оправдания за нея. Също така никой не си е платил за нея било то от османска страна или от съвременната турска страна, затова няма смисъл да се изкарваме жертви, не мислиш ли? Ти си жертва на Възродителния процес, а кой ще оплаче жертвите от българска страна, след като вече не са между живите
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ш-ш-ш-ш ей,за каква мъка в Гърция говорите бре ???? Мъката е в българско,че повечето хора живеят с по 40 - 50 лева на месец ,а в Гърция даже клошарите живеят с по 300 - 400 ЕВРО !
54
2
 
4
 
! Отговори
до ястреаба и каймак преди 8 години
Първо изобщо не е съвпадение, че и двамата сте активни и водите диалог с мен по едно и също време, ако приемем, че става въпрос за двама различни човека, така, че да не се опитваме да се правим на балъци, особено след като ми се обяснявате по едно и също време. Втора, не се подигравам с ничия съдба и не осъждам никого, но нямате моралното право да ни осъждате за Възродителния процес след 5 века османска власт.
53
5
 
3
 
! Отговори
Stuttgart преди 8 години
Троловете живеещи в България имат право на мнение и пишат свободно против правителство и ЕС. Защо не отидете да живеете в Русия и там да пишете против Путин. НАТО сигурно плаща още по добре. Но в Русия ще ви помете колата за *** и ще свършите набързо като Немцов.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 5 Византийски Господар. През 2 СВ Гърците са третирани несправедливо от Германците. Но сега ще стигнат Гърците до просешка тояга,съвсем справедливо, пак заради Германците.
51
1
 
1
 
! Отговори
до каймакам преди 8 години
Всъщност няма нужда да си го преставяш- в Германия живеят 3 милиона турски емигранти, а ти все още си в Турция, така, че предполагам разбираш за какво ти говоря.
50
0
 
2
 
! Отговори
до каймакам преди 8 години
Аз знам, че за нищо не съжаляваш ястребе, както и да се пишеш. Както сам каза всеки отговаря за себе си. Аз съм се отказал от бъдеще в ЕС и САЩ, макар, че мога без проблеми да си обера крушите от България и в двете посоки. Етнически българин съм, но никога не съм бил против хората, които смятат България за свой дом, стига да се считат за българи. Представи си, че твоята Турция е в положението, в което се намира България. Ти би ли я изоставил, за да си търсиш късмета някъде другаде?
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"и съжалявам единствено за турците, които се върнаха обратно в България след това."... и ги съжалявам заради това, че трябваше да бъдат прокудени от България, за да ги прокуди и Турция и да ги се наложи да се върнат обратно. Те доказаха, че са българи, милеят за Родината си и заслужават мястото си сред нас. Тези, които предпочетоха лесното останаха в Турция, това е истината и сега нямат моралното право да реват за това.